Benzin skuplji za još pet dinara

Ispravljanje greške države oko uvođenja dvojnih akciza na gorivo, platiće vozači kroz nova poskupljenja derivata. Benzin najverovatnije poskupljuje pet dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2011.

00:02

Default images

Najbezbolnija varijanta bi mogla da bude ako država izmenama Zakona o akcizama uskladi prošlogodišnje namete sa rastom cena na malo.

Time bi “samo” motorni benzin bio skuplji nego što je trenutno u maloprodaji, a država bi obezbedila novac za punjenje budžeta.

To bi praktično značilo, da bi za sve vrste benzina, akciza bila uvećana za 4,6 dinara jer bi umesto prošlogodišnjih 44,7 dinara iznosila 49,3 dinara. Za dizel, akciza bi sada bila umesto 30,5 dinara - 33,6 dinara. Ovim bi znatnije skočila cena motornom benzinu koji bi u maloprodaju bio skuplji za oko pet dinara po litru.

Da na ovaj način treba staviti tačku na sve priče oko zaštite domaće proizvodnje i umanjenja efekata liberalizacije, slažu se i stručnjaci upućeni u ovu problematiku, a sva je prilika da bi i Vlada mogla da donese takvu odluku jer se radi o praksi koja je primenjivana i prethodnih godina.

Akcize na sve vrste benzina bile bi iste, kao i akcize na sve vrste evrodizela. Sa korigovanjem nameta na naftne derivate, od 1. januara akciza na benzin BMB 95 je podignuta sa 44,7 dinara na 45 dinara po litru, dok je akciza na evropremijum skočila čak na 49,5 dinara. Kada su dizel goriva u pitanju, D2 ima akcizu od 35 dinara umesto 30,5 dinara, a evrodizel ima akcizu od 37 dinara.

Zbog ovakvog različitog nameta na goriva lošijeg od onog evrokvaliteta, reagovala je i Evropska komisija, koja bi ove nedelje trebalo da Ministarstvu finansija dostavi svoj stav da je Srbija ovim postupkom prekršila sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: