EBRD ipak ne kreditira Srbijagas?

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj juče nije odobrila kredit od oko 150 miliona evra Srbijagasu, a nastavak razgovora biće najverovatnije 26. januara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2010.

08:34

Default images

Razlog za tu odluku bi moglo biti to što je kreditor insistirao ne samo na kontroli tog novca, već je tražio i da ima uvid u sve buduće investicije te kompanije, saznaje nezvanično Politika.

Iskustvo dosadašnjih pregovora sa EBRD-om potvrđuje da ta banka hoće do tančina da zna gde završavaju njene pare, insistirajući na tome da novac ne bude ulagan u projekte koje Srbijagas radi s Rusijom, tvrdi naš izvor.

On podseća da je svojevremeno zatraženo da se deo novca upotrebi za završetak gradnje Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, ali pozajmica nije odobrena, jer je u ceo posao uključen upravo ruski Gasprom.

S obzirom na to da Srbijagas uglavnom posluje s Gaspromom, srpsko javno preduzeće treba da napravi projekte koji nemaju direktne veze s ruskim partnerom. Planirano je da se pare iz kredita EBRD, u nekoliko rata, iskoriste za kupovinu 250 do 300 miliona kubika gasa koji bi bio uskladišten u Mađarskoj, za razvoj gasovodne mreže, uz zaštitu životne sredine.

Deo novca iz kredita namenjen je i za izgradnju novog podzemnog skladišta gasa u Srbiji i za moguće gasno povezivanje sa susednim zemljama.

Pregovori bi trebalo da budu nastavljeni narednih dana, a kao novi datum pominje se utorak 26. januar. Iako se očekivalo da će ovo pitanje biti vrlo brzo rešeno, budući da je EBRD sam ponudio novac Srbijagasu još pre nekoliko meseci, ispostavilo se da ta transakcija nije puka formalnost, te da je sporan uslov oko kontrole budućih ulaganja. Međutim, ispunjavanje tog uslova moglo bi da dovede do problema sa drugim kreditorima i investitorima u gasne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: