„Delta maksiju” 6,4% tržišta Srbije

U prvoj polovini godine ta kompanija je u Beogradu zauzimala 11,6 odsto tržišta maloprodaje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2007.

10:14

Default images

Kompanija „Delta maksi” zauzimala je u prvoj polovini 2007. godine 6,4 odsto tržišta maloprodaje u Srbiji, odnosno 11,6 odsto u Beogradu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima koje je taj zavod dostavio kompaniji „Delta”, ukupan promet u trgovini na malo u Srbiji u tom periodu bio je 414 milijardi dinara, a promet „Delta maksija”, uključujući „Pekabetu” i „Ce market”, bio je 26,7 milijardi dinara, od čega je 19 milijardi ostvareno u Beogradu.

Učešće „Delta maksija” u maloprodaji hrane, pića i cigaretama u prvih šest meseci 2007. godine iznosilo je 17,2 odsto u Srbiji, na osnovu prometa od 20,6 milijardi dinara. „Delta maksi” zauzimala je 32,5 odsto beogradskog tržišta sa 14,8 milijardi dinara prometa.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović kazao je da se podaci o tržišnom učešću dobijaju na osnovu zvaničnih rezultata poslovanja kompanija, koje se šalju Zavodu. Vukmirović je kazao da su to javni, zvanični podaci koje mogu dobiti i druge institucije i kompanije.

Komisija za zaštitu konkurencije je krajem novembra „Delti” dostavila rešenje kojim se po drugi put odbija pripajanje „Ce marketa” trgovinskom lancu te kompanije zbog monopola na tržištu u Beogradu, ali nema mogućnost da spreči ili kazni kompaniju za taj postupak.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije smatra se da konkurenciju na tržištu ograničava kompanija koja pokriva više od 40 odsto tržišta.

Kako se navodi, u maloprodaji hrane „Delta maksi” je imala učešće od 19,8 odsto u Srbiji, odnosno 34,5 odsto u Beogradu, zahvaljujući ukupnom prometu od 19,2 milijarde dinara, od kojih je 13,8 ostvareno na beogradskom tržištu.

„Delta maksi” je u 2006. godini imao 6,6 odsto učešća u maloprodaji u Srbiji i 13,2 odsto u Beogradu, dok je u trgovini hranom na malo imao 34,4 milijarde dinara prometa (20,9 odsto), od čega 26 milijardi na tržištu Beograda, što je 36,8 procenata.

Ukoliko se uključe i podaci za maloprodaju pića i cigareta učešće „Delta maksija” na tržištu u Srbiji u 2006. godini iznosilo je 17,9 odsto, a u Beogradu 34,7 odsto.

„Delta maksi” je u 2005. godini, pre nego što su uključeni rezultati poslovanja „Ce marketa”, zauzimao 7,8 odsto tržišta maloprodaje u Beogradu, odnosno 19,7 odsto tržišta, hrane, pića i cigareta, a u maloprodaji hrane je učestvovao sa 21,5 odsto.

Komisija ostaje pri svojoj oceni

Komisija za zaštitu konkurencije ostaje i dalje pri svojoj oceni da je kompanija Delta monopolista na tržištu, bez obzira na saopštenje Republičkog zavoda za statistiku koji tumači da, po njihovim podacima, to nije slučaj.

Predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović kaže da su, statistički podaci koje je delom koristila i sama Komisija, irelevantni za procenu da li je neko monopolista ili nije jer se to procenjuje po drugim parametrima koji će biti sutra objavljeni u saopštenju Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: