Mrkonjić: Glave lete ako prođe rok

Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture, odgovarajući na kritike da se ne gradi predviđenim tempom, kaže da će "leteti” glave kad prođu rokovi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

00:02

Default images

"Zadovoljan sam rezultatima na Koridoru 10. Da li je moglo više? Uvek može! Ali, pustite me već jednom da radim. Glave, ako bude trebalo, neka 'lete' kada prođu rokovi!", kaže on.

"Neka me napadaju koliko hoće, sto puta ću ponoviti: Srbija je ubedljivo najveće gradilište u Evropi. Umesto da svi stanu iza nečega što je nacionalni, državni interes, iz mutne vode izranjaju dnevno-političke šićardžije, koje zarad sitnih poena kritikuju i minimiziraju ovaj veliki posao i ogroman uloženi trud", odgovara on na napade da opet daje rokove koje ne poštuje i da se mašine na pompezno otvorenim deonicama gase čim se isključe kamere.

On kaže da tih "šićardžija koje napadima prikupljaju političke poene" ima u opoziciji, ali i u vlasti. "Ali ne bih o imenima. Sve koji tvrde da Mrka priča bajke pozivam da stave šlem na glavu i izađu na gradilišta", dodaje ministar..

Ministar navodi i da je "umoran više od objašnjavanja i odgovaranja neznalicama i mutivodama. Ovde se sve izvrće zarad dnevnog političkog profita. Na primer, umesto da javnost pozdravi nedavne posete predsednika Tadića gradilištima, jer je to podrška našim graditeljima i nacionalnom trudu, i njega su sačekale kritike". Ministar infrastrukture kaže da su radovi na Koridoru 10, u različitim fazama - od tendera do izgradnje - započeti na 230 kilometara - na severu 130, na istoku 40, a na jugu 60 kilometara. "Do kraja godine, tvrdim, završićemo 130 kilometara", naglašava on.

Mrkonjić kaže da će u izgradnju infrastrukture butu uloženo "samo na Koridoru 10 oko 950 miliona evra, što će našoj privredi omogućiti da preživi. Dobro smo se organizovali, obezbedili sredstva i radimo, a većinu poslova dobila su naša preduzeća".

"Za projekte na Koridoru 10 namenjeno je sedam milijardi dinara, od čega je pet odsto, odnosno oko 350 miliona preusmereno na 15 gradilišta u zemlji i oko 50 miliona za Jat jer je to bilo najhitnije", kaže Mrkonjić i dodaje da je za radove na Straževici ostalo 650 miliona dinara, "što je sasvim dovoljno za prvu fazu".

Mrkonjić kaže da projekat Prokop stoji na mrtvoj tački. "Para nemamo, sa Rusima pregovaramo, ali to ide baš 'kilavo'”, navodi on i dodaje da radovi na Gazeli napreduju vrlo dobro i da će taj deo Koridora biti rekonstrusan kako je predviđeno.

Radovi na Koridoru 11 idu svojim tokom

Mrkonjić dodaje i da nije tačna informacija da na autoputu Beograd - južni Jadran, kod Nepričave, nema ni mašina ni radnika, a da je pre dve nedelje kada se otvaralo gradilište sve vrvelo od mehanizacije.
Na pitanje da li je bila greška što su se izvele mašine samo na jedan dan, on odgovara "ma koji jedan dan. Tamo se punom parom radi skoro dva meseca".

"Koje će mašine biti na terenu zavisi od vrste radova koji se izvode. Na konstrukciji mosta, koji je na tom delu, radi se već mesecima u fabrici betona u Užicu, a poslednjih desetak dana obavljaju se pripreme za postavljanje stubova. Zato u ovom momentu tamo nema 20 bagera i buldožera, jer i ne treba tu da budu", objašnjava Mrkonjić.

On kaže i da ga nisu zvali ni predsednik, ni premijer niti partijski šef da pitaju šta se događa i da li su radovi na Koridoru stali. "Nema potrebe, oni znaju kako stvari stoje i da će rokovi biti ispoštovani", dodaje Mrkonjić.

Na kritike da su u slučaju Nepričave radovi započeti pre izvršene eksproprijacije, on odgovara da se "na tome radi sukcesivno, i na Koridoru 10 i na autoputu južni Jadran. Ne možemo nešto na čemu se decenijama nije radilo da završimo preko noći".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: