Srbija

Utorak, 10.08.2010.

13:14

Tadić: Vidim samo kritike, ne ideje

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je svaka politička ideja koja dolazi iz opozicije ili iz nevladinog sektora dobrodošla.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Ipak, on naglašava da, sem kritike, ne vidi bolje predloge i ideje u odnosu na politiku koju vodi vladajuća koalicija u Srbiji.

Tadić je rekao da ne obilazi gradilišta zbog toga da bi bio u kampanji, već zbog toga što smatra da je to smisao života. "Moj posao je da radim, moja obaveza je da radim", dodao je on.

"Ranije su nas optuživali da kad dođe predizborna kampanja obilazimo radnike i gradilišta, a sada, kada nema izbora, i kada obilazimo gradilišta i radimo, onda nas optužuju da je to sigurno zbog izbora", kazao je Tadić.

"Kao predsednik Srbije dajem podsticaj da se svi važni projekti dovrše, jer je to odgovornost svakog nosioca državnih ili društvenih funkcija u Srbiji", rekao je Tadić i dodao da je „bitno da svaki deo Srbije dobije radove na infrastrukturi u narednim godinama".

On kaže da je namera države da u svakom delu pokrene radove na velikim infrastrukturnim projektima i dodaje da je njegov posao da radi i da bi "voleo da svi u Srbiji koji obavljaju i državne dužnosti, i oni koji su u opoziciji, takođe rade".

"Nema ništa jednostavnije, nego sesti na stolicu i reći - ovo bi trebalo da bude ovako ili onako. Ali, ja ne vidim bolje predloge i ideje od onih koje mi sprovodimo", objašnjava Tadić.

Gradnja u svim delovima Srbije mora da krene

Prema rečima predsednika Srbije, namera je da se u svakom delu Srbije pokrenu radovi na energetskim i saobraćajnim infrastrukturnim projektima.
Potrebno je da postoji pozitivna tenzija u čitavom društvu da bi firme koje su na tenderu dobile radove ispunjavale svoje obaveze i da bi u društvu postojala podsticajna atmosfera za radnike, dodao je Tadić. On je rekao i da je potrebno osam godina za velike infrastrukturne projekte u Srbiji i da, prosto, zbog i tehničkih i finansijskih uslova, to ne može brže da se obavi.

Tadić se osvrnuo i na problem sa budžetskim deficitom u Srbiji, rekavši da će se pažljivo analizirati budžetska politika za narednu godinu. "Mi želimo da završimo sve projekte, ali ne možemo da se zadužujemo na taj način što bi stvorili novu rupu u finansijskom sistemu Srbije", kazao je predsednik Srbije.

On je rekao i da radovi koji se trenutno obavljaju treba što pre da dovedu do povećanja bruto društvenog proizvoda u Srbiji.

Prema rečima Tadića, pitanje budžetskog deficita bitno je kako za finansijsku, tako i za opštu socijalnu i političku stabilnost i za bezbednost zemlje. "Dobio sam informaciju da Ministarstvo finansija i Vlada Srbije sagledavaju čitav finansijski proces sa punom ozbiljnošću i mi ćemo pažljivo analizirati budžetsku politiku za narednu godinu", kazao je on.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Zakon o fiskalnoj odgovornosti stvoriti okvir u kojem neće biti mogućnosti da se u narednim godinama produbljuje budžetski deficit. Tadić je dodao i da je budžetski deficit "hronična bolest Srbije" i da nije nastao ove godine.

Od Koridora ćemo zaraditi 290 miliona evra

Predsednik Srbije je nakon obilaska radova na zaobilaznici kod Dimitrovgrada rekao da će istočni krak Koridora 10 biti završen najkasnije do sredine aprila 2012, i naglasio da bi Srbija od Koridora mogla da zaradi oko 290 miliona evrau narednim godinama.
Tadić je rekao i da je dobio uveravanja da će dinamika radova biti poštovana. "Ako bude falio mesec, dva, ili tri, to je manje važno. Mnogo je važnije da kvalitet radova bude dobar", kazao je on i dodao da će na ovom potezu Koridora 10 biti izgrađena dva tunela i sedam mostova.

"Ostalo je još mnogo toga što treba uraditi na ovom kraku prema bugarskoj granici, ali je dobro što su radovi na ovoj teškoj deonici u toku", rekao je predsednik Srbije.

"Sve u svemu, mislim da dobro napredujemo kada je u pitanju Koridor 10, ali je jedini način da se Koridor završi da ova deonica bude pod stalnom kontrolom, da bude pozitivne tenzije, da firme koje su dobile radove ispunjavaju obaveze kako bi u društvu vladala podsticajna atmosfera i za radnike, i kako bismo završili ovaj nacionalni projekat za koji postoje proračuni da bi se veoma brzo isplatio", rekao je Tadić.

SNS: Infrastrukturu kontrolišu (neki bi rekli) mafijaši

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić kaže da infrastrukturne radove u Srbiji "kontrolišu pojedine grupe za koje bi neki rekli da su mafijaške, mada mi još nismo spremni tako da ih nazovemo".
Vučić je novinarima pokazao kartu Srbije na kojoj su različitim bojama označeni regioni koje te grupe navodno kontrolišu. On je pokazao i navodne ugovore o troškovima za održavanje puteva, ističući da su to dokazi da "vlast troši novac bez kontrole, dajući poslove ljudima bliskim strankama na vlasti".

Govoreći o izgradnji puteva, Vučić je naveo da Koridor 10, koji vodi do Dimitrovgrada, a koji je danas obišao predsednik Srbije Boris Tadić, neće biti gotov u predviđenom roku zato što još uvek nije raspisan teneder za izgradnju tunela, predviđenih projektom, za koje će izvođač radova imati rok od tri godine.

Funkcionerka SNS Zorana Mihajlović Milanović je pozvala predsednika Srbije da "ne pravi greške u srpskom energetskom sektoru i da se vrati izgradnji elektro-energetskih kapaciteta u zemlji".

Prema njenoj oceni, Srbiji nije u interesu da se dodatno zadužuje za 350 miliona evra kako bi gradila pet odsto nuklearne elektrane u drugoj zemlji. "U Srbiji 24 godine nije izgradjen ni jedan elektro-energetski objekat, a potrošnja i uvoz rastu", dodala je Mihajlović Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Aktuelno

Koliko košta izgradnja montažne kuće?

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

16:15

9.5.2024.

1 d

Podeli: