Mađari u pravu, ali ne igraju fer?

U proceduri usvajanja Zakona o restituciji, taj akt je poslat Evropskoj komisiji, koja u svojim komentarima nije uočila nedostatke na koje sad ukazuje Mađarska.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Utorak, 04.10.2011.

00:01

Default images

Tako Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, komentariše izjavu potpredsednika Vlade Mađarske Žoltana Semjena da će Budimpešta, zbog navodne diskriminacije Mađara u Zakonu o restituciji, preispitati svoju podršku kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Sa druge strane, Zlatko Stefanović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union, kaže da odredba po kojoj pravo na povraćaj imovine neće imati pripadnici okupacionih snaga koje su tada delovale na području Srbije uopšte nije bila nužna jer je mnogim pripadnicima okupacionih snaga oduzeta imovina kao posledica osude za zločine. "Mađari su načelno u pravu, ali nije lepo da uslovljavaju kandidaturu. Ovakvom odredbom se zaista povređuju ljudska prava, jer ne može bilo ko da se kolektivno kažnjava. Ne možemo uvoditi sankcije, ako se ne utvrdi individualna odgovornost", smatra Stefanović.

On kaže da Hrvatska i Slovenija u svojim zakonima o restituciji nemaju odredbe kojima isključuju pripadnike okupacionih snaga iz restitucije, dok su Češka i Letonija imale neka ograničenja pri vraćanju oduzete imovine pripadnicima okupacionih snaga.

Na pitanje da li je pravično, ako je pravda jednaka za sve žitelje Evrope, što Mađarska "ništa nije učinila da Vojvođanima vrati imovinu u Bačkoj koja je pljačkana tokom mandata mađarskog regenta Mikloša Hortija u Drugom svetskom ratu” Stefanović je odgovorio da je "to je stvar naše države, ona je mogla da podnese zahtev za naknadu ratne štete”.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić odbacio je kritike Mađarske da nedavno usvojeni Zakon o restituciji promoviše koncept kolektivne krivice.

On je izrazio nadu da će kroz dijalog s mađarskom manjinom biti razjašnjeno da nema kolektivne krivice, ali je i naglasio da "oni koji su bili pripadnici okupacionih snaga, bili oni Srbi ili neke druge nacionalnosti, nemaju pravo na restituciju".

Đelić je podsetio da je Srbija dokazala da je protiv koncepta kolektivne krivice i svojom podrškom Haškom tribunalu i naveo da "ako je neko bio pripadnik okupacionih snaga ne znači da je to bio ceo narod - to samo znači da Srbija nije zaboravila ko se borio protiv fašizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: