Utorak, 04.10.2011.

00:01

Mađari u pravu, ali ne igraju fer?

U proceduri usvajanja Zakona o restituciji, taj akt je poslat Evropskoj komisiji, koja u svojim komentarima nije uočila nedostatke na koje sad ukazuje Mađarska.

Izvor: B92

Maðari u pravu, ali ne igraju fer? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

ivan

pre 12 godina

a, koja je ta 'okupatorska formacija'?

Minic, Krcun i oni sto su streljali po Beogradu?

Jozef Broc - Tito? (naucite da mu citate ime)
Milan Nedic? Velmar-Jankovic?
de Rocco i Draza?
Zandari?
ili ja, sto su me terali da nosim petokraku?

AH! znam! Kosta Nadj! sigurno na njega misle!

Tibor

pre 12 godina

Moj deda je bio vojnik Madjarske tokom drugog svetskog rata. Rodio je u Vojvodini, a u 1943god. su ga unovacili. Borio je u Ukrajniji, nikad nije bio vojnik u ovom delu Evrope, nije ubio neduzni ljudi, nije bio fasista, ako i ostali vojnici Vojvodine koji su borili za Madjarsku tokom drugog svetskog rata. Ali ipak su ga osudili samo jer bio vojnik. Kako je to moguce pitam ja? Sad je ratni kriminalac jer je bio vojnik svog naroda. I ja sam osudjen jer sam njegov unuk kao cela moja porodica. Sta kazete na ovo? Nemamo pravu da dobijemo nazad oduzetu imovinu?
Pozdrav iz jednog Madjara!

Nenad

pre 12 godina

Vojvodina je 1000 godina bila Madjarska, a onda smo mi Srbi dosli navodno da se malo odmorimo pa nikad nismo otisli. Isto kao sto mi primismo Albance koji su bezali od Envera Hodze. Pa na kraju ispadosmo okupatori. Tako su i Hrvati ukrali Dalmaciju od pravih gazda.

Lazar

pre 12 godina

Zakon je zaista glup. Okupirali Vojvodinu i sve ljude su regrutovali. Vecina je bio obican radni narod, koji je navikao da ono sto se kaze mora da se uradi. Bas su onu marili za neke ideologije, nisi imali ni tv, ni radio, a kamoli internet. Plasili su se pa su se odazvali pozivu. Nisu imali izbora. Mnogi su tu napisali da su to odabrali i da su se prepoznali u fasizmu. Ma daj! Mnogi su posle regrutovani u partizane. Opet zbog straha su se odazvali. Verujem, da bi vecina samo ostala kuci sa svojom porodicom i ziveo i radio normalno. Nisu vojvodanski madari, nemci i srbi smisjali rat. Meditim po ovom zakonu oni ispadaju ratni zlocinci, a da bude jos apsurdnije i njihovi potomci. Gospodinu Delicu Vas zakon je jako glup, nadam se da nece biti usvojen u ovom obliku.
Ovo je kao da kazete da za sva zlodela za vreme Slobe krivi svi Srbi, pa cak i oni koji su glasali protiv njega.
Veoma mi je zao sto na ovom sajtu citam sovinisticke komentare. Nacionalizam nije jednako patriotizmu.
Secate se one slike posle zemljotresa u Japanu? Kada je vec posle drugog-treceg dana popravili put? E, to je patriotizam! Materijalno dobro se ne stice otimanjem imovine sopstvenih drzavljana, koji su druge nacije ili vere, vec RADOM.

dejan

pre 12 godina

A bilo je inace jako "posteno" kad su Nemci odlucili da nadoknade stet svim ZIVIM logorasima koji su prisilno odvedeni da rade po njihovim logorima za vreme drugog svetskog rata. I to s uradili neke 1995 godine otprilike. Tako da predlazem slicne akte ko sto su Nemci doneli. Svakom ZIVOM vlasniku nekretnina, bez obzira na ucesce u ratu, vratiti svu imovinu, ali e naslednicima, znaci na ugled na nemacku "genijalnost" da se samo zivima da nadoknada. Zivo me interesuje dal bi se naslo njih desetak koji bi nesto dobili. I kad je to jednoj namckoj proslo, da se niko nije bunio, sto bi neko nama nesto prebacio za slicne uslove?

bogdan

pre 12 godina

Njihova tvrdnja da se ovde radi o kolektivnoj krivici ne stoji iz najmanje jednog razloga.Nisu svi Mađari/hvala Bogu/bili u okupacionim trupama,a onima koji su bili netreba vratiti ništa.Svi su imali mogućnost izbora i izabrali su.Ko je pogrešio sam je kriv i za to ne odgovaraju njihova deca već samo snose posledice.Nadam se da su nešto naučili.

Lala

pre 12 godina

Trebalo bi SVM da pojasni da li hoće:
1.Da se imovina vrati svima koji su bili okupatori u II. sv. ratu
ili
2.Da se imovina vrati samo okupatorima mađarske nacionalnosti

Moj ogovor:
1. Nemože
2. Nema smisla

RoboCop

pre 12 godina

@Sole, prijatelju, profesor ne zna ni pravo.
Slovenija u svom zakonu ima odredbu kojom se iskljucuju pripadnici fasistickih snaga iz restitucije. Zakon o restituciji Slovenije clan 9. :
"Fiziĉka lica iz ĉl.3, 4, i 5. ovog zakona koja u vreme kada im je imovina podržavljena nisu bila upisana u evidenciju državljana (knjiga državljana) zbog RAZLOGA iz ĉlana 35. stav 2. Zakona o državljanstvu FNRJ („Službeni list DFJ“ br. 64/45 i „Službeni list FNRJ“, br.54/46 i 105/48) NISU KORISNICI PRAVA osim u sluĉaju kada je pojedinac iz verskih ili drugih razloga bio interniran ili se borio na strani antifašistiĉke koalicije. Takodje nisu korisnici prava ona fiziĉka lica iz ĉl. 3, 4. i 5. ovog zakona koja su imovinu stekla od okupacionih snaga ili njihovih organizacija za vreme drugog svetskog rata." Pomenuti clan 35. stav 2. Zakona o državljanstvu FNRJ kaze "Не сматрају се држављанима ФНРЈ у смислу претходног става лица немачке народности која се налазе у иностранству, а која су се за време рата или пре рата огрешила о своје дужности држављанина нелојалним поступцима против народних и државних интереса народа Федеративне Народне Републике Југославије.". Dakle, nemacka narodnost koja je bila u fasistickim snagama, nije imala pravo na rerstituciju u Sloveniji, kao ni oni koji su stekli imovinu od okupatora... ;) A Slovenija je u EU, dragi moji. I nas zakon je bio u Evropskoj komisiji, koja nije imala primedbi u ovom smislu. Tako da, dragi Madjari, kiss and good night to you all... :*

nedx11

pre 12 godina

@ Vladimir LDP
A mozda za pocetak tvoj sef zarad postenja i socijalne pravde da prvi proguta tu zabu i odrekne se dzipova, telohranitelja i vile na Dedinju?
i prestanite vise da se pozivate na Djindjica, niste mu ni do kolena...

Nebojsha

pre 12 godina

Madjari u pravu, ali ne igraju fer. Ako su u pravu, a mi im ne priznajemo to, logicno je da nece da cute i da trpe. A da li je zakon diskriminisuci ili ne, to ne znam. Bitno je kako ce zakon da se sprovodi.
Ako se bude sprovodio onako kako mislim da ce se sprovoditi, onda su Madjari u pravu. Dakle, ako nekom ne zele da vrate imovinu, drzava mora da DOKAZE njegovu krivicu. A ne po sistemu, da je taj neko automatski kriv, pa sam mora da dokazuje.

Svetozar Pribicevic

pre 12 godina

Citam ove komentare na raznim temama i dolazim samo do jednog zakljucka... Srbiju, jednostavno, treba sa svih strana ograditi "Kineskim zidom" i pustiti je neka se sama gusi u vlastitom smradu.

Aca

pre 12 godina

Sramota je da kvarimo odnose sa Mađarskom, državom, koja u poslednjih nekoliko godina najglasnije gura Srbiju u EU. Osim toga, mnogo Mađara živi u Vojvodini, u miru, i veselju sa Srbima. Kad su nama Mađari pravili "probleme" kao Albanci, Hrvati, Bošnjaci? Kad su Mađari bojkotovali izbore u Srbiji? Kad su Mađari u Srbiji bili protiv države Srbije? Nije mi jasno, ako su već izjednačili četnički pokret sa partizanskim, a da se ja pitam, pravi zločinci su partizani, i Tito, jer su prevarom došli na vlast, i u krvi svrgnuli monarhiju u Srbiji, i nisu dozvolili kralju da se vrati. Fašizam je izgubio II svetski rat, ali se pokazalo da je po Evropu, Ameriku i EU bio opasniji ruski komunizam i Rusija. Sada kada su se Rusi povukli iz okupiranih država kao što su Mađarska,Češka, Poljska, te država nemaju komunizam, niti bi imale komunizam da im Rusi nisu takav sistem silom uspostavili. Možemo sada da pričamo o II svetskom ratu danima, ali Nemačka, i Nemački narod su oformili EU, i Nemačka kao država jeste lokomotiva čitave Evrope, i bila je američki stub odbrane u Evropi, od ruskog komunizma. Meni su Rusi kao narod simpatični, ali što dalje od njihove vojske, i njihove "demokratije". Ja želim da živim slobodno, makar u ograničenoj slobodi NATO pakta, neko u ruskoj bedi.

Helios

pre 12 godina

Mađarska - jel to beše ona zemlja koja se dodvoravala NATOu tako što je za vreme SFRJ švercovala oružje hrvatskim separatistima? Ili je to možda zemlja koja je priznala ilegalno okupirno Kosovo i Metohiju? Ili je to ona zemlja koja ovo isto nije ni mogla ni smela da traži od Slovačke? Ili je to ipak referenca na državu koja je sarađivala u II svetskom ratu sa ostalim fašističkim dršavama? Ili je to država čiji su pripadnici masovno, velikom većinom bili na strani fašista, pa tako iako je činjenica da je mobilizacija bila i prisilna nije bilo nikakvih problema... isto kao što nisu svi nemci bili za Hitlera - samo njih preko 80%... - pa je i tu nemoguće sprovesti princip kolektivne krivice, jer je bilo sveukupno nekoliko stotina izuzetaka! Ili se radi o brizi za narod koji je decenijama živeo bolje i sa većim nacionalnim pravima u Srbiji nego u Mađarskoj?
Nemci do dana današnjeg nisu ni priznali ni isplatili ništa srpskim logorašima, naprimer mom ocu, a nekažnjeni su ostali oni Mađari koji su pobili njegove novosadske vršnjake. Sve u svemu, a nemam predubeđenja i imam nekoliko prijatelja mađara (sada u USA), nikakvom maštom i tolerancijom ne mogu da postignem razumevanje za ove zahteve.

p.s. blago komentatorima tipa dado i VladimirLDP koje svaka nevolja Srbije chini sushtinski sretnim...

MAMBOLA

pre 12 godina

Izgleda braco Srbi da je nas usud ili kob to sto mrzimo sve nesrpske narode a samim time i ceo svet !Moramo sa suociti s istinom pa makar ona bila i gorka ! Moramo dakle priznati da nemozemo stalno biti u zavadi sa celim svetom ( "jer mi smo uvek bili jaci od njih pa cemo i to biti i sada" )!Time nezelim reći da treba da zaboravimo nase poreklo i slavnu nasu istoriju. Samo jedna malenkost nam treba a to je da netreba da mrzimo sve ostale nasrpske narode u nasoj blizoj ili daljoj okruzenju !
Ta politika koji nasi politicari vode u skorijoj proslist je unapred osudjena na propast.Svi mi to ovde znama ali ipak nastavljamo sa istim greškama koje su ucinili nasi ocevi ! Jos nismo izvukli pouke i dalje vaspiavamo nasu nejac i potomsvo da "treba da mrzi svkogog ko nije Srbin !
Aman bre dokle tako !........ALO !

Милоје

pre 12 godina

Професор није у праву јер, на пример, Хрватска није ни могла у закону о реституцији да искључи припаднике окупационих снага када њу нико није ни окупирао за време Другог светског рата. Закон не дискриминише Мађаре већ припаднике окупационих снага, а мађарски политичари оваквим тврдњама вређају Мађаре који нису били припадници окупационих снага! Овде није у питању колективна већ појединачна кривица, једино што је починилаца био знатан број. Сама припадност окупационим снагама нема аутоматски везе са ратним злочинима, али ако грађанин једне државе која је нападнута и окупирана од друге државе, не брани своју државу (што му је обавеза) већ се придружи нападачима и помаже им у растурању сопствене државе, онда је нормално у свим европским земљама да такав изгуби не само имовину већ и грађанска права и буде протеран. По истом основу су из реституције искључени и Срби који су припадали снагама које су сарађивале са окупаторима, а који нису рехабилитовани у судском процесу.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Ja ne znam da li se namerno pravite ludi ili zaista niste ni pročitali o čemu se ovde radi. Pravi primer srpske ksenofobije i manije veličine.
Ovde se radi da zakon ne vraća imovinu ni jednoj nacionalnoj manjini koja je bila građanin Jugoslavije, tj Srbije pre dolaska komunista na vlast, a čije su države bile u okupacionim snagama. Tako tu potpadaju Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Austrija itd. Ovo nema veze sa pameću. Četnici, Ljotićevci, Nedićevci imaju pravo na povraćaj jer su srpske nacionalnosti, a recimo neki građanin Srbije koji je gledao svoja posla za vreme rata, a nije srbin - nema pravo na povraćaj.
Budite sigurni o ovome će tek da se priča u Evropskoj Uniji.
Najvažnije je nacionalno busanje u grudi. Potežu se priče od dolaska Huna i Slovena na Balkan pa sve do poslednjih događanja u Temerinu. Vi ljudi stvarno ste izgubili svaki razum. Zbog Kosova izgubili ste moć logičnog rasuđivanja.

Marko

pre 12 godina

Svako od njih,bez obzira na veru i naciju,je napravio izbor kada je postao pripadnik okupacionih snaga i saradnik fasista,a te price o kolektivnoj krivici padaju u vodu,jer se radi o pripadnicima (znaci pojedincima),a isto tako su mogli da napuste iste i pridruze se pokretu otpora,tacnije partizanima,ali nisu hteli.Inace je pored sklonosti fasizmu,pozeljno bilo biti pripadnik okupacionih snaga i njihov saradnik,jer su tako beskicmenjaci cuvali imovinu,i sticali novu na ratnom profiterstvu i lopovluku,kroz saradnju sa okupatorom.E,a onda su dosli partizani i sve to naplatili,i ako su,svaka im cast,napravili su pravi izbor i u borbi protiv fasizma,i u najvecem broju radnji posle drugog svetskog rata. Sada bi sa negiranjem svega toga,prvo negirali antifasizam,glorifikovali i nagradili fasizam i *****li zrtve i njihove porodice.Vreme je pokazalo i pokazace da su komunisti ipak u ogromnoj vecini slucajeva bili u pravu.a to sto neko namerno ozivljava fasizam i zeli Cetvrti rajh,kroz formu EU,je krajnji cilj porobljavanja malih naroda i drzava Evrope,kroz duznicko ropstvo!

Vladimir

pre 12 godina

Imajte u vidu da u to vreme ljudi nisu imali mnogo izbora da li će biti pripadnici okupacionih snaga ili ne. U svakom slučaju, ako hoćemo u EU moraćemo da progutamo i ovo i mnogo gore od ovoga... a ako nećemo, onda su stvari mnogo jednostavnije i možemo i da preskočimo restituciju odnosno vraćanje imovine predratnim tajkunima i kriminalcima.

Vladimir Zivkovic

pre 12 godina

Zakon je čista diskriminacija. Evo zašto:
a) ne obuhvata oduzetu imovinu u periodu 1941-1945 kada je masovno oduzimana imovina Jevrejima koji su tada bili srpski državljani (najčešće u Beogradu i Vojvodini)
b) zakon nerešava oduzetu imovinu ljudima posle 1918 godine koja je nelegalno oduzeta i poklonjena solunskim borcima (najčešće se to dešavalo na Kosovu)
c) zakon ne daje pravo potomcima onih koji su po tadašnjim zakonima MORALI da se odazovu u vojsku tadašnje Hortijeve Madjarske, Hitlerovske Nemačke, domobrani Pavelićeve NDH (u istočnom Sremu) ili vojsci Nedićeve Srbije. Ti momci nisu krivi što su morali u redovnu vojsku novonastalih država posle kapitulacije kraljevine Jugoslavije. Komunisti su ih sve bez pardona proglasili izdajnicima i okupatorima a današnja Srbija namerno zatvara oči (radi lopovluka imovine).
Ako je neko počinio zločin u toj vojsci, neka mu se SUDI ali ne da svima njima kolektivno oduzimaju imovinu. Ja sam malo stariji čovek ali pamtim da mi je često moj deda mnogo toga pričao šta se dešavalo u Bačkoj i Banatu tokom i posle 2.sv.rata. Mnogo njegovih drugova iz detinjstva, domaćih Švaba je moralo ići u Wermacht jer su bili etnički Nemci. Mnogi se nisu vratili sa istočnog fronta a oduzeto im je sve a njihovi roditelji, Nemci koji su ostali u jesen 1944 (nisu pobegli) jer su verovali Jugoslaviji i savest im je bila čista, bili su ubijeni ili strpani u logor (napr. Bački Jarak) pa 1945-6 isterani u Nemačku i Austriju a novopečeni komunisti, najčešće "dodjoši" iz Like, C.Gore i Hercegovine su uzimali njihove kuće, imanja i njive a zauzvrat tvrdom rukom održavali diktaturu proleterijata.
Ova situacija je u prvom redu posledica politike komunista.
Kod nas u Vojvodini se kaže "OTETO PROKLETO".
Srbija danas ima dve mogućnosti, ili da bude FER i da prizna imovinu kao svetinju svima podjednako bez obzira na ideologiju ili da istraje sa ovim lopovlukom do kraja (srednji put je najgora varijanta). Ako ostane ovaj zakon Srbija MORA DA RAČUNA na moguće posledice jer po istom principu "kolektivne kazne" bi Hrvatska, Bosna, Kosovo pa i C.Gora mogle da oduzmu svojim lokalnim Srbima imovinu jer su se "borili" protiv njihovih novonastalih država.
Češka je istrajala sa diskriminacionim zakonom o restituciji do kraja, nije vraćena imovina većini od 3 miliona Nemaca s izuzetkom onih Nemaca koji tokom 1939-1945 nisu promenili državljanstvo sa Češkog na Nemačko. Nemačka je vršila pritiske ali Češka za razliku od Srbije ima ove argumente:
a) imovina većine Nemaca i Austrijanaca je nelegalno stečena posle kapitulacije Čeha iz 1620 god.
b) Češi, političke stranke (ODS,ČSSD, KSČM ...) i naravno predsednik Vaclav Klaus nisu podlegli pritisku Nemačke, Austrije i EU. Čak šta više uslovili su potpisivanje Lisabonskog protokola usvajanjem ove klauzule. EU nije imala drugog izbora.
c) Češka je bila dosledna, to jest nije svu davala imovinu ako je u prošlosti stečena nelegalno to jest ni katolička crkva nije mnogo štošta dobila nazad jer se zna kako je do imovine dolazila.
Zakon treba da jasno deklariše kada se vraća imovina a kada je jedino novčana satisfakcija moguća jer imovina se NE MOŽE (naprimer ako je na toj imovini danas autoput, fabrika, željeznica, škola, drž.ustanova itd.).
Pozdrav Vladimir

бидермајер

pre 12 godina

Па по овоме није довољно да се налепила етикета "Колаборациониста и фашиста "
Већ се сада мађари третирају у целости као ратни злочинци???

Памет да стане шта снађе потомке житеља ,као националну мањину ... ево прилике да се окају греси прадедова.

Šole

pre 12 godina

Šta lupa ovaj profesor? Možda on zna pravo ali istoriju vrlo slabo. Navodi primer da Slovenija i Hvatska nemaju u zakonima o restituciji član da se neće vraćati imovina pripadnicima okupacionih snaga iz WWII. Pa, naravno kad su u Sloveniji a mnogo više u Hrvatskoj većinski bili pripadnici okupacionih snaga. Nek neko objavi broj i nacionalni sastav domobranskih i ustaških jedinica u odnosu na broj stanovnika NDH i u odnosu na broj i nacionalni sastav partizanskih i četničkih jedinica sa prostora NDH. Ili još bolje neka B92 objavi arhivski film (nemontiran) o ulasku partizanskih jedinica u "oslobođeni" Zagreb - nigde nikoga! Sve će biti jasno.

mannerheim

pre 12 godina

Lepo je gledati kako se lopovi i potomci lopova preopbrazavaju u instant komuniste cim treba oteto da se vrati. Ali to je verovatno normalna pojava nakon povratka iz rata u kojem nisu ucestvovali.

rasa

pre 12 godina

ko je bio u uniformi u kojoj je klao i streljao na druge zbog toga sto je mislio da samo njemu pripada teritorija na kojoj zivi,NEDATI NI PEDALJ!!!!Nego ga jos i tuziti u Strasburgu sto ponistava istoriske cinjenice i zrtve 2sv.rata!!! A kome je bilo oduzeto nesto samo zato sto je pripadnik neke od agresorskih narodnosti,vratiti lepo sta je njegovo. Ako bude neka osoba diskutabilana gde je pripadala,mora nabaviti svedoka protivnicke strane u ratu da mu potvrdi da nije vrsio zlocine protiv (KOMSIJA I SLICNO). To uraditi u slucaju zivih i naslednika konfiskovanih osoba. Sta tu ima nejasnog???? A u EU nije obavezno da se ulazi-i onako se raspada. Sta ako nas prime i posle bude da ce ponovo da nas iskoriste kao razbijace. Stara EU (austrougarska) se slicno raspala.

rajko

pre 12 godina

da ovi partizani i njihova deca nisu od srbije napravili lešinu, ne bi se sad ovi nacistički lešinari ni javljali. ovako, ležimo kao truplo na zemlji, bez prijatelja i samo možemo da gledamo ko otkida koliko... i nije samo reč o restituciji, ovo se odnosi i na kosovo, sandžak, vojvodinu i svaku temu gde imamo probleme

RoboCop

pre 12 godina

"U pravu su, ali ne igraju fer"???? Ovo zvuci malo besmisleno, slozicete se sa mnom. Nema nikakvog principa kolektivne krivice u Zakonu o restituciji - ne odnosi se sporna odredba na Madjare, vec samo na pripadnike fasista, bez obzira na nacionalnost. A ako su se Madjari prepoznali u fasistima, tj. da su SVI Madjari bili fasisti, to je vec njihova stvar... niko ih nije terao tako da izaberu... ;)

radoja

pre 12 godina

Srbija ima pravo po svim ljudskim i bozijim zakonima da oduzme imovinu onima koji su htijeli da uniste njen narod, drzavu i njenu imovinu. To niko ne moze da zabrani i to oni i znaju, samo se prave pametni, jer ocigledno nekdasnje sile osovine se ujedinjuju i fasizam postaje "legalan".

dado

pre 12 godina

sami sebi jamu kopate
kolektivnom krivicom se tada može protumačiti i zadnji rat koji je usput vođen na području hrvatske
ako je iz svake naše kuće netko bio u ratu tada je vjerojatno bio i iz svake srpske
ako po vašoj logici nema restitucije narodu agresoru tada nemate što tražiti u hrvatskoj ni kao pojedinac ni kao narod
hrvatska je protjeranim volksdojčerima iz baranje omogućila povrat njihove imovine,istina njih je puno manje nego u srbiji kojih je bilo 400 000 protjeranih pa ako traže svoje to je velik problem plus mađari i bugari i eto ti ogroman problem
nije jasno zašto vi prvi istrčavate sa zakonom jer najviše vi ovisite o njemu,kako o povratu vama u hrvatskoj,tako o vraćanju dobara vlasnicima u srbiji,mogli ste i dalje držati status quo i nikom ništa

Hm

pre 12 godina

Sto to sada znaci da su u pravu, a ne igraju fer ?!?!?
Da niste rehabitovali cetnike ne bi bilo nicega od ovoga.
Sada nam krivi Madjari, Nemci i tko sve ne, samo ne nasi.
Niste kao mogli od Hrvata nauciti kako se igra. Za fasiste nema nista i gotovo. Doduse, oni su ove godine organizovali prvi puta razgovore sa proteranim 'talijanima' bez ikakvog pritiska unije. Naravno, jer im je to u interesu.

Dragi

pre 12 godina

Češka nije imala neke delimične zabrane, već je predsednik Češke Klaus uslovio parafiranje Lisabonskog sporazuma sa saglasnošću da se od Češke neće tražiti povraćaj oduzete imovine češkim Nemcima posle II sv. rata.
Što se tiče Letonije, to mi nije poznato, ali znam da je Letonija jedna od zemalja koja najviše propagira fašizam i da se u Letoniji saradnici nemačkih okupacionih snaga slave kao oslobodioci i tada mi nije jasno zbog čega bi njima branili povraćaj imovine.

mmmm

pre 12 godina

Možemo razgovarati o onima koji su od 1945 do danas ostali gradjani Srbije a što se tiče Nemaca treba videti detalje sporazuna TITO BRANT meni se čini da su oni tu namireni.Ako sporazuma nema u nšim arhivama videti kod prvih komšija ima indicija da su pred zadnji rat oni odneli nekim džipovima!Tako se pričalo a gde ima dima ima i vatre.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ma bas me briga, nije to nista novo, mi uvek najteze stvari ostavljamo za kraj (umesto da najvecu zabu progutamo odma, kako je pokojni Zoran govorio) i onda padamo na poslednjoj prepreci. Ne bi me uopste cudilo da zbog ovoga ne dobijemo kandidaturu, cak pre nego zbog Kosova. Ali ovi to ne shvataju. Nije restitucija ostavljena za kraj jer je tako bilo na meniju (u "evropskoj agendi" kako vole da kazu) vec su oni znali sta ce da bude i zato su toliko teglili sa tim. Madjari su u pravu i NE PADA MI NA PAMET da njih napadam i kritikujem ako nas blokiraju, jer meni je savrseno jasno ko je kriv. *****

Dejan

pre 12 godina

Ja bih im vratio svo zemljiste, ali pod uslovom da ga ne mogu prodati drzavljanima Srbije nego samo stranim drzavljanima. I naravno, da moraju redovno placati poreze na novostecenu zemljisnu imovinu. Ako zele otvoriti fabriku, obradjivati to zemljiste, ...odlicno, neka zaposle nase radnike i neka placaju plate, poreze i sve ostalo, i super svima!

Dragi

pre 12 godina

Češka nije imala neke delimične zabrane, već je predsednik Češke Klaus uslovio parafiranje Lisabonskog sporazuma sa saglasnošću da se od Češke neće tražiti povraćaj oduzete imovine češkim Nemcima posle II sv. rata.
Što se tiče Letonije, to mi nije poznato, ali znam da je Letonija jedna od zemalja koja najviše propagira fašizam i da se u Letoniji saradnici nemačkih okupacionih snaga slave kao oslobodioci i tada mi nije jasno zbog čega bi njima branili povraćaj imovine.

Hm

pre 12 godina

Sto to sada znaci da su u pravu, a ne igraju fer ?!?!?
Da niste rehabitovali cetnike ne bi bilo nicega od ovoga.
Sada nam krivi Madjari, Nemci i tko sve ne, samo ne nasi.
Niste kao mogli od Hrvata nauciti kako se igra. Za fasiste nema nista i gotovo. Doduse, oni su ove godine organizovali prvi puta razgovore sa proteranim 'talijanima' bez ikakvog pritiska unije. Naravno, jer im je to u interesu.

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ma bas me briga, nije to nista novo, mi uvek najteze stvari ostavljamo za kraj (umesto da najvecu zabu progutamo odma, kako je pokojni Zoran govorio) i onda padamo na poslednjoj prepreci. Ne bi me uopste cudilo da zbog ovoga ne dobijemo kandidaturu, cak pre nego zbog Kosova. Ali ovi to ne shvataju. Nije restitucija ostavljena za kraj jer je tako bilo na meniju (u "evropskoj agendi" kako vole da kazu) vec su oni znali sta ce da bude i zato su toliko teglili sa tim. Madjari su u pravu i NE PADA MI NA PAMET da njih napadam i kritikujem ako nas blokiraju, jer meni je savrseno jasno ko je kriv. *****

dado

pre 12 godina

sami sebi jamu kopate
kolektivnom krivicom se tada može protumačiti i zadnji rat koji je usput vođen na području hrvatske
ako je iz svake naše kuće netko bio u ratu tada je vjerojatno bio i iz svake srpske
ako po vašoj logici nema restitucije narodu agresoru tada nemate što tražiti u hrvatskoj ni kao pojedinac ni kao narod
hrvatska je protjeranim volksdojčerima iz baranje omogućila povrat njihove imovine,istina njih je puno manje nego u srbiji kojih je bilo 400 000 protjeranih pa ako traže svoje to je velik problem plus mađari i bugari i eto ti ogroman problem
nije jasno zašto vi prvi istrčavate sa zakonom jer najviše vi ovisite o njemu,kako o povratu vama u hrvatskoj,tako o vraćanju dobara vlasnicima u srbiji,mogli ste i dalje držati status quo i nikom ništa

radoja

pre 12 godina

Srbija ima pravo po svim ljudskim i bozijim zakonima da oduzme imovinu onima koji su htijeli da uniste njen narod, drzavu i njenu imovinu. To niko ne moze da zabrani i to oni i znaju, samo se prave pametni, jer ocigledno nekdasnje sile osovine se ujedinjuju i fasizam postaje "legalan".

rajko

pre 12 godina

da ovi partizani i njihova deca nisu od srbije napravili lešinu, ne bi se sad ovi nacistički lešinari ni javljali. ovako, ležimo kao truplo na zemlji, bez prijatelja i samo možemo da gledamo ko otkida koliko... i nije samo reč o restituciji, ovo se odnosi i na kosovo, sandžak, vojvodinu i svaku temu gde imamo probleme

Aca

pre 12 godina

Sramota je da kvarimo odnose sa Mađarskom, državom, koja u poslednjih nekoliko godina najglasnije gura Srbiju u EU. Osim toga, mnogo Mađara živi u Vojvodini, u miru, i veselju sa Srbima. Kad su nama Mađari pravili "probleme" kao Albanci, Hrvati, Bošnjaci? Kad su Mađari bojkotovali izbore u Srbiji? Kad su Mađari u Srbiji bili protiv države Srbije? Nije mi jasno, ako su već izjednačili četnički pokret sa partizanskim, a da se ja pitam, pravi zločinci su partizani, i Tito, jer su prevarom došli na vlast, i u krvi svrgnuli monarhiju u Srbiji, i nisu dozvolili kralju da se vrati. Fašizam je izgubio II svetski rat, ali se pokazalo da je po Evropu, Ameriku i EU bio opasniji ruski komunizam i Rusija. Sada kada su se Rusi povukli iz okupiranih država kao što su Mađarska,Češka, Poljska, te država nemaju komunizam, niti bi imale komunizam da im Rusi nisu takav sistem silom uspostavili. Možemo sada da pričamo o II svetskom ratu danima, ali Nemačka, i Nemački narod su oformili EU, i Nemačka kao država jeste lokomotiva čitave Evrope, i bila je američki stub odbrane u Evropi, od ruskog komunizma. Meni su Rusi kao narod simpatični, ali što dalje od njihove vojske, i njihove "demokratije". Ja želim da živim slobodno, makar u ograničenoj slobodi NATO pakta, neko u ruskoj bedi.

RoboCop

pre 12 godina

"U pravu su, ali ne igraju fer"???? Ovo zvuci malo besmisleno, slozicete se sa mnom. Nema nikakvog principa kolektivne krivice u Zakonu o restituciji - ne odnosi se sporna odredba na Madjare, vec samo na pripadnike fasista, bez obzira na nacionalnost. A ako su se Madjari prepoznali u fasistima, tj. da su SVI Madjari bili fasisti, to je vec njihova stvar... niko ih nije terao tako da izaberu... ;)

Dejan

pre 12 godina

Ja bih im vratio svo zemljiste, ali pod uslovom da ga ne mogu prodati drzavljanima Srbije nego samo stranim drzavljanima. I naravno, da moraju redovno placati poreze na novostecenu zemljisnu imovinu. Ako zele otvoriti fabriku, obradjivati to zemljiste, ...odlicno, neka zaposle nase radnike i neka placaju plate, poreze i sve ostalo, i super svima!

mmmm

pre 12 godina

Možemo razgovarati o onima koji su od 1945 do danas ostali gradjani Srbije a što se tiče Nemaca treba videti detalje sporazuna TITO BRANT meni se čini da su oni tu namireni.Ako sporazuma nema u nšim arhivama videti kod prvih komšija ima indicija da su pred zadnji rat oni odneli nekim džipovima!Tako se pričalo a gde ima dima ima i vatre.

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Ja ne znam da li se namerno pravite ludi ili zaista niste ni pročitali o čemu se ovde radi. Pravi primer srpske ksenofobije i manije veličine.
Ovde se radi da zakon ne vraća imovinu ni jednoj nacionalnoj manjini koja je bila građanin Jugoslavije, tj Srbije pre dolaska komunista na vlast, a čije su države bile u okupacionim snagama. Tako tu potpadaju Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Austrija itd. Ovo nema veze sa pameću. Četnici, Ljotićevci, Nedićevci imaju pravo na povraćaj jer su srpske nacionalnosti, a recimo neki građanin Srbije koji je gledao svoja posla za vreme rata, a nije srbin - nema pravo na povraćaj.
Budite sigurni o ovome će tek da se priča u Evropskoj Uniji.
Najvažnije je nacionalno busanje u grudi. Potežu se priče od dolaska Huna i Slovena na Balkan pa sve do poslednjih događanja u Temerinu. Vi ljudi stvarno ste izgubili svaki razum. Zbog Kosova izgubili ste moć logičnog rasuđivanja.

Svetozar Pribicevic

pre 12 godina

Citam ove komentare na raznim temama i dolazim samo do jednog zakljucka... Srbiju, jednostavno, treba sa svih strana ograditi "Kineskim zidom" i pustiti je neka se sama gusi u vlastitom smradu.

MAMBOLA

pre 12 godina

Izgleda braco Srbi da je nas usud ili kob to sto mrzimo sve nesrpske narode a samim time i ceo svet !Moramo sa suociti s istinom pa makar ona bila i gorka ! Moramo dakle priznati da nemozemo stalno biti u zavadi sa celim svetom ( "jer mi smo uvek bili jaci od njih pa cemo i to biti i sada" )!Time nezelim reći da treba da zaboravimo nase poreklo i slavnu nasu istoriju. Samo jedna malenkost nam treba a to je da netreba da mrzimo sve ostale nasrpske narode u nasoj blizoj ili daljoj okruzenju !
Ta politika koji nasi politicari vode u skorijoj proslist je unapred osudjena na propast.Svi mi to ovde znama ali ipak nastavljamo sa istim greškama koje su ucinili nasi ocevi ! Jos nismo izvukli pouke i dalje vaspiavamo nasu nejac i potomsvo da "treba da mrzi svkogog ko nije Srbin !
Aman bre dokle tako !........ALO !

Vladimir Zivkovic

pre 12 godina

Zakon je čista diskriminacija. Evo zašto:
a) ne obuhvata oduzetu imovinu u periodu 1941-1945 kada je masovno oduzimana imovina Jevrejima koji su tada bili srpski državljani (najčešće u Beogradu i Vojvodini)
b) zakon nerešava oduzetu imovinu ljudima posle 1918 godine koja je nelegalno oduzeta i poklonjena solunskim borcima (najčešće se to dešavalo na Kosovu)
c) zakon ne daje pravo potomcima onih koji su po tadašnjim zakonima MORALI da se odazovu u vojsku tadašnje Hortijeve Madjarske, Hitlerovske Nemačke, domobrani Pavelićeve NDH (u istočnom Sremu) ili vojsci Nedićeve Srbije. Ti momci nisu krivi što su morali u redovnu vojsku novonastalih država posle kapitulacije kraljevine Jugoslavije. Komunisti su ih sve bez pardona proglasili izdajnicima i okupatorima a današnja Srbija namerno zatvara oči (radi lopovluka imovine).
Ako je neko počinio zločin u toj vojsci, neka mu se SUDI ali ne da svima njima kolektivno oduzimaju imovinu. Ja sam malo stariji čovek ali pamtim da mi je često moj deda mnogo toga pričao šta se dešavalo u Bačkoj i Banatu tokom i posle 2.sv.rata. Mnogo njegovih drugova iz detinjstva, domaćih Švaba je moralo ići u Wermacht jer su bili etnički Nemci. Mnogi se nisu vratili sa istočnog fronta a oduzeto im je sve a njihovi roditelji, Nemci koji su ostali u jesen 1944 (nisu pobegli) jer su verovali Jugoslaviji i savest im je bila čista, bili su ubijeni ili strpani u logor (napr. Bački Jarak) pa 1945-6 isterani u Nemačku i Austriju a novopečeni komunisti, najčešće "dodjoši" iz Like, C.Gore i Hercegovine su uzimali njihove kuće, imanja i njive a zauzvrat tvrdom rukom održavali diktaturu proleterijata.
Ova situacija je u prvom redu posledica politike komunista.
Kod nas u Vojvodini se kaže "OTETO PROKLETO".
Srbija danas ima dve mogućnosti, ili da bude FER i da prizna imovinu kao svetinju svima podjednako bez obzira na ideologiju ili da istraje sa ovim lopovlukom do kraja (srednji put je najgora varijanta). Ako ostane ovaj zakon Srbija MORA DA RAČUNA na moguće posledice jer po istom principu "kolektivne kazne" bi Hrvatska, Bosna, Kosovo pa i C.Gora mogle da oduzmu svojim lokalnim Srbima imovinu jer su se "borili" protiv njihovih novonastalih država.
Češka je istrajala sa diskriminacionim zakonom o restituciji do kraja, nije vraćena imovina većini od 3 miliona Nemaca s izuzetkom onih Nemaca koji tokom 1939-1945 nisu promenili državljanstvo sa Češkog na Nemačko. Nemačka je vršila pritiske ali Češka za razliku od Srbije ima ove argumente:
a) imovina većine Nemaca i Austrijanaca je nelegalno stečena posle kapitulacije Čeha iz 1620 god.
b) Češi, političke stranke (ODS,ČSSD, KSČM ...) i naravno predsednik Vaclav Klaus nisu podlegli pritisku Nemačke, Austrije i EU. Čak šta više uslovili su potpisivanje Lisabonskog protokola usvajanjem ove klauzule. EU nije imala drugog izbora.
c) Češka je bila dosledna, to jest nije svu davala imovinu ako je u prošlosti stečena nelegalno to jest ni katolička crkva nije mnogo štošta dobila nazad jer se zna kako je do imovine dolazila.
Zakon treba da jasno deklariše kada se vraća imovina a kada je jedino novčana satisfakcija moguća jer imovina se NE MOŽE (naprimer ako je na toj imovini danas autoput, fabrika, željeznica, škola, drž.ustanova itd.).
Pozdrav Vladimir

Helios

pre 12 godina

Mađarska - jel to beše ona zemlja koja se dodvoravala NATOu tako što je za vreme SFRJ švercovala oružje hrvatskim separatistima? Ili je to možda zemlja koja je priznala ilegalno okupirno Kosovo i Metohiju? Ili je to ona zemlja koja ovo isto nije ni mogla ni smela da traži od Slovačke? Ili je to ipak referenca na državu koja je sarađivala u II svetskom ratu sa ostalim fašističkim dršavama? Ili je to država čiji su pripadnici masovno, velikom većinom bili na strani fašista, pa tako iako je činjenica da je mobilizacija bila i prisilna nije bilo nikakvih problema... isto kao što nisu svi nemci bili za Hitlera - samo njih preko 80%... - pa je i tu nemoguće sprovesti princip kolektivne krivice, jer je bilo sveukupno nekoliko stotina izuzetaka! Ili se radi o brizi za narod koji je decenijama živeo bolje i sa većim nacionalnim pravima u Srbiji nego u Mađarskoj?
Nemci do dana današnjeg nisu ni priznali ni isplatili ništa srpskim logorašima, naprimer mom ocu, a nekažnjeni su ostali oni Mađari koji su pobili njegove novosadske vršnjake. Sve u svemu, a nemam predubeđenja i imam nekoliko prijatelja mađara (sada u USA), nikakvom maštom i tolerancijom ne mogu da postignem razumevanje za ove zahteve.

p.s. blago komentatorima tipa dado i VladimirLDP koje svaka nevolja Srbije chini sushtinski sretnim...

Nebojsha

pre 12 godina

Madjari u pravu, ali ne igraju fer. Ako su u pravu, a mi im ne priznajemo to, logicno je da nece da cute i da trpe. A da li je zakon diskriminisuci ili ne, to ne znam. Bitno je kako ce zakon da se sprovodi.
Ako se bude sprovodio onako kako mislim da ce se sprovoditi, onda su Madjari u pravu. Dakle, ako nekom ne zele da vrate imovinu, drzava mora da DOKAZE njegovu krivicu. A ne po sistemu, da je taj neko automatski kriv, pa sam mora da dokazuje.

Lala

pre 12 godina

Trebalo bi SVM da pojasni da li hoće:
1.Da se imovina vrati svima koji su bili okupatori u II. sv. ratu
ili
2.Da se imovina vrati samo okupatorima mađarske nacionalnosti

Moj ogovor:
1. Nemože
2. Nema smisla

nedx11

pre 12 godina

@ Vladimir LDP
A mozda za pocetak tvoj sef zarad postenja i socijalne pravde da prvi proguta tu zabu i odrekne se dzipova, telohranitelja i vile na Dedinju?
i prestanite vise da se pozivate na Djindjica, niste mu ni do kolena...

Šole

pre 12 godina

Šta lupa ovaj profesor? Možda on zna pravo ali istoriju vrlo slabo. Navodi primer da Slovenija i Hvatska nemaju u zakonima o restituciji član da se neće vraćati imovina pripadnicima okupacionih snaga iz WWII. Pa, naravno kad su u Sloveniji a mnogo više u Hrvatskoj većinski bili pripadnici okupacionih snaga. Nek neko objavi broj i nacionalni sastav domobranskih i ustaških jedinica u odnosu na broj stanovnika NDH i u odnosu na broj i nacionalni sastav partizanskih i četničkih jedinica sa prostora NDH. Ili još bolje neka B92 objavi arhivski film (nemontiran) o ulasku partizanskih jedinica u "oslobođeni" Zagreb - nigde nikoga! Sve će biti jasno.

bogdan

pre 12 godina

Njihova tvrdnja da se ovde radi o kolektivnoj krivici ne stoji iz najmanje jednog razloga.Nisu svi Mađari/hvala Bogu/bili u okupacionim trupama,a onima koji su bili netreba vratiti ništa.Svi su imali mogućnost izbora i izabrali su.Ko je pogrešio sam je kriv i za to ne odgovaraju njihova deca već samo snose posledice.Nadam se da su nešto naučili.

RoboCop

pre 12 godina

@Sole, prijatelju, profesor ne zna ni pravo.
Slovenija u svom zakonu ima odredbu kojom se iskljucuju pripadnici fasistickih snaga iz restitucije. Zakon o restituciji Slovenije clan 9. :
"Fiziĉka lica iz ĉl.3, 4, i 5. ovog zakona koja u vreme kada im je imovina podržavljena nisu bila upisana u evidenciju državljana (knjiga državljana) zbog RAZLOGA iz ĉlana 35. stav 2. Zakona o državljanstvu FNRJ („Službeni list DFJ“ br. 64/45 i „Službeni list FNRJ“, br.54/46 i 105/48) NISU KORISNICI PRAVA osim u sluĉaju kada je pojedinac iz verskih ili drugih razloga bio interniran ili se borio na strani antifašistiĉke koalicije. Takodje nisu korisnici prava ona fiziĉka lica iz ĉl. 3, 4. i 5. ovog zakona koja su imovinu stekla od okupacionih snaga ili njihovih organizacija za vreme drugog svetskog rata." Pomenuti clan 35. stav 2. Zakona o državljanstvu FNRJ kaze "Не сматрају се држављанима ФНРЈ у смислу претходног става лица немачке народности која се налазе у иностранству, а која су се за време рата или пре рата огрешила о своје дужности држављанина нелојалним поступцима против народних и државних интереса народа Федеративне Народне Републике Југославије.". Dakle, nemacka narodnost koja je bila u fasistickim snagama, nije imala pravo na rerstituciju u Sloveniji, kao ni oni koji su stekli imovinu od okupatora... ;) A Slovenija je u EU, dragi moji. I nas zakon je bio u Evropskoj komisiji, koja nije imala primedbi u ovom smislu. Tako da, dragi Madjari, kiss and good night to you all... :*

Милоје

pre 12 godina

Професор није у праву јер, на пример, Хрватска није ни могла у закону о реституцији да искључи припаднике окупационих снага када њу нико није ни окупирао за време Другог светског рата. Закон не дискриминише Мађаре већ припаднике окупационих снага, а мађарски политичари оваквим тврдњама вређају Мађаре који нису били припадници окупационих снага! Овде није у питању колективна већ појединачна кривица, једино што је починилаца био знатан број. Сама припадност окупационим снагама нема аутоматски везе са ратним злочинима, али ако грађанин једне државе која је нападнута и окупирана од друге државе, не брани своју државу (што му је обавеза) већ се придружи нападачима и помаже им у растурању сопствене државе, онда је нормално у свим европским земљама да такав изгуби не само имовину већ и грађанска права и буде протеран. По истом основу су из реституције искључени и Срби који су припадали снагама које су сарађивале са окупаторима, а који нису рехабилитовани у судском процесу.

dejan

pre 12 godina

A bilo je inace jako "posteno" kad su Nemci odlucili da nadoknade stet svim ZIVIM logorasima koji su prisilno odvedeni da rade po njihovim logorima za vreme drugog svetskog rata. I to s uradili neke 1995 godine otprilike. Tako da predlazem slicne akte ko sto su Nemci doneli. Svakom ZIVOM vlasniku nekretnina, bez obzira na ucesce u ratu, vratiti svu imovinu, ali e naslednicima, znaci na ugled na nemacku "genijalnost" da se samo zivima da nadoknada. Zivo me interesuje dal bi se naslo njih desetak koji bi nesto dobili. I kad je to jednoj namckoj proslo, da se niko nije bunio, sto bi neko nama nesto prebacio za slicne uslove?

бидермајер

pre 12 godina

Па по овоме није довољно да се налепила етикета "Колаборациониста и фашиста "
Већ се сада мађари третирају у целости као ратни злочинци???

Памет да стане шта снађе потомке житеља ,као националну мањину ... ево прилике да се окају греси прадедова.

Vladimir

pre 12 godina

Imajte u vidu da u to vreme ljudi nisu imali mnogo izbora da li će biti pripadnici okupacionih snaga ili ne. U svakom slučaju, ako hoćemo u EU moraćemo da progutamo i ovo i mnogo gore od ovoga... a ako nećemo, onda su stvari mnogo jednostavnije i možemo i da preskočimo restituciju odnosno vraćanje imovine predratnim tajkunima i kriminalcima.

rasa

pre 12 godina

ko je bio u uniformi u kojoj je klao i streljao na druge zbog toga sto je mislio da samo njemu pripada teritorija na kojoj zivi,NEDATI NI PEDALJ!!!!Nego ga jos i tuziti u Strasburgu sto ponistava istoriske cinjenice i zrtve 2sv.rata!!! A kome je bilo oduzeto nesto samo zato sto je pripadnik neke od agresorskih narodnosti,vratiti lepo sta je njegovo. Ako bude neka osoba diskutabilana gde je pripadala,mora nabaviti svedoka protivnicke strane u ratu da mu potvrdi da nije vrsio zlocine protiv (KOMSIJA I SLICNO). To uraditi u slucaju zivih i naslednika konfiskovanih osoba. Sta tu ima nejasnog???? A u EU nije obavezno da se ulazi-i onako se raspada. Sta ako nas prime i posle bude da ce ponovo da nas iskoriste kao razbijace. Stara EU (austrougarska) se slicno raspala.

Marko

pre 12 godina

Svako od njih,bez obzira na veru i naciju,je napravio izbor kada je postao pripadnik okupacionih snaga i saradnik fasista,a te price o kolektivnoj krivici padaju u vodu,jer se radi o pripadnicima (znaci pojedincima),a isto tako su mogli da napuste iste i pridruze se pokretu otpora,tacnije partizanima,ali nisu hteli.Inace je pored sklonosti fasizmu,pozeljno bilo biti pripadnik okupacionih snaga i njihov saradnik,jer su tako beskicmenjaci cuvali imovinu,i sticali novu na ratnom profiterstvu i lopovluku,kroz saradnju sa okupatorom.E,a onda su dosli partizani i sve to naplatili,i ako su,svaka im cast,napravili su pravi izbor i u borbi protiv fasizma,i u najvecem broju radnji posle drugog svetskog rata. Sada bi sa negiranjem svega toga,prvo negirali antifasizam,glorifikovali i nagradili fasizam i *****li zrtve i njihove porodice.Vreme je pokazalo i pokazace da su komunisti ipak u ogromnoj vecini slucajeva bili u pravu.a to sto neko namerno ozivljava fasizam i zeli Cetvrti rajh,kroz formu EU,je krajnji cilj porobljavanja malih naroda i drzava Evrope,kroz duznicko ropstvo!

mannerheim

pre 12 godina

Lepo je gledati kako se lopovi i potomci lopova preopbrazavaju u instant komuniste cim treba oteto da se vrati. Ali to je verovatno normalna pojava nakon povratka iz rata u kojem nisu ucestvovali.

Nenad

pre 12 godina

Vojvodina je 1000 godina bila Madjarska, a onda smo mi Srbi dosli navodno da se malo odmorimo pa nikad nismo otisli. Isto kao sto mi primismo Albance koji su bezali od Envera Hodze. Pa na kraju ispadosmo okupatori. Tako su i Hrvati ukrali Dalmaciju od pravih gazda.

Lazar

pre 12 godina

Zakon je zaista glup. Okupirali Vojvodinu i sve ljude su regrutovali. Vecina je bio obican radni narod, koji je navikao da ono sto se kaze mora da se uradi. Bas su onu marili za neke ideologije, nisi imali ni tv, ni radio, a kamoli internet. Plasili su se pa su se odazvali pozivu. Nisu imali izbora. Mnogi su tu napisali da su to odabrali i da su se prepoznali u fasizmu. Ma daj! Mnogi su posle regrutovani u partizane. Opet zbog straha su se odazvali. Verujem, da bi vecina samo ostala kuci sa svojom porodicom i ziveo i radio normalno. Nisu vojvodanski madari, nemci i srbi smisjali rat. Meditim po ovom zakonu oni ispadaju ratni zlocinci, a da bude jos apsurdnije i njihovi potomci. Gospodinu Delicu Vas zakon je jako glup, nadam se da nece biti usvojen u ovom obliku.
Ovo je kao da kazete da za sva zlodela za vreme Slobe krivi svi Srbi, pa cak i oni koji su glasali protiv njega.
Veoma mi je zao sto na ovom sajtu citam sovinisticke komentare. Nacionalizam nije jednako patriotizmu.
Secate se one slike posle zemljotresa u Japanu? Kada je vec posle drugog-treceg dana popravili put? E, to je patriotizam! Materijalno dobro se ne stice otimanjem imovine sopstvenih drzavljana, koji su druge nacije ili vere, vec RADOM.

Tibor

pre 12 godina

Moj deda je bio vojnik Madjarske tokom drugog svetskog rata. Rodio je u Vojvodini, a u 1943god. su ga unovacili. Borio je u Ukrajniji, nikad nije bio vojnik u ovom delu Evrope, nije ubio neduzni ljudi, nije bio fasista, ako i ostali vojnici Vojvodine koji su borili za Madjarsku tokom drugog svetskog rata. Ali ipak su ga osudili samo jer bio vojnik. Kako je to moguce pitam ja? Sad je ratni kriminalac jer je bio vojnik svog naroda. I ja sam osudjen jer sam njegov unuk kao cela moja porodica. Sta kazete na ovo? Nemamo pravu da dobijemo nazad oduzetu imovinu?
Pozdrav iz jednog Madjara!

ivan

pre 12 godina

a, koja je ta 'okupatorska formacija'?

Minic, Krcun i oni sto su streljali po Beogradu?

Jozef Broc - Tito? (naucite da mu citate ime)
Milan Nedic? Velmar-Jankovic?
de Rocco i Draza?
Zandari?
ili ja, sto su me terali da nosim petokraku?

AH! znam! Kosta Nadj! sigurno na njega misle!

Vladimir LDP

pre 12 godina

Ma bas me briga, nije to nista novo, mi uvek najteze stvari ostavljamo za kraj (umesto da najvecu zabu progutamo odma, kako je pokojni Zoran govorio) i onda padamo na poslednjoj prepreci. Ne bi me uopste cudilo da zbog ovoga ne dobijemo kandidaturu, cak pre nego zbog Kosova. Ali ovi to ne shvataju. Nije restitucija ostavljena za kraj jer je tako bilo na meniju (u "evropskoj agendi" kako vole da kazu) vec su oni znali sta ce da bude i zato su toliko teglili sa tim. Madjari su u pravu i NE PADA MI NA PAMET da njih napadam i kritikujem ako nas blokiraju, jer meni je savrseno jasno ko je kriv. *****

radoja

pre 12 godina

Srbija ima pravo po svim ljudskim i bozijim zakonima da oduzme imovinu onima koji su htijeli da uniste njen narod, drzavu i njenu imovinu. To niko ne moze da zabrani i to oni i znaju, samo se prave pametni, jer ocigledno nekdasnje sile osovine se ujedinjuju i fasizam postaje "legalan".

Dejan

pre 12 godina

Ja bih im vratio svo zemljiste, ali pod uslovom da ga ne mogu prodati drzavljanima Srbije nego samo stranim drzavljanima. I naravno, da moraju redovno placati poreze na novostecenu zemljisnu imovinu. Ako zele otvoriti fabriku, obradjivati to zemljiste, ...odlicno, neka zaposle nase radnike i neka placaju plate, poreze i sve ostalo, i super svima!

RoboCop

pre 12 godina

"U pravu su, ali ne igraju fer"???? Ovo zvuci malo besmisleno, slozicete se sa mnom. Nema nikakvog principa kolektivne krivice u Zakonu o restituciji - ne odnosi se sporna odredba na Madjare, vec samo na pripadnike fasista, bez obzira na nacionalnost. A ako su se Madjari prepoznali u fasistima, tj. da su SVI Madjari bili fasisti, to je vec njihova stvar... niko ih nije terao tako da izaberu... ;)

Hm

pre 12 godina

Sto to sada znaci da su u pravu, a ne igraju fer ?!?!?
Da niste rehabitovali cetnike ne bi bilo nicega od ovoga.
Sada nam krivi Madjari, Nemci i tko sve ne, samo ne nasi.
Niste kao mogli od Hrvata nauciti kako se igra. Za fasiste nema nista i gotovo. Doduse, oni su ove godine organizovali prvi puta razgovore sa proteranim 'talijanima' bez ikakvog pritiska unije. Naravno, jer im je to u interesu.

Helios

pre 12 godina

Mađarska - jel to beše ona zemlja koja se dodvoravala NATOu tako što je za vreme SFRJ švercovala oružje hrvatskim separatistima? Ili je to možda zemlja koja je priznala ilegalno okupirno Kosovo i Metohiju? Ili je to ona zemlja koja ovo isto nije ni mogla ni smela da traži od Slovačke? Ili je to ipak referenca na državu koja je sarađivala u II svetskom ratu sa ostalim fašističkim dršavama? Ili je to država čiji su pripadnici masovno, velikom većinom bili na strani fašista, pa tako iako je činjenica da je mobilizacija bila i prisilna nije bilo nikakvih problema... isto kao što nisu svi nemci bili za Hitlera - samo njih preko 80%... - pa je i tu nemoguće sprovesti princip kolektivne krivice, jer je bilo sveukupno nekoliko stotina izuzetaka! Ili se radi o brizi za narod koji je decenijama živeo bolje i sa većim nacionalnim pravima u Srbiji nego u Mađarskoj?
Nemci do dana današnjeg nisu ni priznali ni isplatili ništa srpskim logorašima, naprimer mom ocu, a nekažnjeni su ostali oni Mađari koji su pobili njegove novosadske vršnjake. Sve u svemu, a nemam predubeđenja i imam nekoliko prijatelja mađara (sada u USA), nikakvom maštom i tolerancijom ne mogu da postignem razumevanje za ove zahteve.

p.s. blago komentatorima tipa dado i VladimirLDP koje svaka nevolja Srbije chini sushtinski sretnim...

dado

pre 12 godina

sami sebi jamu kopate
kolektivnom krivicom se tada može protumačiti i zadnji rat koji je usput vođen na području hrvatske
ako je iz svake naše kuće netko bio u ratu tada je vjerojatno bio i iz svake srpske
ako po vašoj logici nema restitucije narodu agresoru tada nemate što tražiti u hrvatskoj ni kao pojedinac ni kao narod
hrvatska je protjeranim volksdojčerima iz baranje omogućila povrat njihove imovine,istina njih je puno manje nego u srbiji kojih je bilo 400 000 protjeranih pa ako traže svoje to je velik problem plus mađari i bugari i eto ti ogroman problem
nije jasno zašto vi prvi istrčavate sa zakonom jer najviše vi ovisite o njemu,kako o povratu vama u hrvatskoj,tako o vraćanju dobara vlasnicima u srbiji,mogli ste i dalje držati status quo i nikom ništa

rajko

pre 12 godina

da ovi partizani i njihova deca nisu od srbije napravili lešinu, ne bi se sad ovi nacistički lešinari ni javljali. ovako, ležimo kao truplo na zemlji, bez prijatelja i samo možemo da gledamo ko otkida koliko... i nije samo reč o restituciji, ovo se odnosi i na kosovo, sandžak, vojvodinu i svaku temu gde imamo probleme

Svetozar Pribicevic

pre 12 godina

Citam ove komentare na raznim temama i dolazim samo do jednog zakljucka... Srbiju, jednostavno, treba sa svih strana ograditi "Kineskim zidom" i pustiti je neka se sama gusi u vlastitom smradu.

mannerheim

pre 12 godina

Lepo je gledati kako se lopovi i potomci lopova preopbrazavaju u instant komuniste cim treba oteto da se vrati. Ali to je verovatno normalna pojava nakon povratka iz rata u kojem nisu ucestvovali.

Šole

pre 12 godina

Šta lupa ovaj profesor? Možda on zna pravo ali istoriju vrlo slabo. Navodi primer da Slovenija i Hvatska nemaju u zakonima o restituciji član da se neće vraćati imovina pripadnicima okupacionih snaga iz WWII. Pa, naravno kad su u Sloveniji a mnogo više u Hrvatskoj većinski bili pripadnici okupacionih snaga. Nek neko objavi broj i nacionalni sastav domobranskih i ustaških jedinica u odnosu na broj stanovnika NDH i u odnosu na broj i nacionalni sastav partizanskih i četničkih jedinica sa prostora NDH. Ili još bolje neka B92 objavi arhivski film (nemontiran) o ulasku partizanskih jedinica u "oslobođeni" Zagreb - nigde nikoga! Sve će biti jasno.

Lala

pre 12 godina

Trebalo bi SVM da pojasni da li hoće:
1.Da se imovina vrati svima koji su bili okupatori u II. sv. ratu
ili
2.Da se imovina vrati samo okupatorima mađarske nacionalnosti

Moj ogovor:
1. Nemože
2. Nema smisla

Aca

pre 12 godina

Sramota je da kvarimo odnose sa Mađarskom, državom, koja u poslednjih nekoliko godina najglasnije gura Srbiju u EU. Osim toga, mnogo Mađara živi u Vojvodini, u miru, i veselju sa Srbima. Kad su nama Mađari pravili "probleme" kao Albanci, Hrvati, Bošnjaci? Kad su Mađari bojkotovali izbore u Srbiji? Kad su Mađari u Srbiji bili protiv države Srbije? Nije mi jasno, ako su već izjednačili četnički pokret sa partizanskim, a da se ja pitam, pravi zločinci su partizani, i Tito, jer su prevarom došli na vlast, i u krvi svrgnuli monarhiju u Srbiji, i nisu dozvolili kralju da se vrati. Fašizam je izgubio II svetski rat, ali se pokazalo da je po Evropu, Ameriku i EU bio opasniji ruski komunizam i Rusija. Sada kada su se Rusi povukli iz okupiranih država kao što su Mađarska,Češka, Poljska, te država nemaju komunizam, niti bi imale komunizam da im Rusi nisu takav sistem silom uspostavili. Možemo sada da pričamo o II svetskom ratu danima, ali Nemačka, i Nemački narod su oformili EU, i Nemačka kao država jeste lokomotiva čitave Evrope, i bila je američki stub odbrane u Evropi, od ruskog komunizma. Meni su Rusi kao narod simpatični, ali što dalje od njihove vojske, i njihove "demokratije". Ja želim da živim slobodno, makar u ograničenoj slobodi NATO pakta, neko u ruskoj bedi.

MAMBOLA

pre 12 godina

Izgleda braco Srbi da je nas usud ili kob to sto mrzimo sve nesrpske narode a samim time i ceo svet !Moramo sa suociti s istinom pa makar ona bila i gorka ! Moramo dakle priznati da nemozemo stalno biti u zavadi sa celim svetom ( "jer mi smo uvek bili jaci od njih pa cemo i to biti i sada" )!Time nezelim reći da treba da zaboravimo nase poreklo i slavnu nasu istoriju. Samo jedna malenkost nam treba a to je da netreba da mrzimo sve ostale nasrpske narode u nasoj blizoj ili daljoj okruzenju !
Ta politika koji nasi politicari vode u skorijoj proslist je unapred osudjena na propast.Svi mi to ovde znama ali ipak nastavljamo sa istim greškama koje su ucinili nasi ocevi ! Jos nismo izvukli pouke i dalje vaspiavamo nasu nejac i potomsvo da "treba da mrzi svkogog ko nije Srbin !
Aman bre dokle tako !........ALO !

Gljiva Ludara

pre 12 godina

Ja ne znam da li se namerno pravite ludi ili zaista niste ni pročitali o čemu se ovde radi. Pravi primer srpske ksenofobije i manije veličine.
Ovde se radi da zakon ne vraća imovinu ni jednoj nacionalnoj manjini koja je bila građanin Jugoslavije, tj Srbije pre dolaska komunista na vlast, a čije su države bile u okupacionim snagama. Tako tu potpadaju Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Nemačka, Austrija itd. Ovo nema veze sa pameću. Četnici, Ljotićevci, Nedićevci imaju pravo na povraćaj jer su srpske nacionalnosti, a recimo neki građanin Srbije koji je gledao svoja posla za vreme rata, a nije srbin - nema pravo na povraćaj.
Budite sigurni o ovome će tek da se priča u Evropskoj Uniji.
Najvažnije je nacionalno busanje u grudi. Potežu se priče od dolaska Huna i Slovena na Balkan pa sve do poslednjih događanja u Temerinu. Vi ljudi stvarno ste izgubili svaki razum. Zbog Kosova izgubili ste moć logičnog rasuđivanja.

Marko

pre 12 godina

Svako od njih,bez obzira na veru i naciju,je napravio izbor kada je postao pripadnik okupacionih snaga i saradnik fasista,a te price o kolektivnoj krivici padaju u vodu,jer se radi o pripadnicima (znaci pojedincima),a isto tako su mogli da napuste iste i pridruze se pokretu otpora,tacnije partizanima,ali nisu hteli.Inace je pored sklonosti fasizmu,pozeljno bilo biti pripadnik okupacionih snaga i njihov saradnik,jer su tako beskicmenjaci cuvali imovinu,i sticali novu na ratnom profiterstvu i lopovluku,kroz saradnju sa okupatorom.E,a onda su dosli partizani i sve to naplatili,i ako su,svaka im cast,napravili su pravi izbor i u borbi protiv fasizma,i u najvecem broju radnji posle drugog svetskog rata. Sada bi sa negiranjem svega toga,prvo negirali antifasizam,glorifikovali i nagradili fasizam i *****li zrtve i njihove porodice.Vreme je pokazalo i pokazace da su komunisti ipak u ogromnoj vecini slucajeva bili u pravu.a to sto neko namerno ozivljava fasizam i zeli Cetvrti rajh,kroz formu EU,je krajnji cilj porobljavanja malih naroda i drzava Evrope,kroz duznicko ropstvo!

mmmm

pre 12 godina

Možemo razgovarati o onima koji su od 1945 do danas ostali gradjani Srbije a što se tiče Nemaca treba videti detalje sporazuna TITO BRANT meni se čini da su oni tu namireni.Ako sporazuma nema u nšim arhivama videti kod prvih komšija ima indicija da su pred zadnji rat oni odneli nekim džipovima!Tako se pričalo a gde ima dima ima i vatre.

Милоје

pre 12 godina

Професор није у праву јер, на пример, Хрватска није ни могла у закону о реституцији да искључи припаднике окупационих снага када њу нико није ни окупирао за време Другог светског рата. Закон не дискриминише Мађаре већ припаднике окупационих снага, а мађарски политичари оваквим тврдњама вређају Мађаре који нису били припадници окупационих снага! Овде није у питању колективна већ појединачна кривица, једино што је починилаца био знатан број. Сама припадност окупационим снагама нема аутоматски везе са ратним злочинима, али ако грађанин једне државе која је нападнута и окупирана од друге државе, не брани своју државу (што му је обавеза) већ се придружи нападачима и помаже им у растурању сопствене државе, онда је нормално у свим европским земљама да такав изгуби не само имовину већ и грађанска права и буде протеран. По истом основу су из реституције искључени и Срби који су припадали снагама које су сарађивале са окупаторима, а који нису рехабилитовани у судском процесу.

bogdan

pre 12 godina

Njihova tvrdnja da se ovde radi o kolektivnoj krivici ne stoji iz najmanje jednog razloga.Nisu svi Mađari/hvala Bogu/bili u okupacionim trupama,a onima koji su bili netreba vratiti ništa.Svi su imali mogućnost izbora i izabrali su.Ko je pogrešio sam je kriv i za to ne odgovaraju njihova deca već samo snose posledice.Nadam se da su nešto naučili.

RoboCop

pre 12 godina

@Sole, prijatelju, profesor ne zna ni pravo.
Slovenija u svom zakonu ima odredbu kojom se iskljucuju pripadnici fasistickih snaga iz restitucije. Zakon o restituciji Slovenije clan 9. :
"Fiziĉka lica iz ĉl.3, 4, i 5. ovog zakona koja u vreme kada im je imovina podržavljena nisu bila upisana u evidenciju državljana (knjiga državljana) zbog RAZLOGA iz ĉlana 35. stav 2. Zakona o državljanstvu FNRJ („Službeni list DFJ“ br. 64/45 i „Službeni list FNRJ“, br.54/46 i 105/48) NISU KORISNICI PRAVA osim u sluĉaju kada je pojedinac iz verskih ili drugih razloga bio interniran ili se borio na strani antifašistiĉke koalicije. Takodje nisu korisnici prava ona fiziĉka lica iz ĉl. 3, 4. i 5. ovog zakona koja su imovinu stekla od okupacionih snaga ili njihovih organizacija za vreme drugog svetskog rata." Pomenuti clan 35. stav 2. Zakona o državljanstvu FNRJ kaze "Не сматрају се држављанима ФНРЈ у смислу претходног става лица немачке народности која се налазе у иностранству, а која су се за време рата или пре рата огрешила о своје дужности држављанина нелојалним поступцима против народних и државних интереса народа Федеративне Народне Републике Југославије.". Dakle, nemacka narodnost koja je bila u fasistickim snagama, nije imala pravo na rerstituciju u Sloveniji, kao ni oni koji su stekli imovinu od okupatora... ;) A Slovenija je u EU, dragi moji. I nas zakon je bio u Evropskoj komisiji, koja nije imala primedbi u ovom smislu. Tako da, dragi Madjari, kiss and good night to you all... :*

rasa

pre 12 godina

ko je bio u uniformi u kojoj je klao i streljao na druge zbog toga sto je mislio da samo njemu pripada teritorija na kojoj zivi,NEDATI NI PEDALJ!!!!Nego ga jos i tuziti u Strasburgu sto ponistava istoriske cinjenice i zrtve 2sv.rata!!! A kome je bilo oduzeto nesto samo zato sto je pripadnik neke od agresorskih narodnosti,vratiti lepo sta je njegovo. Ako bude neka osoba diskutabilana gde je pripadala,mora nabaviti svedoka protivnicke strane u ratu da mu potvrdi da nije vrsio zlocine protiv (KOMSIJA I SLICNO). To uraditi u slucaju zivih i naslednika konfiskovanih osoba. Sta tu ima nejasnog???? A u EU nije obavezno da se ulazi-i onako se raspada. Sta ako nas prime i posle bude da ce ponovo da nas iskoriste kao razbijace. Stara EU (austrougarska) se slicno raspala.

Vladimir

pre 12 godina

Imajte u vidu da u to vreme ljudi nisu imali mnogo izbora da li će biti pripadnici okupacionih snaga ili ne. U svakom slučaju, ako hoćemo u EU moraćemo da progutamo i ovo i mnogo gore od ovoga... a ako nećemo, onda su stvari mnogo jednostavnije i možemo i da preskočimo restituciju odnosno vraćanje imovine predratnim tajkunima i kriminalcima.

Nebojsha

pre 12 godina

Madjari u pravu, ali ne igraju fer. Ako su u pravu, a mi im ne priznajemo to, logicno je da nece da cute i da trpe. A da li je zakon diskriminisuci ili ne, to ne znam. Bitno je kako ce zakon da se sprovodi.
Ako se bude sprovodio onako kako mislim da ce se sprovoditi, onda su Madjari u pravu. Dakle, ako nekom ne zele da vrate imovinu, drzava mora da DOKAZE njegovu krivicu. A ne po sistemu, da je taj neko automatski kriv, pa sam mora da dokazuje.

nedx11

pre 12 godina

@ Vladimir LDP
A mozda za pocetak tvoj sef zarad postenja i socijalne pravde da prvi proguta tu zabu i odrekne se dzipova, telohranitelja i vile na Dedinju?
i prestanite vise da se pozivate na Djindjica, niste mu ni do kolena...

dejan

pre 12 godina

A bilo je inace jako "posteno" kad su Nemci odlucili da nadoknade stet svim ZIVIM logorasima koji su prisilno odvedeni da rade po njihovim logorima za vreme drugog svetskog rata. I to s uradili neke 1995 godine otprilike. Tako da predlazem slicne akte ko sto su Nemci doneli. Svakom ZIVOM vlasniku nekretnina, bez obzira na ucesce u ratu, vratiti svu imovinu, ali e naslednicima, znaci na ugled na nemacku "genijalnost" da se samo zivima da nadoknada. Zivo me interesuje dal bi se naslo njih desetak koji bi nesto dobili. I kad je to jednoj namckoj proslo, da se niko nije bunio, sto bi neko nama nesto prebacio za slicne uslove?

Dragi

pre 12 godina

Češka nije imala neke delimične zabrane, već je predsednik Češke Klaus uslovio parafiranje Lisabonskog sporazuma sa saglasnošću da se od Češke neće tražiti povraćaj oduzete imovine češkim Nemcima posle II sv. rata.
Što se tiče Letonije, to mi nije poznato, ali znam da je Letonija jedna od zemalja koja najviše propagira fašizam i da se u Letoniji saradnici nemačkih okupacionih snaga slave kao oslobodioci i tada mi nije jasno zbog čega bi njima branili povraćaj imovine.

Vladimir Zivkovic

pre 12 godina

Zakon je čista diskriminacija. Evo zašto:
a) ne obuhvata oduzetu imovinu u periodu 1941-1945 kada je masovno oduzimana imovina Jevrejima koji su tada bili srpski državljani (najčešće u Beogradu i Vojvodini)
b) zakon nerešava oduzetu imovinu ljudima posle 1918 godine koja je nelegalno oduzeta i poklonjena solunskim borcima (najčešće se to dešavalo na Kosovu)
c) zakon ne daje pravo potomcima onih koji su po tadašnjim zakonima MORALI da se odazovu u vojsku tadašnje Hortijeve Madjarske, Hitlerovske Nemačke, domobrani Pavelićeve NDH (u istočnom Sremu) ili vojsci Nedićeve Srbije. Ti momci nisu krivi što su morali u redovnu vojsku novonastalih država posle kapitulacije kraljevine Jugoslavije. Komunisti su ih sve bez pardona proglasili izdajnicima i okupatorima a današnja Srbija namerno zatvara oči (radi lopovluka imovine).
Ako je neko počinio zločin u toj vojsci, neka mu se SUDI ali ne da svima njima kolektivno oduzimaju imovinu. Ja sam malo stariji čovek ali pamtim da mi je često moj deda mnogo toga pričao šta se dešavalo u Bačkoj i Banatu tokom i posle 2.sv.rata. Mnogo njegovih drugova iz detinjstva, domaćih Švaba je moralo ići u Wermacht jer su bili etnički Nemci. Mnogi se nisu vratili sa istočnog fronta a oduzeto im je sve a njihovi roditelji, Nemci koji su ostali u jesen 1944 (nisu pobegli) jer su verovali Jugoslaviji i savest im je bila čista, bili su ubijeni ili strpani u logor (napr. Bački Jarak) pa 1945-6 isterani u Nemačku i Austriju a novopečeni komunisti, najčešće "dodjoši" iz Like, C.Gore i Hercegovine su uzimali njihove kuće, imanja i njive a zauzvrat tvrdom rukom održavali diktaturu proleterijata.
Ova situacija je u prvom redu posledica politike komunista.
Kod nas u Vojvodini se kaže "OTETO PROKLETO".
Srbija danas ima dve mogućnosti, ili da bude FER i da prizna imovinu kao svetinju svima podjednako bez obzira na ideologiju ili da istraje sa ovim lopovlukom do kraja (srednji put je najgora varijanta). Ako ostane ovaj zakon Srbija MORA DA RAČUNA na moguće posledice jer po istom principu "kolektivne kazne" bi Hrvatska, Bosna, Kosovo pa i C.Gora mogle da oduzmu svojim lokalnim Srbima imovinu jer su se "borili" protiv njihovih novonastalih država.
Češka je istrajala sa diskriminacionim zakonom o restituciji do kraja, nije vraćena imovina većini od 3 miliona Nemaca s izuzetkom onih Nemaca koji tokom 1939-1945 nisu promenili državljanstvo sa Češkog na Nemačko. Nemačka je vršila pritiske ali Češka za razliku od Srbije ima ove argumente:
a) imovina većine Nemaca i Austrijanaca je nelegalno stečena posle kapitulacije Čeha iz 1620 god.
b) Češi, političke stranke (ODS,ČSSD, KSČM ...) i naravno predsednik Vaclav Klaus nisu podlegli pritisku Nemačke, Austrije i EU. Čak šta više uslovili su potpisivanje Lisabonskog protokola usvajanjem ove klauzule. EU nije imala drugog izbora.
c) Češka je bila dosledna, to jest nije svu davala imovinu ako je u prošlosti stečena nelegalno to jest ni katolička crkva nije mnogo štošta dobila nazad jer se zna kako je do imovine dolazila.
Zakon treba da jasno deklariše kada se vraća imovina a kada je jedino novčana satisfakcija moguća jer imovina se NE MOŽE (naprimer ako je na toj imovini danas autoput, fabrika, željeznica, škola, drž.ustanova itd.).
Pozdrav Vladimir

Nenad

pre 12 godina

Vojvodina je 1000 godina bila Madjarska, a onda smo mi Srbi dosli navodno da se malo odmorimo pa nikad nismo otisli. Isto kao sto mi primismo Albance koji su bezali od Envera Hodze. Pa na kraju ispadosmo okupatori. Tako su i Hrvati ukrali Dalmaciju od pravih gazda.

Tibor

pre 12 godina

Moj deda je bio vojnik Madjarske tokom drugog svetskog rata. Rodio je u Vojvodini, a u 1943god. su ga unovacili. Borio je u Ukrajniji, nikad nije bio vojnik u ovom delu Evrope, nije ubio neduzni ljudi, nije bio fasista, ako i ostali vojnici Vojvodine koji su borili za Madjarsku tokom drugog svetskog rata. Ali ipak su ga osudili samo jer bio vojnik. Kako je to moguce pitam ja? Sad je ratni kriminalac jer je bio vojnik svog naroda. I ja sam osudjen jer sam njegov unuk kao cela moja porodica. Sta kazete na ovo? Nemamo pravu da dobijemo nazad oduzetu imovinu?
Pozdrav iz jednog Madjara!

бидермајер

pre 12 godina

Па по овоме није довољно да се налепила етикета "Колаборациониста и фашиста "
Већ се сада мађари третирају у целости као ратни злочинци???

Памет да стане шта снађе потомке житеља ,као националну мањину ... ево прилике да се окају греси прадедова.

ivan

pre 12 godina

a, koja je ta 'okupatorska formacija'?

Minic, Krcun i oni sto su streljali po Beogradu?

Jozef Broc - Tito? (naucite da mu citate ime)
Milan Nedic? Velmar-Jankovic?
de Rocco i Draza?
Zandari?
ili ja, sto su me terali da nosim petokraku?

AH! znam! Kosta Nadj! sigurno na njega misle!

Lazar

pre 12 godina

Zakon je zaista glup. Okupirali Vojvodinu i sve ljude su regrutovali. Vecina je bio obican radni narod, koji je navikao da ono sto se kaze mora da se uradi. Bas su onu marili za neke ideologije, nisi imali ni tv, ni radio, a kamoli internet. Plasili su se pa su se odazvali pozivu. Nisu imali izbora. Mnogi su tu napisali da su to odabrali i da su se prepoznali u fasizmu. Ma daj! Mnogi su posle regrutovani u partizane. Opet zbog straha su se odazvali. Verujem, da bi vecina samo ostala kuci sa svojom porodicom i ziveo i radio normalno. Nisu vojvodanski madari, nemci i srbi smisjali rat. Meditim po ovom zakonu oni ispadaju ratni zlocinci, a da bude jos apsurdnije i njihovi potomci. Gospodinu Delicu Vas zakon je jako glup, nadam se da nece biti usvojen u ovom obliku.
Ovo je kao da kazete da za sva zlodela za vreme Slobe krivi svi Srbi, pa cak i oni koji su glasali protiv njega.
Veoma mi je zao sto na ovom sajtu citam sovinisticke komentare. Nacionalizam nije jednako patriotizmu.
Secate se one slike posle zemljotresa u Japanu? Kada je vec posle drugog-treceg dana popravili put? E, to je patriotizam! Materijalno dobro se ne stice otimanjem imovine sopstvenih drzavljana, koji su druge nacije ili vere, vec RADOM.