Evropske berze i EUR u padu

Indeksi na evropskim berzama danas su uglavnom u padu, dok su u Aziji zabeleženi različiti rezultati posle objavljivanja pozitivnih vesti iz Japana.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2017.

18:48

Evropske berze i EUR u padu
Foto: Thinkstock

Nemački indeks DAX je u minimalnom minusu, dok je francuski CAC 40 u padu od 0,1 odsto, a britanski FTSE 100 od 0,3 odsto.

Japanski Nikei 225 pao je 0,1 odsto, hongkonški Hang Seng 0,2 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks porastao 0,7 odsto, južnokorejski Kospi 0,6 odsto, a sidnejski S&P/ASX 200 0,1 odsto.

Japanski izvoz i uvoz značajno su porasli su u julu što odražava oživljavanje potražnje u Kini, jugoistočnoj Aziji i SAD. Izvoz je porastao 13 odsto, a uvoz 16 odsto, uz podstrek isporukama nafte i uglja, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Evro je danas pao naspram većine svetskih valuta, dok su evropske akcije nakratko porasle posle objavljivanja beleški s poslednjeg sastanka Evropske centralne banke koje pokazuju zabrinutost zbog snage evra, navodi Blumberg.

Mada se tenzije oko Severne Koreje polako smanjuju, pošto su prošle nedelje uznemirile investitore i oborile indekse, raste nervoza među trgovcima zbog novog razvoja političke situacije u SAD.

Predsednik SAD Donald Tramp juče je ostao bez dva savetodavna tela. Tramp je saopštio da je ugasio ta dva tela, mada su direktori velikih korporacija koji su u njima, sami planirali povlačenje zbog predsednikovih spornih izjava o neredima i poistovećivanja rasista, suprematista i antisemita s njihovim protivnicima.

Ukidanje dva savetodavna tela dovelo je u pitanje poverenje poslovnih lidera u Trampa, što se i odrazilo juče na berzi - indeksi na Njujorškoj berzi naglo su pali, mada su dan završili u blagom plusu.

Cene nafte danas su u manjem padu. Referentna američka nafta pojeftinila je za 0,3 odsto na 46,7 dolara po barelu, a nafte Brent za 0,1 odsto na 50,2 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: