Pitić: Kamate mogu i gore i dole

Predsednik Upravnog odbora "Sosijete ženeral banke" Goran Pitić kaže da će situacija na evropskom tržištu stvarati pritisak na rast kamata na kredite u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

09:05

Default images

Sa druge strane će, kako je dodao, konkurencija među bankama vršiti pritisak u suprotnom smeru, tako da će konačni rezultat zavisiti od politike svake banke.

Pitić je ocenio da će banke u Srbiji imati različite pozicije, u zavisnosti od instrukcija centrale i da je "već bilo izvesno prošle godine da su pojedine banke iskazale smanjivanje svog angažovanja". Pitić je istakao da je imajući u vidu opšte ekonomsko okruženje, teško predvideti parametre poslovanja banaka i naveo da veliki uticaj imaju troškovi sredstava, odnosno pitanje cene depozita, kao i slabljenje kursa dinara, što utiče na bilanse, ne samo preduzeća, nego i banaka.

"Drugo pitanje je kvaliteta plasmana i novih ili starih klijenata, koji teško mogu da predvide u kom pravcu da se kreću. Tako da je to mnogo suženija situacija nego što je bila u prethodnim godinama i verovatno će banke između sebe tražiti prostor da uzmu deo tržišnog učešća", rekao je Pitić.

"Evidentno je da ova godina ne može doneti veliki napredak u pogledu privrednog rasta. No, konkurencija će banke koje su već sada pokazale da ne mogu da drže korak i dalje ostaviti u tom trendu, a s druge strane, neke druge banke uzeće deo tržišnog učešća", napomenuo je Pitić.

Pitić je kazao kako svi očekuju da privreda ponovo počne da radi i zato smatra da fokus nove vlade mora u startu da bude olakšavanje poslovnog okruženja, rad na poreskoj politici, kako bi novi vetar prostrujao u poslovanju domaće ekonomije.

Pitić je ocenio da ove godine na domaćem tržištu verovatno ne može da se očekuje ukrupnjavanje u bankarskom sektoru - "to može da se desi negde spolja, pa da se reflektuje na naše tržište".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: