BIP pred poništenjem privatizacije?

Agencija za privatizaciju u vanrednoj proveri ispunjavanja ugovora o privatizaciji uočila u BIP-u brojne nepravilnosti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2008.

11:14

Default images

Beogradskoj industriji piva (BIP) preti poništavanje ugovora o privatizaciji, koju su s državom sklopili konzorcijum Alita iz Litvanije i Junajted Nordik Beveredž iz Švedske, jer je Agencija krajem juna, uočila je u toj kompaniji brojne nepravilnosti, saznaje „Blic“. Zato je naložila kupcu da u roku od dva meseca ispravi nepravilnosti, jer u suprotnom preti raskid ugovora.

"Radi se o neispunjenju obaveza socijalnog programa, isplate otpremnina u skladu sa ugovorom. Kupac je za isplatu dela otpremnina izvršio potraživanje kao da je pozajmio od BIP-a pare, a to mora da uradi iz sopstvenih sredstava. Osim toga, još nije pružio garancije", navode u Agenciji za privatizaciju.

Kako u Agenciji objašnjavaju, zvanično, još nema mogućnosti za poništenje ugovora, jer je kupac obećao da će do 8. oktobra, kada ističe prva godina, ispuniti sve obaveze.

Agencija je otišla u iznenadnu inspekciju, na poziv sindikata i malih akcionara, koji su podneli krivičnu prijavu za nesavestan rad protiv bivšeg generalnog direktora, a sada člana Upravnog odbora Dragana Jovanovića i ostalih članova UO.

Jovanović je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, podnetoj Drugom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu 3. jula ove godine, u dogovoru i po nalogu ostalih članova UO, povredio ovlašćenja raspolaganja imovinom, prodavši mašine iz fabrike za 10.000 evra iako je njihova knjigovodstvena vrednost 12.772.645 dinara, a tržišna znatno veća.

"Time je prouzrokovana šteta preduzeću od 11.972.645 dinara“, navodi se u prijavi.

Na više vanrednih i na prvoj redovnoj skupštini akcionara, kako piše u prijavi, novi vlasnici pokušavaju da prodaju fabriku slada u Čačku, za mnogo manje para od njene tržišne vrednosti, kako bi izmirili poreske obaveze od više miliona evra, koje duguju državi. Osim toga, dodaje se, novi vlasnici žele da ugase proizvodnju i rasprodaju atraktivna zemljišta koja BIP koristi.

U krivičnoj prijavi piše i da su članovi UO, kao predstavnici većinskog vlasnika 51,9 odsto akcija „Alita“ a.b. iz Litvanije i „Junajted Nordik Beveredž“ iz Švedske, lažno prikazali izveštaj o finansijskom poslovanju za 2007. godinu.

Tender za prodaju državnog paketa akcija BIP-a raspisan je u januaru 2007. godine.

Tendersku dokumentaciju uplatilo je 15 preduzeća. Tenderska komisija rangirala je samo dva ponuđača i kao najpovoljniju ponudu izabrala je, u proizvodnji piva potpuno nepoznato ime, švedsko-litvanski konzorcijum „Junajted Nordik Beveredž“ iz Švedske i „Alitu“ iz Litvanije (proizvođač vina), koji su za kupovinu 51,9 odsto BIP-a ponudili 21,4 miliona evra, kao i da plate socijalni program za radnike i milionska ulaganja u modernizaciju opreme.

Drugoplasirani kandidat bila je Pivara „Laško“ iz Slovenije.

Direkcija za imovinu Republike Srbije u toku tenderskog postupka obustavila je postupak prodaje dok se tačno ne utvrdi šta je državna, a šta društvena imovina. Agencija za privatizaciju ignorisala je ovu odluku i nastavila započeti postupak, ali je republički javni pravobranilac pokrenuo sudski spor protiv rukovodstva BIP-a koji je u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: