Ogrebi Fijat nije nagradna igra

Posle nedavnog incidenta u Fijatovoj fabrici kada su šrafcigerom izgrebani novi modeli 500L, u Kragujevcu su se pojavili plakati koji pozivaju na novo grebanje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.06.2013.

10:37

Default images

Iako ovi plakati deluju kao reklama za neku nagradu igru, pa čak i koriste poznati logo Lutrije Srbije "Greb, greb", u njima se navodi da će se sabotaža sa grebanjem ponoviti.

"Nedavna sabotaža 31 novog vozila u fabrici Fijata očigleno je posledica loših radnih uslova, saradnje sindikata i menadžmenta na štetu radnika, represije i nemogućnosti javnog samostalnog radničkog organizovanja. Ne znamo da li je ovo prva sabotaža ili je bilo i prethodnih za koje se nije čulo izvan zidova Fijatovog zabranjenog grada, ali verovatno nije poslednja jer, čak i ako ovi radnici budu uhapšeni ili pokleknu pod medijskim pritiskom, vrlo je moguće da će okolnosti u budućnosti primorati radnike da opet pribegnu sabotaži kao jedinoj metodi borbe koja im je preostala", piše na plakatu.

Kako B92 saznaje ovi plakati nisu dominantno uočljivi u Kragujevcu i uglavnom su zalepljeni na zgradi u kojoj se nalazi sedište Saveza Samostalnog sindikata. Zato se tumači da su autori plakata na taj način želeli da pošalju poruku rukovodstvu ovog Sindikata.

Iako plakat nije potpisan, na sajtu Anarhosindikalističke inicijative objavljeno je da upravo ovaj pokret stoji iza akcije plakatiranja Kragujevca. I dok u kompaniji "Fijat automobili Srbija" nisu želeli da komentarišu plakate, niti njihov sadržaj, u sindikatu navode da ne znaju ko je autor, ali da ovaj čin predstavlja direktni napad na državu i "Fijat".

"Treba da se zna da je 67 odsto fabrike vlasnik "Fijat", a 33 odsto Srbija. Ovde jasno stoji "greb, greb, ogrebi "fijat 500L". Znači, svako ko kupi "500L" i ko se pojavi na ulici treba da mu ogrebu auto, jer ovo nije poziv za fabriku, ovo je poziv za građanstvo", kaže Zoran Marković iz Sindikalne organizacije "FAS-a".

Sa ocenom da iza ove kampanje stoji interesna grupa koja želi da spreči napredak Kragujevca slaže se i predsednik Skupštine grada Saša Milenić koji je ovakve poteze nazvao primitivizmom.

"Pouzdano mogu da tvrdim da, može se videti i po društvenim mrežama i u javnoj komunikaciji, Kragujevac primitivizmu ne veruje i nema raspoloženja da tome prida ozbiljniji značaj", kaže Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca

U kragujevačkoj fabrici automobila i parku dobavljača u ovom trenutku je zaposleno 5.000 radnika. Sindikat je pozvao državne organe da ispitaju ko stoji iza poziva na sabotažu.

U policiji kažu da se do sada nisu bavili spornim plakatom, ali da će reagovati ukoliko bude podneta krivična prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: