Sukob DS-URS zbog zaduživanja

DS traži od Ministarstva finansija i Vlade da odgovore zašto Srbiju i njene građane zadužuju po izuzetno nepovoljnim uslovima. URS: DS ima ozbiljnu amneziju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.01.2013.

18:15

Default images

Zašto smo se za potrebe železnice zadužili 800 miliona dolara od Rusije po kamati od 4,1% godišnje, uz uslov da ruske firme posao dobijaju bez tendera, a domaća preduzeća mogu da rade samo 30% poslova?

Zašto smo uzeli kredit od Rusije po 4,1% kada nam Kina nudi kredite za infrastrukturu po kamati od 3% uz učešće domaćih firmi od minimum 49% u ukupnim radovima?

Zašto smo uzeli kredit od Rusije po 4,1%, kad nam EBRD nudi kredit po 1,5%, a Svetska banka čak ispod 1% godišnje i pri tome ni EBRD ni Svetska banka ne postavljaju uslov čije kompanije će dobiti poslove, već se poslovi dobijaju na međunarodnim tenderima?

Koji je razlog da izgradnja pruge Valjevo–Loznica bude prioritet i da je gotovo polovina sredstava od ruskog kredita namenjena upravo za ovu deonicu koja se gradi već sto godina i za koju se zna da nikada neće biti rentabilna? Zašto se zanemaruju deonice Beograd – Novi Sad, Raška – Novi Pazar, Pančevo–Vršac ili železnički most kod Vinče, za koje postoji neuporedivo veća tražnja kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju?

Demokratska stranka podseća javnost da je ova Vlada zadužila zemlju za 2,5 milijardi evra za samo pet meseci, dok je prethodna Vlada za prvih sedam meseci 2012. godine zadužila Srbiju dva i po puta manje, i to u vreme kada nas je Dinkić plašio lažnom i opasnom pričom o bankrotstvu zemlje.

Ujedinjeni regioni Srbije su zaprepašćeni saznanjem da je Demokratska stranka, koja je godinama upravljala svim polugama u Srbiji, obolela od ozbiljne amnezije.

Vlada Demokratske stranke dovela je Srbiju do rasula i ruba bankrota. Ista ta stranka, koja je uvela Srbiju u recesiju, sada napada Ujedinjene regione Srbije i ovu Vladu što realizuje projekte koji su prioritet za državu i građane. Neverovatno je da Demokratskoj stranci smetaju i pokretanje privrede, i izgradnja infrastrukture. Za 5 meseci udahnuli smo novi život Srbiji i uradili više nego vlada Demokratske stranke za 4 godine. Ugovorili smo izgradnju Koridora 11, izgradnju regionalnih autoputeva, izgradnju železničkih pruga Beograd - Pančevo i Valjevo - Loznica.

Demokratska stranka je zadužila zemlju za novih 7 milijardi evra, plaćajući pritom basnoslovne kamate. Srbija mora da vraća dugove koje je napravila Demokratska stranka. Veliki deo budžeta troši se da bi se vraćali dugovi i plaćale kamate na milijarde koje je DS potrošio na sopstveni marketing. Jedini kapitalni projekat za Srbiju u prošloj vladi bio je Fijat, a taj projekat omogućio je Mlađan Dinkić i niko drugi. Ujedinjeni regioni Srbije nastaviće da rade sve dok svaki region Srbije ne dobije svoju šansu, kao što je Šumadija dobila dolaskom Fijata.

Takođe, nastavlja se politika laganja i obmana. Mlađan Dinkić je pre 6 godina ostavio Demokratskoj stranci suficit od 2%, a zatekao deficit od 7% u državnoj kasi. Zato smatramo da Demokratska stranka duguje građanima jedno jednostavno objašnjenje i odgovor na pitanje: gde je nestao i na šta je potrošen novac od bezglavog zaduživanja Srbije prethodnih godina?

Ujedinjeni regioni Srbije sprečili su bankrot, stabilizovali javne finansije, pokreću privredu i grade infrastrukturu. Da su ljudi iz Demokratske stranke trošili više vremena na rad, a manje na marketing tokom prethodnih godina, Srbiji i građanima bilo bi neuporedivo bolje. Ovako, moramo najpre da ispravimo greške i otklonimo štetu koju je ovoj državi nanela vlada Demokratske stranke. I u tome ćemo uspeti, jer imamo podršku građana za naš rad i rezultate. 16 poslanika i 16 gradonačelnika rezultat su te podrške. Nakon sledećih izbora, kad god oni bili održani, ta podrška biće mnogo veća, jer o nama govore naši rezultati, a ne slatkorečive medijske priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: