Srbija

Nedelja, 02.10.2011.

19:35

“Bez EU zbog diskriminacije Mađara“

Potpredsednik mađarske vlade Žolt Šemjen kaže da novi zakon o restituciji koji je Srbija usvojila predstavlja diskriminaciju Mađara koji žive u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Default images

On navodi da će zbog toga Mađarska biti primorana da "ponovo razmotri status kandidata" za članstvo Srbije u Uniji.

Iako Mađarska u potpunosti podržava evropske integracije Srbije, pristup EU "nije realna opcija" ako država usvaja zakone koji kolektivno uskraćuju grupama u društvu određena prava, kazao je Šemjen.

Usvajanje takvog zakona koji nije u skladu sa principima EU, dodao je on, primorava Mađarsku da "ponovo razmotri status kandidata" za članstvo Srbije u EU.

Zakon o restituciji, kojim je predviđeno da se pripadnicima okupacionih snaga u periodu od 1941. do 1945. godine i njihovim naslednicima ne vraća oduzeta imovina, predstavlja meru koja diskriminiše Mađare koji žive u Srbiji, rekao je Šemjen.

On je istakao da Mađarska odbacuje ideju kolektivne krivice, koja je u suprotnosti sa principima EU, osnovnim ljudskim pravima i interesima nacije.

Šemjen je izrazio nadu da će srpski parlament izmeniti delove zakona o restituciji, koji Mađarska smatra neprihvatljivim za etničku mađarsku zajednicu.

"Mađarska ima obavezu da podrži one zajednice koje je istorija stavila u težu situaciju", rekao je Šemjen, misleći na Mađare u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

228 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: