Našom naftom Rusi već isplatili NIS

Vrednost nafte i gasa koji je NIS lane izvadio s naftnih i gasnih polja u Vojvodini i Srbiji procenjuje se, po berzanskim cenama, na najmanje 700 miliona dolara

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

00:08

Default images

Saberi–oduzmi, ispade da smo samo od domaće nafte i gasa, i to za godinu dana, mogli kupiti još jedan NIS. Mogli smo, a nismo...

Prethodna rukovodstva, direktori i ini stručnjaci i partijski kadrovi u NIS-u su ranijih godina, izgleda, mnogo više proizvodili gubitke neko naftu i gas, pa je Gasprom uspeo da domaću proizvodnju podigne za trećinu.

Elem, prošle godine je Naftna industrije Srbije s domaćih nalazišta, koja se uglavnom nalaze u Vojvodini, proizvela 864.910 tona nafte, dok je proizvodnja gasa bila gotovo 453 miliona kubnih metara, a ovi rezultati su u odnosu na 2009. godinu 30 posto bolji, saopštili su pre nekoliko dana u NIS-u. Povećanje proizvodnje nafte i gasa je, uz povećanje unutrašnje efikasnosti i stabilizacije kursa dinara u odnosu na dolar i evro, u najvećoj meri doprinelo tome da 2010. godina, po podacima NIS-a, bude uspešna za ovu kompaniju jer je, po finansijskom izveštaju, čista dobit bila 16,5 milijardi dinara.

Kada se količine proizvedene nafte i gasa preračunaju u cene koštanja na svetskim berzama, može se orijentaciono izračunati i koliko je, u novčanom iznosu, vredna proizvodnja NIS-a.

Naime, barel nafte (oko 160 litra), na svetskom tržištu košta oko 100 dolara te je vrednost crnog zlata izvađenog s naftnih polja u Srbiji oko 540 miliona evra. Proizvodnja gasa, takođe orijentaciono, vredna je oko 158 milona dolara jer je 1.000 kubnih metara gasa oko 350 dolara.

Dakle, vrednost prošlogodišnje NIS-ove proizvodnje nafte i gasa je blizu 700 miliona dolara, a taj iznos je veći od onog koji je ruska kompanija Gaspromnjeft platila za 51 odsto kapitala NIS-a.

Naime, Gaspromnjeft je za to platio 400 miliona evra i na taj način je ruska kompanija postala većinski vlasnik do tada srpske naftne kompanije.
Tako, praktično, ispada da jednogodišnja proizvodnja s domaćih naftnih i gasnih polja, pokriva i prekriva iznos koji je plaćen za NIS. Izgleda da je, prilikom odluke da se nešto kupi, neko dobro računao, a da onaj ko je prodavao nije znao račun.

Naravno, iznete orijentacione cifre vrednosti NIS-ove godišnje proizvodnje nafte i gasa nisu zarada koju je ova kompanija ostvarila već je samo pretpostavka koliko vredi ono što se iz polja u Srbiji može izvaditi. Ipak, sasvim je sigurno da, čak i da je prilikom izvođenja računice o vrednosti prošlogodišnje proizvodnje NIS-a napravljena greška, pa čak i značajna – naftni i gasni biznis se isplati.

Takođe, isplate se i ulaganja u oblast energetike, pre svega u istraživanje i proizvodnju, uprkos tome što su veoma visoka. Iako ti iznosi nisu deo ove računice, jasno je da se ulaganjem i domaćinskim poslovanjem dobija jer se ostvaruju dobri rezultati, bolje poslovanje i veća zarada.

Međutim, sasvim je sigurno da je današnji NIS mnogo drugačiji nego što je bio onaj pre tri godine. Više se proizvodi, drugačije, a bolje se posluje i uspeh je veći. Zašto to nije moglo ranije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: