Srbija

Petak, 29.04.2011.

00:03

Ucena gasi posao sa vetrenjačama

Problemi sa gradnjom prvog vetroparka u Srbiji. Investicija u Boljevcu dovedena u pitanje jer je zemljište predviđeno za to pokupovano.

Izvor: Novosti

Default images

Nedugo pošto je italijanska firma „Bontkom grinenerdži“, iz Modene privela kraju ispitivanja snage vetra u Boljevcu i dobila energetsku saglasnost, ta investicija, vredna oko 100 miliona evra, našla se pod znakom pitanja.

Naime, uporedo sa ispitivanjima koje su sproveli Italijani, nekoliko parcela je, na potezu od Čestobrodice, pa do samog ulaska u Boljevac, u dužini od gotovo 20 kilometara, na kome bi trebalo da budu izgrađeni vetrogeneratori - pokupovano.

Nezvanično, spominje se da je to učinila jedna ruska firma koja sada od predstavnika Bontkoma traži da zajednički učestvuju u tom poslu ili da im proda zemljište po ceni daleko višoj od tržišne.

Zbog toga, saznajemo, rukovodstvo SO Boljevac razmišlja i da prostor od 700 hektara, podno planina Južni Kučaj i Čestobrodica, gde je cena ara sa 10 skočila na 30 evra, proglasi opštim dobrom ili da od države zatraži čak i - eksproprijaciju tog zemljišta.

Italijani bi, koji su nezadovoljni zbog sporosti državne administracije, u slučaju nepovoljnog aranžamana, bili spremni i da - odustanu od investiranja.

Dr Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac, naglašava da su Italijani bili spremni da, nakon izrade detaljnog prostornog plana, počnu faznu izgradnju vetrogeneratora, od kojih bi svaki imao snagu od 2,5 megavata.

"Lokacije za izgradnju vetrogeneratora su već definisane. Nećemo dozvoliti da ova investicija propadne već će se po tržišnoj vrednosti izvrši eksproprijacija zemljišta", kaže Marjanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

17 h

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: