Srbija

Sreda, 21.10.2015.

12:39

Umesto kod nas, 11 kompanija otišlo u Makedoniju

Srbija mora da ponudi još pogodnosti investitorima u slobodnim zonama kako kompanije ne bi ulagale u druge zemlje, umesto u Srbiju, rečeno je na skupu u PKS

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Na sastanku je istaknuto da su neophodne dodatne pogodnosti za investitore u slobodnim zonama u Srbiji kako se ne bi ponovila situacija da 11 stranih kompanija koje su imale nameru da ulažu u Srbiji odu u posebne slobodne zone u Makedoniji, koja sada u tim zonama nudi privlačnije uslove rada od Srbije.

Predsednik Grupacije slobodnih zona u Privrednoj komori Srbije Dragan Kostić naveo je da u Srbiji ima 14 slobodnih zona, smeštenih na oko 100.000 hektara zemljišta, u kojima radi oko 20.000 ljudi i više od 260 proizvodnih kompanija. On je naveo da je u 2014. iz slobodnih zona ostvaren izvoz od 2,12 milijardi evra, a u 2013 godini četiri i po milijarde evra.

Kostić je naveo da je u slobodnim zonama u Srbiji u 2013. godini bilo 198 miliona evra investicija, a u 2014. godini 208 miliona evra i dodao da u svakoj od njih radi makar jedna velika multinacionalna kompanija kao što su Fijat, Mišlen, Panasonik...

On je ukazao da u industrijskim zonama u Srbiji treba još više poboljšati investicionu klimu i uvesti nove pogodnosti i poreske olakšice da bismo investitore pozvali da ulažu kod nas.

Kostić je predložio da se uvede novina da porez na profit u slobodnim zonama bude "nula", kao i da se grade novi objekti za braunfild investicije namenjene iznajmljivanju.

On je naveo da su u slobodnim zonama u Makedoniji svi porezi države "nula", a država daje i dodatna sredstva onima koji žele da ulažu u toj zemlji.

Kostić je naveo i da u Evropi postoji najmanje 10 slobodnih zona koje nude bolje uslove za poslovanje od onih koji postoje u zonama u Srbiji.

On je naveo primer da u slobodnim zonama u Poljskoj do 2026. godine nema poreza države, a pravila u slobodnim zonama u Češkoj su kao da ta zemlja nije član EU i dodao da su te zemlje uspele da tokom pregovora za članstvo u EU dobiju te povlastice.

Direktor Uprave za slobodne zone pri Ministarstvu finansija Milan Ristić ukazao je da poslednje tri godine slobodne zone u Srbiji beleže stalni rast u svim kategorijama od rasta proizvodnje, izvoza do broja zaposlenih.

On je ukazao dna to a bi trebalo uvesti dodatne pogodnosti u slobodnim zonama, da bismo privukli investitore i naveo da je procenjeno da bi to bio trošak za državu oko dva miliona evra godišnje, ali da bi smona jedan izgubljeni evro dobili sedam evra zahvaljujući novom investiranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: