"Kinezi bi u Železaru uložili ogroman novac"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se vode ozbiljni pregovori sa kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

12:49

Default images
Foto: Tanjug

Premijer je naglasio da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

Vučić je istakao da je cilj vlade da svih oko 5.000 radnika Železare ostane na svom poslu i da se poveća proizvodnja.

"Čuli smo da bi oni uložili ogroman novac, samo 120 miliona (dolara) bi išlo u galvanizaciju i ako bismo to uspeli to bi zanačilo veću proizvodnju i drastičan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije", istakao je Vučić, nakon otvaranja pristupne saobraćajnice Pupinovog mosta u Ovči.

On je istakao da se Železara sa novim mendžmentom - HPK Inženjeringom bori u veoma teškim uslovima na globalnom tržištu čelika, bakra i aluminijuma, čije su cene dosta pale, pa u toj oblasti ima bezbroj problema.

"Čim smo interesantni Kinezima to znači da imamo budućnost", naglasio je Vučić.

On je podsetio da 9. oktobra treba da bude pokrenuta proizvodnja u drugoj visokoj peći u Železari, što će biti od presudnog značaja za povećaćanje industrijske proizvodnje i BDP-a.

Premijer je kazao da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje od 0,3 do 0,4 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: