Nema odliva domaćeg kapitala

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nema odliva domaćeg kapitala iz Srbije, kako je to navedeno u nekim medijskim napisima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

09:11

Default images

Povodom napisa u dnevniku "Blic" o odlivu 484,4 miliona evra iz banaka u Srbiji u prvoj polovini godine i navoda da je to razlog nedostatka kredita privredi, saopšteno je da se radi o "necelovitom tumačenju podataka i upućivanju na pogrešne zaključke".

"Po osnovu finansijskih kredita banke su inostranstvu neto platile 484 miliona evra u prvoj polovini 2012. godine, pri čemu je po osnovu otplate dugoročnih kredita plaćeno 377 miliona evra, a po osnovu kratkoročnih kredita 307 miliona evra. Istovremeno su novi dugoročni krediti iznosili 200 miliona evra, što znači da su banke i vraćale kredite i kreirale novo zaduženje", objašnjava se u saopštenju.

NBS je ukazala da neto otplate po kratkoročnim kreditima ukazuju na smanjenje kratkoročnih depozita nerezidenata kod domaćih banaka, što se pre svega može povezati sa njihovom zainteresovanošću za ulaganje u srpske hartije od vrednosti.

"Teško da bi se to moglo povezati sa odlivom domaćeg kapitala kako se sugeriše u tekstu", istakla je NBS.

Komentarišući navode u novinskom tekstu da su banke “odobravale nove kredite taman onoliko koliko su naplaćivale stare”, NBS ukazuje da to praktično znači da u ovom periodu nije bilo odliva kapitala na teret kreditne aktivnosti u zemlji.

"Međutim, ukoliko se bude smanjio obim kvalitetnih kreditnih zahteva, banke će verovatno deo svoje likvidnosti morati da usmere i u druge plasmane (uključujući i one u inostranstvu) ili na smanjenje ino obaveze", zaključuje NBS u saopštenju.

Blic je inače objavio da su domaće banke od 2011. godine iznele iz zemlje i vratile u svoje inostrane matice gotovo 1,5 milijardi evra. Od toga 484,4 miliona evra za prvih šest meseci ove godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije o platnom bilansu.

Kako prenosi "Blic, pozivajući se na te podatke, sve do prošle godine novac iz inostranstva se slivao u domaće banke, pa je tako 2009. ušlo 1,2 milijarde evra, a naredne još oko 660 miliona. Suprotno tome, prošle godine je iz Srbije izneto milijardu evra, a za prvih šest meseci ove godine 484,4 miliona evra.Tri četvrtine domaćih banaka imaju osnivače u Evropi, gde se novac i vratio, jer je zbog krize tamo potrebniji, dok banke kod nas nisu ni odobravale nove zajmove, naveo je list.

Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić smatra da to što banke povlače novac nije neobično, jer banke u Srbiji, kako kaže, imaju problem da nadju dobrog klijenta, dok istovremeno imaju sasvim dovoljno kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: