Dinar ove godine pada do 10 %

Građani se u ovoj godini, kako kažu analitičari i bankari, ne mogu nadati deviznom kursu koji je važio tokom najvećeg dela 2011. godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

10:20

Default images

Procenjuje se da će se kretati u rasponu od 104 do 105 dinara. Po ovom kursu su i privrednici sačinili svoje projekcije.

Za nešto slabiji dinar glavni razlog će biti manje stranih ulaganja, što je boljka već više godina unazad, ali se očekuje i manje interesovanje za državne zapise, koji su lane kompenzovali slabiji priliv kapitala i održavali domaću valutu stabilnom. "Iako je projekcija deviznog kursa najnezahvalnija od svih ekonomskih projekcija, sagledavanje osnovnih faktora ukazuje na to da, za razliku od prošle godine, u kojoj je dinar ostao stabilan, uz nekoliko oscilacija, u 2012. postoji veća verovatnoća za izvesni pad domaće valute od pet do 10 odsto", kaže Jasna Atanasijević, direktor Odeljenja za ekonomske analize Hipo Alpe-Adrija banke.

Nestašici deviza u Srbiji, pored tradicionalnog spoljnotrgovinskog deficita, doprinosiće, najverovatnije, i razduživanje po osnovu spoljnih zajmova preduzeća, dok će strane direktne investicije verovatno biti manje nego prošlogodišnje.

Neizvesno je, kako kaže ova analitičarka, i kako će se kretati prilivi stranih ulaganja u državne zapise tokom 2012. godine, a koji su lane bili posebno intenzivni.

U 2012. godinu ulazimo, kako kažu analitičari Rajfajzen banke, pod ne tako ohrabrujućim okolnostima, kao što su još uvek nerešena kriza državnog duga u evrozoni, novi kapitalni zahtevi za banke u Evropskoj uniji, redovni parlamentarni izbori, redukovanje programa subvencija privredi...

"Dakle, mnogo je faktora koji idu u prilog činjenici da će kurs dinara opet biti veoma kolebljiv", kažu u Rajfajzenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: