Srbijagas kupuje i Agroživ?

I pored najava da bi kupovinom Agroživa zaokružila proizvodnju, slovenačka Perutnina Ptuj nije ni predala ponudu za kupovinu tog srpskog preduzeća.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Petak, 03.12.2010.

16:14

Default images

Jedinu ponudu, kako pišu mediji, dao je Srbijagas, jedan od poverilaca u stečajnom postupku koji potražuje oko 300 miliona dinara od Agroživa.

Novosti navode da je Srbijagas ponudio duplo manju cenu od procenjene vrednosti fabrike, dakle nepune dve milijarde dinara. Ostalo je da se o ovoj ponudi izjasni odbor poverilaca pančevačke kompanije.

O preuzimanju Agroživa od Srbijagasa ranijih dana moglo se nezvanično čuti i u klanici Juko u Žitištu, nedaleko od Zrenjanina, nekadašnjem srcu kompanije. Tamošnji radnici i sindikalni lideri poručuju da, bez obzira na to ko ubuduće bude gazdovao, od njega očekuju da očuva 1.000 radnih mesta, koliko ih je sada u kompaniji.

U Srbijagasu za B92 nisu mogli da potvrde ove informacije jer je direktor Dušan Bajatović na službenom putu, a jedini daje informacije te vrste.

Agroživ je već dve godine u stečajnom postupku i broji oko 1.000 radnika u proizvodnji, preradi i prodaji živinskog mesa. Na srpskom tržištu, Agroživ prema sopstvenim procenama, drži udeo od 35 odsto. Najveći kreditor tog preduzeća bila je Nova Ljubljanska banka, koja mu je pozajmila 64 miliona evra, za koje upućeni tvrde da je većinom izgubljen novac.

List Press objavio je pre nekoliko meseci da je Vlada Srbije naložila Srbijagasu da kupi kompaniju Agroživ, nekada vodećeg proizvođača pilećeg mesa u Srbiji, kako bi spasla to preduzeće koje zapošljava 1.000 radnika ii ma 1.500 kooperanata.

Inače, Srbijagas bi mogao da preuzme 175 preduzeća kojima zbog velikih neizmirenih dugova preti stečaj, kako bi ovo preduzeće moglo da naplati svoja potraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: