EPS: TENT A pokrećemo u subotu

Proizvodnja električne energije u termoelektrani Nikola Tesla A (TENT) trebalo bi da počne u subotu, izjavio je predsednik Nadzornog odbora EPS-a Aca Marković.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.05.2014.

11:39

Default images

Marković je kazao da bi već za vikend EPS mogao da obezbedi kompletno snadbevanje električnom energijom Srbije iz svog elektroenergetskog sistema.

Marković je novinarima, nakon posete Dispečerskom centru EPS-a sa potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović, rekao da je snadbevanje strujom potrošača u Beogradu i Srbiji stabilno i da se odvija u sigurnijim uslovima nego od pre četiri-pet dana.

"Tako da sa velikom sigurnošću tvrdimo da će ta stablnost ovih dana biti maksimalna i da nema razloga za neko drugačije razmišljanje", rekao je Marković.

On je naveo da je EPS preduzeo sve mere da iz sopstvenih pogona obezbedi proizvodnju i distribuciju električne energije.

"Nadamo se, s obzirom da pripremamo kapacitete u TENT-u A, da ćemo u subotu krenuti sa prvim blokovima na mreži", istakao je Marković

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović je izjavila da opasnost od poplava još nije prošla, ali da je sve učinjeno da se problemi prevaziđu.

Mihajlovićeva je istakla da, bez obzira na probleme koje su poplave izazvale u energetskim postrojenjima, "struka mora da opstane i vlada je uvek tu da pomogne".

"Tu smo da podržimo struku i znanje, jer se pokazalo u teškim momentima da iz toga možemo da izađemo", kazala je potpredsednica vlade.

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je noćas da restrikcije struje nisu planirane i da je ključno da se od poplava odbrani Kostolac i TENT A u Obrenovcu.

Antić: Budalaština da je Obrenovac žrtvovan za spas Beograda

Ukoliko preživimo ovaj nadolazeći talas vode, Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) A mogla bi sledećeg vikenda da pokrene rad, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Moramo najpre osposobiti prugu do Lazarevca, radi prevoza uglja, što bi trebalo da bude završeno do srede ili četvrtka, a za šest dana mogli bi da krenu prvi vozovi, rekao je ministar obilazeći TENT.

Ti vozovi bi prevozili 20 000 tona uglja u Obrenovac, pošto je konstatovao da se situacija sa podzemnim vodama popravila, dodao je Antić, koji je naložio da se jedna crpna pumpa premesti u kolubarski basen.

On je kao budalaštinu odbacio glasine da je Obrenovac žrtvovan kako bi se spasao Beograd, objasnivši da je Obrenovac poplavila Kolubara, dok TENT-u preti Sava.

On je rekao da će učiniti sve da ljudi u Srbiji imaju struje bez restrikcija, jer je situacija izuzetno teška, s obzirom na to da je voda napala nekoliko ključnih objekata.

Dodao je da je, sem u TENT-u i Kostolcu, problem nastao i u TE Morava zbog rasta Zapadne Morave.

"Činjenica je da na svaki mogući način moramo da spuštamo nivo reka u Srbiji. Morali smo da otvorimo akumulaciju na Đerdapu, što je dodatni problem u proizvodnji struje, ali to je bilo neophodno, kako bi Dunav mogao da primi sve pritoke, uključujući i Mlavu, koja pravi ogromne teškoće", rekao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: