Popust na račun za struju do 17%

Prema odluci Elektrodistribucije, samo domaćinstva koja na vreme plate martovske račune za struju imaće pravo na određene popuste.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

12:35

Default images

Redovan popust od 5 odsto važiće i dalje za plaćanje računa u roku dospeća, dok će redovne platiše koji potroše do 350 kilovat sati mesečno počev od aprila ostvariti pravo na dodatni popust od 11,89 odsto.Tako će građani moći da ostvare ukupan popust do 16,89 odsto.

U saopštenju Elektrodistribucije se navodi da potrošači ne treba da se prijavljuju distribucijama, jer će svim kupcima koji ispunjavaju uslove za popust, on biti automatski obračunat.

"Oko trećine potrošača, odnosno oko 200.000 domaćinstava, moći će da dobije popust od 11,89 odsto na sledećem računu", kažu u EDB. Popust na računu za struju, prema podacima od prošlog meseca, može da ostvari oko 45 odsto porodica u Novom Sadu. Podaci „Elektrovojvodine“ govore da preduslove ispunjava 380.000 od ukupno 830.000 domaćinstava.

Popust na računima za struju najteže će dobijati domaćinstva na jugu Srbije. Podaci „Jugoistoka“ iz Niša pokazuju da potrošači u 41 opštini od Kladova do Preševa duguju čak - 15 milijardi dinara. U samom gradu Nišu, građani duguju 5,8 milijardi dinara.

"Imamo najveća potraživanja u Srbiji, što je i razumljivo zbog ekonomske nerazvijenosti područja. Brine nas izuzetno veliki dug građana, ali oko polovine porodica troši do 400 kilovata mesečno", kaže Slađana Mančić iz „Jugoistoka“.

Domaćinstva iz centralne Srbije imaju 7,7 milijardi dinara zaostalih dugovanja za struju. Računica privrednog društva „Centar“ pokazuje da je naplata prošlog meseca iznosila oko 93 odsto, što je više nego ranije. Neplatišama nude dogovor o reprogramu, ali neke isključuju i tuže. Sa druge strane dolazi i veliki broj kontratužbi, jer građani se žale na nepravilnosti u obračunu i osporavaju dugovanja. Samo u Kragujevcu, dužnici su podneli oko tri hiljade tužbi protiv „Elektrošumadije“ po ovom osnovu.

Kragujevačkoj „Elektrosrbiji“ domaćinstva duguju oko šest milijardi dinara. Na području od Aleksandrovca do Šapca, najviše neizmirenih računa za struju imaju Novopazarci, Raščani, Topličani i Šapčani. A dug porodica u Kraljevu dostigao je 440 miliona dinara.

"Posle novembarskog zemljotresa „Elektrodistribucija“ nije prinudno naplaćivala svoja potraživanja, ali smo zbog dugovanja koja ugrožavaju elektroenergetsku stabilnost prinuđeni da sa više ekipa na terenu isključujemo sa mreže neredovne platiše", kaže Milena Radosavljević iz kraljevačke „Elektrodistribucije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: