Antić: Beograd se pridružio svetskim metropolama

U Beogradu je počela Nedelja energije, koja se prvi put održava u Srbiji, a trajaće do 2. juna.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

19:51

Antić: Beograd se pridružio svetskim metropolama
Foto: Thinkstock

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je na otvaranju da se Beograd sada pridužuje svetskim metropolama u kojima se već obeležava ta manifestacija.

On je rekao da su do pre nekoliko godina kao daleka budućnost delovali solarni parkovi i vetroparkovi.

"Prve vetrenjače su krenule da se grade po Srbiji, a tek će da se grade. Imamo sada 17 megavta vetoparkova, a u različitim fazama realizacije projekta je još 483 megavata", rekao je on.

Prioriteti će, kako je rekao, biti obnovljiva energija, energetska efkasnost ; i korišćenje te čiste energije.

"Verujem da ćemo u ovim danima puno naučiti, biće održan veliki broj radionica koji su korisni i za energetski sektor, ali i za građane", rekao je on.

Vršilac dužnosti šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je potrebna zajedička borba protiv klimatksih promena.

"Svi zajedno treba da radimo kako bismo smanjili emisiju štetnih gasova", rekao je on i dodao da EU podržava Srbiju u uvođenju energetske efikasnosti.

Gradonačelnik Beograd Siniša Mali rekao je da se po prvi put u Beogradu organizuje Nedelja enegije, s idejom da se podigne svest građana o toj temi

"Tu prevashodno mislim na obnovljive izvore energije, zaštitu životne okoline i na kontrolu u potrošnji resursa", rekao je on.

Dodao je da Beograd ima Fond za povećanje energetske efikasnosti, a da je u budžetu za ovu godinu opredeljeno 120 miliona dinara samo za ovu namenu.

"Hoćemo ove godine na nekoliko javnih zgrada da sredimo fasadu, izoliaciju ; i stolariju i da vidimo koliko štetimo kada manje grejemo zimi, a manje hladimo leti, ako je zgrada dobro iziolovana", rekao je Mali i dodao da će od naredne godine to početi da se primenuje i na stambene zgrade.

Nedelja energije održava se u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj - CEDEF, Sekretarijata za energetiku Grada Beograda i pod pokroviteljstvom Grada i Ministarstva rudarstva i energetike ; Srbije.

Fokus će biti na podizanju svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koje se tiču energetske bezbednosti, energetske rezilijentnosti, energetske efikasnosti, potrošnje energije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija.

Nedelja energije je deo šireg koncepta, deo Nedelje održive enregije koja se održava u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: