"Mladi odustaju od škole i posla"

Savetnik predsednika Srbije za socijalna pitanja Gordana Matković ocenila je da je rešenje smanjenja broja nezaposlenih u novim investicijama.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

00:11

Default images

Ona navodi da bi dobijanje statusa kanditata za članstvo u Evropskoj uniji pomoglo dolasku investitora u Srbiju.

"Ukoliko Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU krajem godine, biće to snažna poruka za potencijalne strane investitore. O otvaranju pretpristupnih fondova da i ne govorimo", kaže Matković.

Gordana Matković je napomenula da je, pored investicija, rešenje za smanjenje brojke od 746.000 nezaposlenih i u reformi srednjeg obrazovanja, gde će se školovati profili koji su traženi. Ukazala je da je do sada reformisano 15 odsto smerova u školama i da je uočena bolja zaposlenost u tim oblastima. Navela je i da je problem nezadovoljavajuća struktura radnoaktivnog stanovništva i to što je trećina mladih od 18 do 24 godine potpuno napustila školovanje, kao i to što nedovoljno dece pohađa srednje škole, a na nivou fakulteta predugo traje studiranje.

“Smanjenje broja zaposlenih od početka krize nije se samo prelilo u povećanje nezaposlenosti, već i u neaktivnost. Ljudi su odustali od traženja posla i povukli se sa tržišta rada, kaže Matković.

Ona je ocenila da ima puno pomaka, navodeći da su postavljeni temelji sistema u zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti. Stanovanje je oblast u kojoj se najmanje pomaklo i u kojoj, pošto smo zemlja sa ograničenim resursima, fokus treba da bude na najsiromašnijima.

“Moguća rešenja su izdavanje vaučera ili davanje mogućnosti siromašnima da sami nabave materijal, uz finansijsku pomoć države, i tako poprave uslove stanovanja“, navodi Matković.

Na pitanje ima li država pravu strategiju za pomoć siromašnima, savetnik predsednika Srbije je rekla da su mnoge strategije samo spisak lepih želja i da je mnogo gore što imamo zakone koji su samo izraz lepih želja jer nisu doneta podzakonska akta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: