Srbija

Ponedeljak, 01.02.2016.

17:26

Leteo i Đoković, sa "Morave" za male pare

Za aerodrom “Morava” već je urađen kontrolni toranj i moderna pristanišna zgrada. Sledi proširenje piste, a očekuju se i letovi "lou kost" kompanija.

Izvor: Večernje novosti

Leteo i Đoković, sa
Foto: Thinkstock.com

Odluka Vlade da formira preduzeće "Aerodromi Srbije" d.o.o. čiji će prvi i najvažniji zadatak biti da uspostavi civilni vazdušni saobraćaj sa Aerodroma "Morava" u Lađevcima, udaljenog desetak kilometara od Kraljeva, podgrejala je nadu Kraljevčana da će posle višedecenijskog iščekivanja, na ovom aerodromu, konačno sletati i poletati i civilni avioni.

"Er Srbija" će najpre krenuti sa svojim avionima ATR, a posle će im se pridružiti i "lou kost" avio-kompanije koje drže linije ka Srbiji, pišu Večernje novosti.

Zvanična inicijativa za promenu statusa vojnog aerodroma u Lađevcima u civilni, pokrenuta je 2001. godine. Radovi na konverziji započeti su 2008. i do sada su izgrađeni novi kontrolni toranj, moderna pristanišna zgrada i drugi prateći objekti, a (pre)ostalo je još da se produži i proširi pista sa 2.200 na 2.500 metara.

“Ovaj aerodrom, ponajviše zbog isplativih kargo letova bio bi od izuzetnog značaja pre svega za poslovne ljude iz Raškog okruga i centralne Srbije, ali bi višestruke koristi imali i turistički poslenici Kopaonika, Zlatibora, Vrnjačke Banje i drugih turističkih mesta iz ovog kraja. U neposrednoj blizini aerodroma planirana je i izgradnja kargo centra i industrijske zone na površini od 100 do 150 hektara i za ovu namenu kraljevačka lokalna samouprava se već kreditno zadužila na domaćem bankarskom tržištu”, kaže Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga.

Za civilnu vazdušnu plovidbu aerodrom u Lađevcima do sada je iskorišćen samo nekoliko puta. Početkom jula 2003. godine na pistu je, prevozeći poslovne ljude iz jedne belgijske firme koja je u obližnjem selu Vrdilima sagradila hladnjaču za voće, sleteo turbomlazni avion "cesna 550" kompanije "Skaj servis". Potom su, tek 2012. na aerodrom u Lađevcima sleteli tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ambasador Turske Ali Riza Čolak i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, kada je i potpisan sporazum o turskom ulaganju u rekonstrukciju aerodroma u iznosu od 10 miliona evra.

Prošle godine, po završetku Dejvis kup meča Srbija - Hrvatska, koji je odigran u Kraljevu, najbolji svetski teniser Novak Đoković je sa ovog aerodroma privatnim avionom odleteo za Majami, a lane je obavljen i jedan takozvani medicinski let kojim je oboleli pacijent prevezen u Švajcarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

15 h

Podeli: