Oštećena tehnika - jeftina i dobra

Svaka roba ima svoga kupca, tako i ona oštećena u transportu. Kupovina šporeta, veš mašina i frižidera oštećeu transportu postala je vrlo popularna.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

09:56

Default images

Uglavnom neznatno oštećena ovakva bela tehnika jeftinija je i do 50 odsto u poređenju sa istim artiklima bez greške.

Aparati u srpskom domaćinstvu stari su i po desetak godina. Pa zato, kada treba da je zamene, mnogi se tek tada zapravo susretnu sa cenovnicima prodavnica i marketa.

Čim uvide razlike u cenama, bez razmišljanja se odlučuju da plate ono što košta manje, jer će pregrmeti sitne felere, kako bi ušparali i do 100 evra. A uglavnom imaju uobičajenu garanciju, servis, neki čak i dostavu na kućnu adresu. "Beograđani se i te kako interesuju za prodaju robe koja je oštećena. Kod nas se sada najviše uzimaju šporeti, ali pravila među kupcima nema jer sve zavisi i od toga šta imamo u prodavnici", kažu u Centru bele tehnike.

"Mi prodajemo i izložbenu robu, koja je bila u izlogu, umanjenu za cenu 5 do 10 odsto u odnosu na standardnu, a onu oštećenu za 40 do 50 odsto jeftinije. Svi artikli imaju uobičajenu garanciju, kao i ostali proizvodi", navode u ovojprodavnici.

Domaći trgovci krenuli su stopama komšija koji ovako posluju skoro deceniju, pa tako u gradu ima nekoliko lokala koji se specijalizovano bave prodajom robe sa greškom. Postoje čak i oni koji ih uvoze iz inostranstva jer se tamošnjim fabrikama ne isplati da ih prerade, pa ponovo prodaju po sniženim cenama. Najčešće je to roba koja stiže iz Nemačke, Italije i Francuske.

"Mnogima ne smeta to što ima udubljenje ili ogrebotinu. Jedino što ih interesuje je da pazare jeftinije. Zbog štrafte koja izgleda kao žvrljotina olovke, cena pada do 10.000 dinara, pa tako veš-mašine koštaju od 20.000 do 25.000 dinara, a u prodavnicama staju od 27.000 do 35.000 dinara", kažu u salonu u centru koji se bavi prodajom isključivo ovakve robe.

"Uglavnom dođu žene, pogledaju i pitaju ima li nekih unutrašnjih problema i koliko važi garancija. Kada vide da je oštećenje minimalno, odmah procene da se to neće ni videti u kupatilu ili kuhinji jer će sitne nesavršenosti "zamaskirati", ili sakriti drugim uređajima", navode.

Najpovoljnije ponude za mnogobrojnu oštećenu robu mogu se pronaći u oglasima koje nude privatnici. Ovakve kupovine su najčešće sumnjive jer oni ne nude garanciju, niti se može sa njima dogovoriti oko dostave, ali se svi kunu da imaju papire.

Naša ekipa uverila se da su ogrebotine i oštećenja u mnogim slučajevima gotovo neprimetna, a da su "išutani" u stvari blago udubljeni limovi. Falinke na frižiderima dovitljivi prodavci sakrili su sa nekoliko magneta, a izgrebani emajl su - dolakirali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: