Prodaja Telekoma "samo na sigurno"

Odluka o prodaji Telekoma Srbije još nije doneta, kaže generalni direktor kompanije Predrag Ćulibrk i dodaje da bi eventualni neuspeh novog tendera bio poguban.

Srbija

Izvor: NIN, Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

14:11

Default images

Ćulibrk u novom broju NIN-a tvrdi i da sa menadžmentom kompanije niko iz Vlade do sada o prodaji nije razgovarao, niti se uprava sprema za eventualnu prodaju.

Ćulibrk kaže da će, ukoliko Vlada odluči da Telekom ide na prodaju, njegova molba Vladi biti da se ide u privatizaciju samo pod uslovom da ona bude uspešna i da se nađe kupac.

"Još godinu dana provedeno u privatizacionom procesu bez završene privatizacije bilo bi pogubno za našu kompaniju“, upozorio je on, dodavši da bi narednih dana Vlada trebalo da odluči koja će državna i javna preduzeća prodavati.

Ćulibrk je ocenio kao pogrešan potez i to što je prethodna Vlada tražila od bivšeg menadžmenta Telekoma da od grčkog OTE-a otkupi 20 odsto akcija za 380 miliona evra.

"Ne vidim šta se htelo s tim, šta je bio sledeći korak? Sada je praktično Telekom Srbija vlasnik 20 odsto sopstvenih akcija, a jasno je da sa 20 odsto niste atraktivan prodavac jer ne prodajete kontrolni paket. Ubeđen sam da ne postoji investitor koji bi bio spreman da plati 380 miliona evra, a da nema upravljačka prava, koja je ranije imao OTE. Mislim da je takva kupovina bila greška“, kazao je Ćulibrk.

Na pitanje da li je uopšte neko zainteresovan za Telekom, generalni direktor kompanije je rekao da se investitori uvek raspituju, i da veruje da je Telekom i dalje "atraktivna roba". Zbog aktuelne situacije mnogi operateri su okrenuti stabilizaciji a ne širenju, pa se možda više novca može dobiti od investicionih fondova, procenio je on.

O trenutnoj vrednosti Telekoma na tržištu, Chulibrk nije licitirao, ali je izneo ličnu procenu - da sto odsto akcija kompanije vredi oko dve milijarde evra. Minimalna cena koju Vlada iznosi kada se pominje prodaja je 2.5 milijarde evra.

Ćulibrk je najavio i da Telekom mora da doživi neku vrstu transformacije u narednom periodu, što može da znači smanjenje broja zaposlenih, ali i promenu starosne, kvalifikacione strukture.

U strukturi profita u 2012, iz fiksne telefonije bilo je 48 odsto, iz mobilne 42, i iz interneta i multimedija ostalih deset odsto.

Ćulibrk se nada da bi ova godina mogla biti bolja kada je reč o profitu.

"Profit Telekoma u prvom kvartalu 2013. bio je veći od četiri milijarde dinara, a u istom periodu 2012. zabeležen je gubitak veći od milijardu dinara. To, ipak, govori o žilavosti i sposobnosti ove kompanije da se bori na tržištu. Ono što bih mogao sada da garantujem jeste da će u 2013, ako kurs dinara ostane na ovom nivou ili se blago poveća do kraja godine, profit biti za bar četvrtinu veći nego 2012“, rekao je Predrag Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: