NIS najuspešnija srpska kompanija

NIS je najuspešnija je srpska kompanija po konsolidovanoj dobiti i prihodima, prema listi "Biznis top 2013/2014", publikaciji časopisa "Biznis i finansije".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

14:20

Default images

Konsolidovana dobit NIS-a iznosila je 48,34 milijarde dinara, a konsolidovani poslovni prihod 264,4 milijarde dinara, saopšteno je na konferenciji za novinare. Broj zaposlenih u NIS-u je 7.629.

Liste najuspešnijih preduzeća formiraju se na bazi rezultata iz završnih računa preduzeća na dan 31. decembra, a prema podacima Agencije za privredne registre.

Po konsolidovanoj dobiti iza NIS-a su Elektroprivreda Srbije (19,17 milijardi dinara), a slede dve kompanije iz telekomunikacionog sektora - Telekom Srbija (15,7 milijardi dinara) i Telenor (11,15 milijardi dinara).

Po konsolidovanom poslovnom prihodu iza NIS-a je EPS (219,8 milijardi dinara), a slede Fijat automobili Srbija (171,6 milijardi dinara), Delez Srbija, Srbijagas...

Anketirana srpska preduzeća sve češće kao pretnju svom poslovanju navode geopolitičke pretnje koje se odražavaju i na plasman njihove robe u inostranstvu i poslovanje na domaćem tržistu.

Na domaćem tržištu su, kažu, izloženi oštroj konkurenciji evropskih i drugih firmi i slaboj tražnji zbog pada kupovne moći i pada aktivnosti u ključnim granama, kao što je gradjevinarstvo, pa kao jedini spas vide - izvoz.

Neka od velikih preduzeća koja su smatrana nosiocima razvoja u ranijem periodu danas su zbog kreditne opterećenosti, niskog nivoa upravljačkih znanja, slabe organizacije i rasplinutosti na veći broj sektora, upala u probleme.

Prema listi Biznis top, među uspešnim domaćim kompanijama vode one iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sa udarima krize se i dalje uspešno nose "MK grupa" i Delta holding, a šabački Farmakom je usled visoke kreditne zaduženosti postao najveća "žrtva" krize, koja je ozvaničena pokretanjem stečaja te firme u septembru ove godine, navedeno je u publikaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: