Legalizacija i za 13 dinara mesečno

Vlasnici nelegalnih nekretnina do 100 m2 već od februara za legalizaciju plaćaće mesečno 487 dinara u prve četiri godine i preostalih 16 godina svega 13 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2011.

14:27

Default images

To će im biti omogućeno na osnovu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji koje je predstavio Ministar životne sredine Oliver Dulić.

On je rekao i da potpuno besplatna legalizacija nije bila moguća jer je protivustavna, ali da se onima koji su kršili zakone prilikom izgradnje nekretnina izašlo u susret velikim popustima.

Dulić je predstavljajući dopune i izmene zakona koje bi trebalo da se po hitnom postupku da se nađu u parlamentu već u februaru, rekao da će vlasnici bespravno izgrađenih porodičnih kuća i stanova do 100 metara kvadratnih imati popust do 99 odsto za legalizaciju, odnosno za 25 kvadrata po članu domaćinstva. On je kazao da će oni imati i umanjenje od 60 odsto za sledećih 100 metara kvadratnih u istom objektu kada su ispunjeni socijalni uslovi.

Popusti ne važe za objekte izgrađene u prvoj i ekstra zoni i ispunjenje socijalnih uslova podrazumeva podnošenje dva dokumenta - da su građani bespravnom gradnjom trajno rešavali stambeno pitanje i drugim dokumentom dokazuju da najmanje dve godine imaju boravište na adresi na kojoj se objekti nalaze i nemaju druge nepokretnosti na teritoriji te opštine.

Dulić je istakao da popusti važe za vlasnike koji sa lokalnim samopuravama zaključe ugovor o uređivanju međusobnih odnosa oko naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ili ugovor o uređivanju međusobnih odnosa oko pribavljanja propisane dokumentacije do 30. juna 2012.

Ministar je kazao da je omogućena najjeftinija moguća legalizacija i mogućost plaćanja na rok do 20 godina i da građani više neće moći da se pravdaju da ne mogu da je plate. On je naveo da će biti omogućen i popust od 60 odsto na prvih 100 kvadrata kada građani ne ispunjavaju socijalne uslove.
Za porodičnu kuću od 200 kvadrata u drugoj zoni moći će mesečno da se plaćaju ukupni troškovi u prve četiri godine 1.135 dinara i narednih 16 godina po 325 dinara.

Izmenama i dopunama biće omogućen plaćanje naknade za prikupljanje dokumentacije na rate u periodu od dve do četiri godine i biće umanjeni iznosi naknade Republičkog geodetskog zavoda za usluge premera i katastra u iznosu do 70 odsto. Vlasnik objekta će moći sa opštinom da zaključi ugovor o tome da opština za njega prikupi svu potrebnu dokumentaciju, a jedna od novina kod rešavanja imovinskih odnosa jeste da se smatra da su suvlasnici saglasni sa legalizacijom ako se nisu protivili izgradnji.

Do 11. marta 2010. godine, prema njegovim rečima, privjavljeno je 790.000 objekata za legalizaciju i ako ne budu ušli u proceduru 30. juna 2012. moraće da plate po punoj ceni, a objekti koji nisu prijavljeni neće biti legalizovani po novom Zakonu o planiranju i izgradnju i biće im naplaćen dupli porez za rušenje.

Na primer, za objekte od 100 kvadrata u drugoj zoni po izmenjenom zakonu za snimanje objekata geometrima će se plaćati 5.800 dinara (za objekte od 200 kvadrata 8.640 dinara), Republičkom geodetskom zavodu 2.610 (200 kvadrata - 3.888 dinara), za tehnički izveštaj 12.000 dinara (200 kvadrata - 24.000), za kopiju plana i list nepokretnosti 750 (200 kvadrata - 750 dinara), administrativne takse 1.600 (200 kvadrata - 1.600) i neće se plaćati naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, a za objekat od 200 kvadrata biće 325 dinara mesečno.

Vlasnici ne moraju da plaćaju legalizaciju na rate, ako mogu da plate u "kešu", dodao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: