Mali: Imali su 5 km metroa, sad imaju 650 km

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji boravi u zvaničnoj poseti Kini, sastao se sa gradonačelnikom Šangaja Jing Jongom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

14:51

Mali: Imali su 5 km metroa, sad imaju 650 km
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Gradonačelnici su potpisali Sporazum o saradnji i razmeni između dva grada u oblasti privrede, kulture, zaštite životne sredine, obrazovanja i turizma.

Važno je da Beograd bude rame uz rame sa ostalim metropolama sveta, poručio je Mali, a gradonačlenik Ssangaja istakao je da srpska prestonica za Kinu zauzima važno mesto u Evropi.

"Ovo je za nas veoma značajan sporazum koji podrazume saradnju u više oblasti od privrede do turizma, što je za nas posebno važno s obzirom na to da očekujemo otvaranje prve direktne avionske linije između Beograda i Pekinga i veći broj kineskih turista", rekao je Mali.

On je dodao da je je važno da Beograd uči od velikih gradova u svetu a po pitanju razvoja, urbanizma, ekologije i saobraćaja, Ssangaj je već u 22. veku.

"Oni su pre samo 20 godina imali pet kilometara metroa a sada imaju 650 kilometara, najveći su na svetu. Uspeli su da reše velike izazove koji su bili pred njima i to isto čeka Beograd. Želimo da gradimo i nove mostove i nove tunele, da razvijamo metro. U roku od dve godine ćemo krenuti sa izgradnjom metroa", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Beograd mora da sarađuje sa svim velikim gradovima, od Šangaja i Pekinga, preko Moskve i Minska do Londona i Njujorka, jer je Beograd, ističe, deo te grupe koja treba da vodi svet u budućnost.

Mali je obišao i deo Šangaja koji je test zona za takozvani "Smart city concept", gde postoje i vozila kojima se upravlja bez vozača, a sreo se i sa najvećim kineskim proizvođačem elektobuseva u Kini.

Podsetivši da Beograd ima pet takvih autobusa i da je primer u regionu po pitanju ekološke svesti, Mali je najavio kupovinu još 80 takvih vozila.

"Očekujem ponudu i od ove kineske kompanije, i da vrlo brzo krenemo u tu investiciju, osim što centar grada pretvaramo u pešačcku zonu, želimo da bude i ekološki čist. Očekujem da ćemo do kraja godine završiti svu konstrukciju i nabavku, i da u narednim godinama imamo autobuse", istakao je on.

Mali je rekao da je to sjajna investicija koja se potpuno uklapa u koncept modernog, ekološki čistog grada.

Gradonačelnik Šangaja Jing Jong primetio je da su odnosi dve zemlje prethodnik nekoliko godina bolji, navodeći da to potvrđuju češći kontakti zvaničnika.

"Beograd je vrlo važno mesto za nas u Jugoistočnoj Evropi, to je ključ Evrope za Kinu", rekao je on i lično zahvalio gradonačelniku na gostoprimstvu tokom posete delegacije Ssangaja Beogradu.

Komentarišući izjavu gradonacecelnika Šangaja da je Beograd ključno mesto za njih, Mali je najpre podsetio na dobru saradnju Srbije i Kine.

"Mislim da je najveći saveznik Kine u Evropi Srbija u ovom trenutku. Kada pogledate saradnju između dve zemlje poslednjih par godina, pogotovo što smo imali priliku da budemo domaćini i kineskom predsedniku i kineskom premijeru, mislim da da su to sjajne stvari koje oni razumeju i cene, a nama je važno da sa svetskom velsilom kao što je Kina imamo tako dobar odnos, poručio je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: