Pastor:Ilićeva izjava velika uvreda

"Izjava ministra Velimira Ilića, da je Srbija platila previsoku cenu ustupanjem određenih nadležnosti Vojvodini je velika uvreda za građane Vojvodine".

Srbija

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Sreda, 05.09.2012.

11:19

Default images

Ovu izjavu je da dao predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Pastor je istakao da bi izjave koje je Ilić dao pre nekoliko dana, trebalo da zabrinu samu Vladu Republike Srbije.

"To je nešto što prevazilazi svaku meru, kao da smo mi ovde neki odmetnici", rekao je Pastor dodajući da takve rogobatne izjave kvare celu situaciju i da smatra da bi Vlada Srbije trebalo da izvrši pritisak na ministra Ilića, jer je "ono što je izjavio potpuno neprimereno".

Pastor je kazao da je pitanje kojim bi ministar trebalo da se bavi, odakle će se nabaviti šest milijardi dinara koliko Republika duguje vojvođanskom budžetu za 2012. godinu i šta je sa 70 milijardi dinara koliko je, kako je rekao, u proteklih pet godina uskraćeno Vojvodini.

Predsednik Skupštine Vojvodine ocenio je i da pritisci na lokalne samouprave u Vojvodini koje se pokušavaju politički upodobiti koaliciji na republičkom nivou predstavljaju neposredan pritisak i na pokrajinsku administraciju.

"Mi smo, nažalost, u ranijim godinama videli da uvek kad je dolazilo do jačanja političkih strasti, da je dolazilo i do pogoršanja javne bezbednosti u Vojvodini", rekao je Pastor dodajući da ne vidi vezu između tih pritisaka i pomenutih izjava ministra Velimira Ilića. Pastor je istakao da će i pored ambicija nekih da se, kako je rekao, sve upodobi onome što je u Beogradu, prekomponovanje vlasti na lokalnom nivou ići prilično teško jer "stvarni život ipak tako ne funkcioniše".

On je istakao i da su poruke upućene iz DS S-a, da preuzimanje Novog Sada predstavlja završni udar na autonomiju, strašno problematične jer, kako je rekao, upućuju na ambiciju te stranke "da isteruje veštice".

Ištvan Pastor je ocenio da je njegov prvi susret sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem bio pozitivan istakavši da su razgovarali o svim otvorenim temama medju kojima je i odluka Ustavnog suda, funkcionisanje kancelarije APV u Briselu, realizacija ustavnih sedam procenata za Vojvodinu, poziciji Fonda za kapitalna ulaganja APV...

"Mislim da smo se složili u oceni da su izjave ministra Velimira Ilića problematične, iako su mu svojstvene", kazao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: