Telekomu odšteta za tajnu opremu

Pre nego što proda Telekom, Vlada Srbije će morati da odluči kako će da reši pitanje opreme obaveštajnih službi instaliranih u toj kompaniji.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2011.

23:58

Default images

Oprema vredi oko 20 miliona evra i zaštićena je kao vid infrastrukture i neće interesovati buduće vlasnike ukoliko Telekom bude prodat.

U telekomunikacionoj kompaniji očekuju obeštećenje od države i trenutno se traži pravni okvir kako da se to pitanje reši. Ekonomisti smatraju da će Vlada umesto novca Telekomu ponuditi nekretnine.

Vlada je nedavno donela odluku da se ta oprema vodi kao infrastruktura, a sa ovim rešenjem saglasne su i civilne i vojne službe bezbednosti, dok grčki OTE nije postavljao pitanje vlasništva nad tom opremom.

"Ta imovina će ostati vezana za državu jer je nabavljana isključivo za potrebe bezbednosnih službi, tako da Telekom neće imati gubitak u profitu kad se ona izdvoji, ali jeste gubitak u smislu da je za nabavku te opreme utrošeno 20 miliona evra koji je izdvojio Telekom”, kaže izvor iz Vlade Srbije.

Odluka bi trebalo da bude doneta pre 21. marta jer je tad zakazano podnošenje ponuda za kupovinu ove telekomunikacione kompanije.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je praksa da hardver i softver koji se koriste za pribavljanje informacija budu u vlasništvu nadležnih službi, a ne telekomunikacione kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: