Užice traži investitore za Ponikve

Vlada Srbije prenela je Užicu svih 550 hektara aerodromskog kompleksa, tako da je konačno ovaj grad postao zvanični vlasnik aerodroma Ponikve.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

09:46

Default images

Nadležni u Užicu imaju nameru da ovu vojnu vazdušnu luku osposobe i za potrebe civilnog saobraćaja.

Za revitalizaciju Ponikava zainteresovana je organizacija “Ekspo Italija” koja promoviše privredu ove zemlje. A Užičani su podršku za obnovu aerodroma zatražili i od nekoliko ambasada, a prema rečima nadležnih, pomoć su do sada obećali SAD i Rusija

Da bi se 3.200 metara piste, najduže na Balkanu, i okolno prostranstvo učinilo bezbednim, procenjuje Jovan Marković, gradonačelnik Užica, biće potrebno između šest i osam miliona evra.

"Ta sredstva pokušaćemo da prikupimo putem donatorske konferencije koju planiramo za kraj februara ili početak marta naredne godine. Do sada smo se za pomoć obratili ambasadama Nemačke, Švajcarske, Amerike, Rusije, Japana, Italije, Norveške, Evropskoj komisiji u Srbiji. Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu obećao je donaciju, a 1,5 miliona evra nagovestila nam je i ambasada Amerike", kaže Marković, uz napomenu da je upravo razminiranje najveća finansijska stavka u projektu konverzije aerodroma.

Premda je revitalizacija Ponikava isuviše veliki zalogaj i za grad i za državu, napominje Marković, lokalna samouprava je još ranije stupila u kontakt sa donatorima. Niko od njih, iskren je on, nije bio spreman da pomogne, dok je aerodrom bio vođen kao vojno vlasništvo.

Kako projektuje užička lokalna samouprava, prikupljanje novca za razminiranje i samo uklanjanje zaostalih projektila i zatrpanih vazduhoplova trebalo bi da bude završeno do sredine 2012. godine. Potom sledi asflaltiranje manjeg dela piste, a zatim i raspisivanje tendera kojim će se tražiti strateški partner spreman da uloži u razvoj kargo saobraćaja i čarter letove lou kost kompanija. "Nedavno smo na ovu temu vodili razgovor sa predstavnicima “Ekspo Italije”. Ogroman prostor koji Ponikve nude, priznali su nam oni, njima je interesantan zbog mogućnosti izgradnje hladnjača, a pogodovali bi im i veliki hangari kojima aerodrom raspolaže. Italijani su se saglasili da bi im aerodrom kraj Užica bila idealna spona sa Srbijom i stoga su najavili skoriju posetu i otpočinjanje pregovora o eventualnoj saradnji", navodi Jovan Marković.

Izrada projekta za razminiranje Ponikava u nadležnosti je Centra za vanredne situacije i on će biti završen, kažu Regionalnoj privrednoj komori Užice, do kraja februara 2011. A upravo RPK autor je jedne druge studije koja se bavi uticajem konverzije Ponikava na ekonomiju zlatiborske regije.

"Studija je pokazala da civilna vazdušna luka u prvih deset godina neće biti rentabilna. Međutim, kako su pokazala iskustva iz drugih država, aerodromi ne postoje zbog sebe nego zbog privrednog razvoja regiona", napominje Saša Savić, menadžer za projekte pri RPK Užice.

Savić napominje da bi Ponikve prvenstveno bile potpora turizmu ovom delu Srbije jer uzalud svi potencijali Zlatibora, Tare, Zlatara, kada stranac neće da leti do Beograda sat-dva, da bi posle toga morao da se vozi pet sati kako bi stigao na odmor. U studiji koja se bavila perspektivom Ponikava kao reper je poslužio aerodrom u Mariboru, koji se isključivo orijentisao na turizam. Na jedan evro koji zaradi ovaj slovenački aerodrom, mariborska privreda prihoduje čak osam puta više.

"Sličan primer imamo u Žilinama u Slovačkoj. Tamo je kompanija KIA uslovila izgradnju fabrike postojanjem aerodroma koji će imati jednu dnevnu liniju prema nekoj od evropskih prestonica. Slovaci su brže-bolje za šest meseci jedno sportsko uzletiše prilagodili potrebama međunarodnog saobraćaja i uveli svakodnevne letove do Praga. Aerodrom u Žilinama nije rentabilan, ali ga održavaju zbog KIA, odnosno koristi koju ona donosi regiji", priča Saša Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: