Svet

Petak, 01.05.2015.

14:56

Ovo je pet najgorih ekonomija

Ukrajina u 2015. beleži najbrži pad ekonomije u svetu, sa opadanjem bruto domaćeg proizvoda od 6,5 odsto od aprila prošle godine.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Na drugom je Libija, Rusija je peta, a Grčka petnaesta, navodi u analizi britanski list "Ekonomist".

Ovaj magazin je objavio i rang-listu zemalja čije ekonomije beleže najbrži rast u svetu, a na kojoj prvih pet mesta zauzimaju afričke zemlje, na čelu sa Papuom Novom Gvinejom.

Indija je na listi najbrže rastućih ekonomija šestoplasirana, dok je Kini pripalo 12. mesto.

Ukrajinska ekonomija je pokazala znake najdublje recesije u poređenju sa ostatkom sveta, prema podacima do kojih je "Ekonomist" došao analizom jednogodišnjeg rasta BDP zemalja od aprila 2014. godine.

Ti podaci pokazuju da je ekonomija Libije opala za 6,4 odsto, dok Makao, treća zemlja sa najnezavidnijom ekonomijom, beleži ekonomski pad od šest odsto.

Ekvatorijalna Gvineja je četvrta zemlja u svetu po najgorim ekonomskim rezultatima i ostvarenim padom BDP od 5,5 odsto, a petoplasirana je Rusija, čiji je bruto domaći proizvod opao za četiri odsto u proteklih godinu dana.

Grčkoj, čiji je BDP zabeležio tek neznatni pad, pripalo je 15. mesto na listi najbrže opadajućih ekonomija u svetu.

U ponedeljak je Valerija Gontareva, koja se nalazi na čelu ukrajinske Nacionalne banke, rekla da je ekonomska recesija te zemlje stigla do dna i najavila je postepeni oporavak počev od drugog kvartala 2015. godine.

Svetska banka je, međutim, u sredu snizila ekonomske izglede Ukrajine, predviđajući pad njenog BDP-a od 7,5 odsto tokom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Podeli: