SAD povećavaju udeo u Sitigrupu?

Vlada SAD i banka Sitigrup pregovaraju o povećanju udela države u vlašnistvu banke do čak 40 odsto u cilju izvlačenja grupacije iz finansijskih problema.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

08:22

Default images

Američka vlada već poseduje 7,8 odsto Sitigrupa. Udeo je stekla prošle godine kupovinom povlašćenih akcija kojom je u banku ubrizgala svež kapital od 45 milijardi dolara.

Povećanje vlasničkog udela države moglo bi da dovede do stabilizacije jedne od najvećih američkih banaka, što bi pozitivno uticalo na celokupni finansijski sistem SAD.

Zvaničnici Sitigrupa se, međutim, nadaju da će pregovori s američkim federalnim zvaničnicima rezultirati vladinim udelom od oko 25 odsto. U Sitigrupu očekuju da odluka o budućnosti te banke bude doneta narednih sedmica, ali upozoravaju da će odluka morati da stigne ranije ukoliko njene akcije sledećih dana ponovo oslabe.

Sitigrup pregovara sa vladinim zvaničnicima o mogućnosti da znatan deo od 45 milijardi dolara vrednih preferencijalnih akcija koje su u vlasništvu američke vlade, a koje predstavljaju 7,8 odsto udela u toj banci, budu konvertovane u obične akcije.

Sitigrup bi mogla da pokuša da se domogne svežeg kapitala javnom ponudom akcija, sa ciljem da zadrži vladin udeo na nivou ne većem od 40 odsto, ili bar manjem od 50 procenata. Akcije Sitigrupa su od početka 2009. do sada pojeftinile 71 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: