Srbija

Četvrtak, 25.11.2010.

12:42

Beograd povećao namete firmama 150%

U proteklih mesec dana porez na imovinu u centru Beograda povećan je 120 do 150 odsto, navodi Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Tanjug

Default images

Lokalima i objektima koji su pre ove promene plaćali godišnji porez na imovinu od 1,5 do dva miliona dinara tako su iznosi podignuti na pet i više miliona dinara.

„Poslodavci u Beogradu nemaju izbora. Tražićemo sastanak kod gradonačelnika, a ako to ne pomogne i vlasnici objekata i njihovi zaposleni zajedno će organizovati protest pred Skupštinom Grada Beograda", kažu u UPS.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Boško Savković kaže da je ovakva politika povećanja opterećenja privrednih subjekata i podizanja poreza na imovinu i drugih dažbina za preko 100, 150 i više procenata oterala u gubitke čak i one privredne subjekte koji se nalaze na najboljim lokacijima i mnogi od njih već mesecima knjiže gubitke i posluju u minusu. Ukoliko se ovakva tendencija bude nastavila preti opasnost da hiljade ljudi koji rade u trgovačkim, ugostiteljskim i drugim objektima u centru grada ostanu bez posla, jer većina vlasnika kasni sa uplatom poreza i doprinosa za zarade, kao i sa platama zaposlenima, jer ne može da servisira sve nagomilane obaveze prema Beogradu i republici, piše u saopštenju.

Iz Unije poslodavaca Srbije podsećaju da je promet u svim lokalima u centru grada u 2010. godini manji za tri odsto u odnosu na lane, a u 2009. godini je pad u odnosu na 2008. godinu iznosio 14,3 odsto.

Privredni subjekti u centru grada u zavisnosti od delatnosti pored poreza na imovinu plaćaju još izmedju 40 i 50 različitih obaveza mesečno prema republici, gradu, raznim organizacijama.

Početkom ove godine iznos za gradsko građevinsko zemljište takođe je podignut za celu teritoriju Beograda od 40 do 356 odsto zavisno od zone, značajno su podignute i takozvane firmarine u proseku 114 odsto kao i preostalih 14 gradskih taksi, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: