Knežević: Rekordan rod pšenice

Ove godine u Srbiji se očekuje rekordni rod pšenice, najveći od kada se vrše merenja, rekao je ministar poljoprivrede Goran Knežević u intervjuu za B92.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

09:38

Default images

Prema njegovim rečima, na oko 600 000 hekrata očekuje se da bude požnjeveno oko 3 miliona tona.

Država još nije odredila otkupnu cenu, ali se očekuje da ona bude oko 20 dinara po kilogramu, kaže ministar poljoprivrede. Govoreći o rebalansu budžeta kojim su znatno umanjena sredstva za poljoprivredu, čak 3,6 milijardi dinara, Knežević kaže da je njegovo ministarstvo, kao i ostala ministarstva moralo da skrati svoj budžet.

"Za ministarstvo poljoprivrede to je bilo osam odsto od ukupnog budžeta predviđenog za 2013.godinu. to je bilo nužno zbog opštih ekonomskih kretanja bilo je nužno da se svi u tom trenutku ponašamo odgovorno. U ministarstvu poljoprivrede mi smo uštede izvršili na račun dugoročnih investicija i na račun nekih utrošaka koje možemo da imamo unutar samih troškova - troškova benzina, službenih putovanja, projekata i svega ostalog. Naši poljoprivredni proizvođači najmanje treba da osete ovo smanjenje budžeta, jer smo gledali da subvencije ne smanjujemo. I tako će to i biti, s tim što ćemo ovaj deo koji smanjujemo što se tiče dugoročnih investicija pokušati, i sigurno ćemo ga ostvariti, kroz kreditnu liniju koju imamo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jer ćemo upravo te stvari koje ne možemo dugoročno da finansiramo, kroz taj kredit finansirati. Tako da nećemo zaistati u razvoju, i neće ono što smo planirali kao dugoročene investicije da dođe u restrikciju".

Na pitanje da li država kasni sa ovogodišnjom otkupnom cenom pšenice, resorni ministar odgovara da se radi na formiranju predloga kolika ta cena treba da bude.

"Pa ja pre svega moram da se pohvalim nečim, ne ja naravno kao ministar, nego naša zemlja ima čime da se pohvali. Ove godine ćemo imati rekordan rod pšenice. Na nekih 600 hiljada hektara, koliko je zasejano pšenice mi ćemo imati rod od skoro 3 miliona tona. Što od prilike znači da 1 tj 1,5 miliona tona treba nam za domaću proizvodnju, a 1,5 miliona tona je spremno za izvoz. Prema tome to je rekordna proizvodnja od kada se prati rod pšenice, i to je jedna jako dobra stvar. Naravno, sa druge strane tržšte reguliše pitanje cena. tako da ćemo imati verovatno malo problema cena, jer cena koja je bila prošle godine 27 dinara, sada je pala na Novosadskoj berzi na 16,3. Država, kao i svake godine, odkupljuje određene količine pšenice, za svoje potrebe, preko direkcije za robne rezerve, i tu se kreću količine između 50 i 100 000 tona. I ove godine ćemo to uraditi. Radimo i na formiranju predloga kolika ta cena treba da bude, gledamo kalkulaciju, gledamo tržišta, i mislim da će te cena da bude negde oko 20 dinara po kilogramu".

Ovih dana je bilo problema sa našom pšenicom i brašnom , i njihovim vinom i paradajzom, to je izazavalo mnoge reakcije, međutim za ministra to nije tako nov problem.

"Pa to je naš problem, koji nas prati već četiri godine. Nas upravo proizvođači žita i brašna upozoravaju na to. Jer Makedonija svake godine, štiteći kobajagi svoju proizvodnju, oni navodnu nađu neke materije, u našem žitu, našem brašnu. I onda kao zabrane uvoz. I taj uvoz, posle dva meseca kada se završi sezona, oni ga vrate. Mi smo ove godine reagovali na vreme. Čim su oni izdali tu uredbu, iako su nas uveravali da neće doći do nje, mi smo reagovali, razgovarali smo sa njima. Kao što vidite rezultat toga je da oni ukidaju vrlo brzo tu uredbu, jer je to u potpunoj suprotnosti sa svim principima tržišta. Prema tome, očekujem vest za nekih par dana, da tržište i žita i brašna bude ponovo na nivou onoga što je bilo i pre".

O tome šta je ministar Knežević govorio o rekonstrukciji Vlade i eventualnoj smeni čitajte na stranicama Infa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: