Srbija regionalni energetski lider

Srbija bi mogla da bude regionalni lider u energetici ukoliko budu realizovani najvažniji projekti iz tog sektora u narednih pet do sedam godina.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.05.2010.

12:08

Default images

Ministar energetike Petar Škundrić kaže da u te projekte treba da bude uloženo oko devet milijardi evra tokom tog perioda.

Jedan od takvih projekata je i paket aranžman koji se odnosi na privredno društvo, termoelektrane i kopove Kostolac o čemu je prethodnih dana razgovarano sa kineskim partnerima, naveo je ministar.

On je rekao da se očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora za paket aranžman u Kostolcu u drugoj polovini juna, a u naredna tri meseca odluka o kreditnom aranžmanu, pod povoljnim uslovima, za realizaciju tog projekta. Prema njegovim rečima, Kina bi trebalo da obezbedi 85 odsto sredstava iz tog aranžmana, a vrednost projekta je 1,250 milijardi dolara.

Škundrić je rekao da od sledeće godine treba da započnu i ulaganja u gasni sektor i napomenuo da je u toku niz tendera za termoelektrane i termolektrane-toplane, kao što su oni za termoelektrane "Nikola Tesla 3", "Kolubara B", i termoelektranu-toplanu Novi Sad.

On je najavio da bi uskoro trebalo da bude raspisan tender za termoelektranu -toplanu u Beogradu koja će imati kapacitet od oko 450 megavata kao i da se pripremaju uslovi za raspisivanje tendera za izgradnju termoelektrane na području Štavlja kapaciteta 350 megavata.

Ministar je, govoreći o gasovodu "Južni tok", rekao da se kod nas sve radi u skladu sa dinamikom koju diktira ruski Gasprom, koji je potpisao međudržavne aranžmane za taj projekat sa još 10 država. "Uveren sam u kredibilitet ruske države i Gasproma da će taj projekat biti realizovan", rekao je Škundrić i podsetio da je vrednost realizacije gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju oko milijardu evra.

On je predočio da je u sektoru energetike u Srbiji u toku i revitalizacija hidroelektrane Đerdap 1 i hidroelektrane Bajina Bašta i podsetio da je završena prva faza podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, a da će druga faza biti nastavljena u saradnji sa ruskim Gaspromom, kao i da je u planu izgradnja još jednog podzemnog skladišta gasa u Itebeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: