Koliko mleko treba da poskupi?

Mleko ne može da ostane u rafovima po ovim cenama - saopštavaju mlekare i najavljuju nova poskupljenja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

11:35

Default images

Međutim, procenat poskupljenja još nije utvrđen. Mlekare kažu da bi i za njih bilo lakše da cene ostanu iste, jer time olakšavaju prodaju, ali ih situacija sa manjkom sirovog mleka primorava na taj korak. Računice su da bi potrošači za litar mogli da plaćaju i 100 dinara.

Darko Janjević iz sela Dobrača kod Kragujevca ima 20 grla koje gaji zbog mesa i mleka. Međutim, kaže da krave koje uzgaja uopšte nisu isplative.

"Mala cena mleka, suša je uzela svoj danak, seno skupo, nafta takodje. Najgori je taj problem sa naftom, jer treba pet litara mleka za litar nafte. To se ne isplati, ali šta da radimo. Drugi posao mi nemamo sem da gajimo krave". kaže Janjević.

Male otkupne cene naterale su veliki broj stočara da razmišljaju na koji način da vode svoje farme. Neki su počeli da smanjuju broj grla. Cena proizvodnje je porasla, ali je najveći problem što čak ni u inostrantsvu nema hrane za uvoz.

Slobodan Petrović, direktor Salforda kaže da je problem što nema kabaste hrane seno silaža, što utiče na količinu i kvalitet mleka.

"S jedne strane mlekare žele da pomognu proizvodjačima, s druge da zaštite svoj interes jer se to prenosi na police, na toj strani imamo kupca koji nije u stanju da podnese taj trošak", kaže Petrović.

Za sada procena je da domaća proizvodnja neće moći da zadovolji potrebe našeg tržišta. Svi gledaju u državu jer jedino ona može da pomogne stočarstvu koje je zbog suše doživelo elementarnu nepogodu. Jedan od odgovora na to je i nezavisna laboratorija za mleko koja bi, kad se završi, trebalo da obezbedi da proizvodjači budu plaćeni za kvalitet, a ne količinu proizvoda.

"Pare neće biti bačene, a sistem će biti takav da će efikasno moći da se vrši kontrola, prvo na najvišem nivou kapa laboratorija, koja će biti akreditovana i finansirana od ministarstva i dnevne radne laboratorije koja će se finansirati iz komercijalnih usluga", kaže Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede. U ovom trenutku za litar sirovog mleka proizvodjači po novom dobijaju do 39 dinara. Uz to njima sledi i premija od sedam dinara. To čini zbir od 46 dinara. Proizvodjači kažu da bi trebalo da bude još 10 dinara više, jer se litar mleka uvek dobijalo dva kilograma kukuruza, tj u ovom trenutku oko 56 dinara. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: