Potpisan ugovor sa Majkrosoftom

Ivica Dačić i prvi čovek Majkrosofta Stiv Balmer potpisali su ugovor o saradnji te firme i Vlade Srbije o licenciranju i servisiranju računarskog softvera.

Srbija

Izvor: RTS, Tanjug

Subota, 11.05.2013.

10:10

Default images

Tak softver će biti korišćen u srpskoj državnoj administraciji.

"Saradnjom sa kompanijom Majkrosoft obezbeđena je potpuna i brza implementacija softverske tehnologije poslednje generacije u javnom sektoru, kao i servisa namenjenih građanima", rekao je premijer Ivica Dačić.

U saopštenju korporacije Majkrosoft se ističe da je sporazumom obezbeđena maksimalna iskorišćenost dosadašnjih ulaganja Vlade Srbije u IT infrastrukturu, a ceo sistem je daleko bezbedniji, što omogućuje efikasniji i kvalitetniji rad državne uprave.

Na taj način, formirana je jaka baza neophodna za lansiranje servisa koji su namenjeni građanima, privredi i državnim institucijama.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će prednosti ulaganja u informacione tehnologije u Srbiji biti predstavljene i na sastancima sa predstavnicima kompanija poput Epla, Gugla, Orakla, Pej Pala...

Moramo postati deo modernog sveta

Foto: Tanjug
Dačić kaže sastanak sa čelnicima "Majkrosofta" u SAD pokazuje "promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu". On je izrazio nadu da je to "prvi korak ka uspešnom putovanju koje ćemo imati u narednim godinama".

"To pokazuje da jedino ovakav pristup može da nas okrene nečemu od čega se živi i da građani Srbije moraju zaista da postanu deo modernog sveta, a ne da govorimo o stalnoj izolaciji, ponižavaju i jednom apsolutno nepravednom tretmanu u međunarodnoj zajednici", kazao je premijer.

On je ukazao da su informacione tehnologije jedna od ključnih razvojnih oblasti u SAD i da je i u Srbiji u poslednjem periodu to grana u ekspanziji koja ima najviši rast, te je u svetlu toga istakao veliki značaj memoranduma o razumevanju u informacionim tehnologijama, koji je potpisan prošle godine sa SAD, kao i u petak potpisanog sporazuma o saradnji sa "Majkrosoftom".

Balmer dolazi u Srbiju

Foto: Beta
Premijer je ukazao da sporazum sa jednom od najuglednijih komapnija u IT oblasti neće obuhvatiti samo pitanje licenciranja i korišćenja različitih servisa koje "Majkrosoft" ima, a koji najviše mogu da se koriste u oblasti elektronske uprave, već da se otvara mogućnost za stratešku saradnju, s obzirom na postojanje razvojnih centara te kompanije u Srbiji.

S tim u vezi, Dačić je izrazio posebno zadovoljstvo jer je prvi čovek "Majkrosofta" Striv Balmer prihvatio poziv da poseti Srbiju, izrazivši uverenje da će se tom prilikom napraviti dugoročni plan razvoja. "Mi smo spremni da u okviru društvenog razvoja i odnosa prema stranim kompanijama razmotrimo mogućnost zajedničkog učešća u formiranju određenih razvojnih centara i posebno nas raduje što je 'Majkrosoft' taj centar već formirao u proteklih nekoliko godina", kazao je Dačić.

On je izrazio nadu da će "Majkrosoftov" razvojni centar u Srbiji, koji sada ima više od 100 zaposlenih, u naredne dve godine imati više od 300 inženjera.

Dačić je istakao da u nastavku posete SAD očekuje uspešne sastanke i sa drugim američkim kompanijama u San Francisku, uključujući "Intel" i "Epl", kao i u okviru političkih razgovora u Vašingtonu sa najvišim američkim zvaničnicima Stejt departmenta i administracije predsednika Baraka Obame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: