EFT ponudio cenu od 34,5 evra

Kompanija EFT saopštila je da je u petak ujutru ponudila EPS-u na prodaju struju po ceni od 34,5 evra za megavat sat, što je EPS odbio.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

12:39

Default images

U saopštenju kompanije se navodi da je "tačno je da je naš dežurni trgovac istog dana u 18.59 odgovorio na poziv EPS-a i usmeno naveo cenu od 80 evra za neplansku nabavku energije koju je trebalo isporučiti u subotu".

"U tom trenutku nismo imali jeftinije izvore struje osim već ugovorenih isporuka koje bismo, u dogovoru sa našim partnerima i uz velike penale, morali da raskinemo i struju preusmerimo u Srbiju. Međutim, tačno je i da smo istog tog dana u 8.55 ujutro, na zahtev EPS-a ponudili energiju za dolazeći vikend po ceni od 34,5 evra. Ovu ponudu EPS je odbio. Mediji su obavestili javnost da je tog dana EPS kupio energiju po 35-36 evra", navodi EFT.

Kako se navodi u saopštenju, svi kontakti sa EPS-om svih ovih dana odvijaju se po standardnim procedurama. "EPS ni u jednom trenutku i ni na koji način nije naznačio da je njegov sistem ugrožen. U spornom trenutku u petak, 16. maja po podne, EPS od EFT nije tražio pomoć, već ponudu".

"Tržište električne energije funkcioniše tokom prepodnevnih sati i zatvara se svakog dana u podne. Isporuke za dan koji dolazi dogovaraju se do 12.00 u tekućem danu. Moguće je kupiti energiju za naredni dan i nakon 12.00, ali su to vanredne situacije u kojima cena odražava činjenicu da su sve berze zatvorene, a prekogranični prenosni kapaciteti raspodeljeni", saopštava EFT.

Kvalifikovati večernju indikaciju cene za neplanske isporuke koje je za naredni dan trebalo organizovati van redovnih procedura trgovine kao “pokušaj zarade na nesreći naroda” smatramo nekorektnim i nadamo se da je posledica nepoznavanja funkcionisanja tržišta ili neobaveštenosti, navode iz te kompanije.

"EFT nije, niti je ikada bio monopolista u trgovini električnom energijom. Samim tim nije, niti je ikada bio u poziciji da svoje kupce ucenjuje cenom. EPS, kao i ostali kupci, slobodno biraju da li će, kada, po kojoj ceni i od kog trgovca kupiti struju. EFT je samo jedan od mnogih ponuđača na tržištu", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: