Struja poskupljuje za 20 odsto

Struja u Srbiji mogla bi da poskupi početkom marta ili aprila, za 20 do 22 odsto, izjavio je zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dragan Tomić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.01.2009.

15:33

Default images

Prosečna cena električne energije u Srbiji je 4,6 evrocenti za kilovat čas, najniža je u okruženju, a samo Francuska ima nešto malo jeftiniju struju iz nuklearki za industriju, kazao je on za Balkan magazin.

Tomić je naglasio da bez poskupljenja električne energije, pre 1. aprila, EPS mora uzimati kredite za finansiranje tekućeg poslovanja.

"Bez poskupljenja struje nema ni sredstava za održavanje i investicije. Preti nam urušavanje sistema i kako će onda takav EPS da bude privlačan partner potencijalnim strateškim investitorima za izgradnju Termoelekrane Kolubara B i novog bloka u TE Nikola Tesla", kazao je Tomić.

U EPS-u su očekivali da će od 1. februara struja u Srbiji da poskupi za 18 odsto.

Predsednik saveta Agencije za energetiku Ljubo Maćić izjavio je ranije da trenutna cena električne energije u Srbiji ne omogućava uredno snabdevanje potrošača u narednim godinama.

Prema njegovim rečima, cena struje mora se menjati tokom ove i narednih godina, kako bi dostigla nivo koji obezbeđuje uslove za neophodne investicije, odnosno gradnju dodatnih i ekološku potpunu rekonstrukciju i obnavljanje postojećih kapaciteta.

Maćić je naglasio tada da bi se cena struje mogla povećavati, mora se početi sprovoditi selektivna zaštita socijalno ugroženih potrošača i da se štite samo oni koji energiju zaista ne mogu da plaćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: