Vučić: Dinar mora da se zaradi

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija biti dobro mesto za ulaganje, bolje od mnogih zemalja u regionu.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

12:33

Default images

Vučić je kazao i da će biti sprovedene reforme kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent.

Na svečanoj sednici povodom osnivanja Švajcarsko-srpske privredne komore, kojoj je prisustvovao predsednik Švajcarske Konfederacije Didie Burkhalter, poručio srpskim privrednicima da mogu mnogo da nauče od švajcarskih kolega. Konstatujući da postoje dobre vesti i pomaci u prethodne dve godine, posebno kada se ima u vidu da je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 31,9 odsto na 49,1 odsto, Vučić je istakao da je ipak najvažnije da od švajcarskih prijatelja naučimo kako da budemo odgovoran, ozbiljan i pouzdan partner.

Vučić je rekao da 25 godina nije bilo hrabrosti za sprovođenje reformi koje bi stvorile bolji poslovni ambijent za dolazak više stranih kompanija.

"Ja sam i u razgovoru sa Burkhalterom rekao da će Srbija postati bolje mesto za investiranje, da će biti promenjeni zakoni i sve što je kočilo privatni biznis i uveren sam da će u narednim godinama biti veći broj švajcarskih investicija, između ostalog i zato što će se rešavati problemi sa kojima su se švajcarske firme ovde suočavale", rekao je Vučić.

Poželevši privrednicima uspeh u radu ukazao je da švajcarske kompanije u neku zemlju dolaze tek kada znaju da mogu da postignu profit.

"Obećavam da će Srbija biti dobro mesto za ulaganje, čak i bolje od mnogih u regionu. Dobro došli, mi vas sa nestrpljenjem očekujemo", poručio je Vučić.

Brukhalter: Ulagaćemo još u Srbiju

Predsednik švajcarske konfederacije Didje Burkhalter rekao je da će Švajcarska nastaviti da jača ekonomske veze sa Srbijom i da će povećati investicije.

"Švajcarske kompanije su od 2004. uložile više od pola milijarde franaka u Srbiji i taj trend će biti nastavljen", rekao je Burkhalter.

Burkhalter je rekao da osnivanje te komore pokazuje poverenje švajcarskih kompanija u Srbiju i veru da će se sprovesti strukturne reforme koje će poboljšati uslove poslovanja.
Foto: Beta
"Osnivanje komore pokazuje rastuće veze dve zemlje i zajedničku volju da se promovišu trgovinska razmena, investicije i poslovanje", rekao je predsednik švajcarske konfederacije.

On je istakao i da Švajcarska podržava put Srbije u Evropsku uniju i rekao da je siguran da će Srbija nastaviti da jača ekonomske slobode.

Burkhalter je najavio da će u naredne četiri godine Švajcarska izdvojiti 75 miliona franaka za podršku Srbiji u ekonomskom razvoju, energetici i izgradnji boljih sistema upravljanja.

Burkhalter je rekao da je imao dobar sastanak sa mandatarom za sastav nove vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sertić: Da se ugledamo na Švajcarsku

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić ocenio je da postoje uslovi za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Švajcarske, čemu će pomoći i novoosnovana Švajcarsko-srpska privredna komora.

On je na kazao da je Srbija suočena sa ekonomskim problemima koji su uticali na njen razvoj i da su svi svesni šta nije urađeno dovoljno dobro. "Od velikog je značaja što će ekonomija za buduću vladu Srbije biti najvažnije državno pitanje", istakao je Sertić.

Ohrabrujuće je, kako je istakao, to što je Srbija u poslednjih deset godina tri puta uvećala izvoz u Švajcarsku, a pokrivenost uvoza izvozom je uvećana sa 11 na gotovo 50 procenata.

Sertić smatra da bi Srbija trebalo da se ugleda na Švacarsku po pitanju organizovanja modela regionalnog razvoja, navodeći da tamo svako mesto, pa i najmanje selo, ima razvijenu industrijsku proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: