Vinjete zamenjuju naplatne rampe?

Dilema naplate vožnje autoputem, plaćanje na rampi ili kupovinom vinjete za definisani period, sve je prisutnija u Ministarstvu za saobraćaj i infrastrukturu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 28.11.2009.

12:23

Default images

Procene su da je 200 miliona evra, koliko se sada godišnje naplaćuje, nedovoljno za održavanje glavnih saobraćajnica, a zagovornici vinjeta kalkulišu da nova tehnika izdašnije puni kasu. Špediteri prigovaraju i da na rampama previše čekaju, a ni izgradnja ovih objekata nije jeftina.

Međutim, mnogi ukazuju na to da bi se promenom odstupilo od principa da održavanje autoputa plaćaju korisnici. Upotreba vinjete ne pravi razliku između onog ko autoputem vozi 10 puta nedeljno, od korisnika koji prolazi 10 puta dnevno. Ukazuju i da se naplata može obavljati sa rampe, bez zaustavljanja vozila.

Naplata je direktan prihod JP "Putevi Srbije", angažuje velik broj ljudi i, kako je pokazala afera drumska mafija, daleko je od savršenosti - deo takse može završiti mimo kase.

Vinjete se smatraju zgodnim za države gde su sve glavne magistrale autoputevi, pogotovo ako su i male površine, pa skoro svi učesnici u saobraćaju redovno koriste ove drumove. Za Srbiju, gde je neznatan deo putne mreže ranga autoputa, vinjeta, kakva je uobičajena, uzimala bi od šofera koji i ne vide modernu saobraćajnicu, u korist onih koji se vozikaju od Beograda prema Nišu, Šidu i Novom Sadu.

Ipak, o vinjetama se sve više razmišlja, ponajviše zato što se očekuje da bi nova tehnika motivisala vozače drumskih krstarica da voze autoputem, a ne da "rovare" zaobilazne i za teški teret neprilagođene trase. Gotovo sve evropske zemlje su prihvatile nov, jednostavniji sistem. Tako u Sloveniji vozači za sedmodnevnu vinjetu plaćaju 15, za mesečnu 30 evra, ali u Mađarskoj je jeftinije - 11, odnosno 17,5 evra.

Mada je tranzitna zemlja, Srbija, ne želeći da optereti domaće prevoznike i transportere, ubira minimalnu nadoknadu, godišnje oko 350.000 evra po kilometru autoputa. Istovremeno, Austrija, na primer, prikupi blizu 1.750.000 evra. U Evropskoj uniji su izračunali da bi za standardno održavanje autoputa Srbija morala da prihoduje bar 472.000 evra po kilometru, pa otuda i pokušaji da se od drumarine više zaradi.

Uvođenje vinjeta za 2010. godinu najavio je prvi put pre tačno godinu dana (u novembru 2008.) Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, objasnivši tada da će to biti urađeno "kako bi se ubrzao protok saobraćaja kroz Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: