Cenu goriva diktiraće svet i dinar

Dešavanja na svetskim berzama i kurs dinara najviše će ove godine uticati na cenu goriva u Srbiji. To se već pokazalo u prva dva meseca.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

00:01

Default images

Za to vreme je poskupljenje sirove nafte sa 90 na 120 dolara za barel povećalo cene na domaćim pumpama oko pet dinara.

S obzirom na to da se država trudi da obuzda inflaciju, domaće cenovnike i narednih meseci više će diktirati berze, kojima upravljaju spekulanti i politička dešavanja u Africi.

Slobodan Sokolović, profesor na Katedri za naftno-petrohemijsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, na pitanje o cenama nafte kaže da su prognoze da nema ozbiljne prognoze. "Sve dosad date procene se zasnivaju na nezahvalnim prognozama kretanja političkih događaja na Bliskom istoku i u severnoj Africi. Učešće libijske nafte na svetskom tržištu od samo dva odsto sigurno ne utiče na formiranje berzanskih cena i jasno je da se nalazimo u periodu velikog spekulativnog uticaja na berzansku robu - sirovu naftu", kaže on.

Sokolović, dugogodišnji pomoćnik ministra energetike za naftu i gas, navodi da "u optimističkoj opciji relativno brzog smirivanja prilika u važnom naftnom regionu za očekivati je da će se berzanska cena u 2011. godini kretati u opsegu 85-100 dolara za barel".

Kod derivata nafte, kao i kod druge robe, cena osnovne sirovine značajno utiče na cenu finalnog proizvoda. Sokolović kaže da i Srbija nije izuzetak.

"U periodu važenja uredbe o cenama derivata nafte, do 1. januara. cenovnici su zavisili od proizvođačke cene koja se određivala na osnovu berzanske cene nafte, cene transporta, uvoznih troškova i cene rafinerijske prerade, naravno i kursa dinara i dolara. Učešće proizvođačke cene u maloprodajnoj ceni derivata nafte se kretao ispod 50 odsto", kaže on.

"U uslovima slobodnog formiranja maloprodajnih cena, a posebno formiranja cenovnih klastera na domaćem tržištu nezahvalno je procenjivati raspon učešća cene sirove nafte u maloprodajnoj ceni, ali od berzanske cene i kursa dinara, ipak, najviše zavise maloprodajne cene", objašnjava Sokolović.

Naša zemlja je visoko uvozno zavisna, a dodatni problem je što se u turbulentnim vremenima uticaj cene nafte na cene goriva po pravilu povećava u očekivanju da u sledećem ciklusu nabavke-prodaje, cena može da bude još veća. To potvrđuje i Ljubinko Savić, iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije.

"Pojedini trgovci s obzirom na to da imamo dugogodišnju tedenciju rasta cene sirove nafte i goriva, uključuju u cenovnu kalkulaciju i taj budući, projektovani rast sa ciljem da, sa jedne strane, amortizuju taj porast i eventualne gubitke, i sa druge strane, da obezbede siguran i redovan prihod za buduće nabavke robe. Svi ovi elementi zajedno daju krajnju cenu", kaže on.

Savić dodaje da je "u ovom trenutku ta cena na pumpama u Srbiji drugačija od trgovca do trgovca, što je pozitivan pomak postignut otvaranjem srpskog tržišta i ukidanjem uredbe o cenama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: