Savet:Neophodna intervencija države

Premijer Srbije Mirko Cvetković i članovi Ekonomskog saveta zaključili su da je u uslovima krize neophodna intervencija države.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.02.2009.

17:13

Default images

Ipak, oni dodaju da se mora voditi računa da se ne naruši tržišni model privređivanja i ne uspore reforme važne za proces evropskih integracija.

Na prvom sastanku premijera Cvetkovića sa članovima Ekonomskog saveta, konstatovano je da takav model primenjuju i druge zemlje koje su suočene sa krizom. Takođe je data i preporuka da se država najviše angažuje na izgradnji infrastrukture, koja ima višestruki pozitivan efekat na privrednu aktivnost i zaposlenost.

Savet je preporučio da se intezivira dodatno povlačenje sredstava iz stranih izvora što bi doprinelo makroekonomskoj stabilnosti zemlje. "Članovi Saveta smatraju da moraju da se ubrzaju svi postupci kojima će se aktivirati već odobrena kreditna sredstva iz inostranstva namenjena ne samo infrastrukturi već i razvoju malih i srednjih preduzeća", navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Članovi Ekonomskog saveta predsednika Vlade Srbije su ekonomisti Milojko Arsić, Jurij Bajec, Boško Živković, Stojan Stamenković i Dejan Šoškić. Savet će osim pet stalnih članova imati i prošireni sastav koji bi činili privrednici, bankari i ekonomski stručnjaci.

Premijer je 30. januara osnovao Ekonomski savet, telo zaduženo da mu predlaže razvojnu politiku u oblasti ekonomije, daje mišljenja predsedniku Vlade o predlozima ostalih članova Vlade iz oblasti ekonomije i ekonomskog razvoja. Savet takođe može da priprema predloge koje predsednik Vlade iznosi radi razmatranja na sednici Vlade, iz oblasti ekonomije i ekonomskog razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: