Ikea odustala od fabrike u Srbiji

Švedska kompanija Ikea odustala je od otvaranja fabrike u Srbiji, dok se gradnja velikog trgovinskog centra i robne kuće Ikee sigurno neće realizovati u 2011.

Srbija

Izvor: Novosti, Press

Nedelja, 06.02.2011.

23:59

Default images

Kako pišu mediji, Ikea je odustala od fabrike jer država nije htela besplatno da joj ustupi zemljište.

"Bili smo spremni da damo određene subvencije za pokretanje proizvodnje. Oni su, međutim, hteli da grade fabriku ako im država da besplatno zemljište. Iako se radi o svetskoj kompaniji, Vlada nipošto nije htela da napravi takav ustupak", kažu u Vladi.

Predstavnica za odnose sa medijima u Ikea u Srbiji Milena Vujičić rekla je da je kompanija u poslednje tri godine uložila 15 miliona evra za funkcionisanje svoje tri firme u našoj zemlji, koje se bave otvaranjem robne kuće i tržnog centra, kao i saradnjom sa domaćim preduzećima, tako da nema ni reči o njenom povlačenju sa srpskog tržišta. „Fokus je pre svega na izgradnji tržnog centra, a zatim i robne kuće, za šta su toku pregovori o kupovini zemljišta. Tržni centar verovatno neće biti otvoren ove godine, jer kad se kupi zemljište, sledi pribavljanje raznih građevinskih dozvola, pa tek onda izgradnja“, rekla je Vujičićeva.

U robnoj kući prodavaće se proizvodi same Ikee, dok će se u tržnom centru izdavati lokali svim zainteresovanim proizvodjačima.

"Trenutno smo više fokusirani na zajedničku proizvodnju sa domaćim firmama, koja će se i dalje širiti, nego na podizanje sopstvene fabrike, mada je i to moguće, ali u daljoj budućnosti", objasnila je Vujičićeva.

"Što se tiče robne kuće i trgovačkog centra u Beogradu, nadamo se da ćemo u 2011. završiti proces kupovine zemljišta za tu namenu, ali još ništa nije definisano", kaže Vujačićeva. Ona dodaje da ta kompanija planira da u Srbiji gradnju robne kuće i trgovačkog centra uloži oko 250 miliona evra.

Ona ipak naglašava da oni sarađuju već godinama sa srpskim proizvođačima nameštaja. "U Simpu smo investirali 1,5 miliona evra u unapređenje proizvodnih linija, a isto radimo i u paraćinskoj fabrici 'Jasen Lukić'. U Srbiji imamo i regionalno predstavništvo za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, kao i tri kompanije sa 48 zaposlenih", navela je Vujačićeva.

Sa Ikeom se razgovara još od 2007. godine

Mada se pregovori sa Ikeom vode još od 2007. godine, kada ih je započeo tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo, nijedan zvaničan dokument nije potpisan. "Prvobitno je bilo dogovoreno da Srbija Ikei ustupi zemljište za izgradnju šoping centra, a da ona zauzvrat izgradi novu fabriku. Zatim je postojala kombinacija da gradi samo fabriku, a na kraju je ostalo da će graditi trgovinski centar i robnu kuću, ali ne na poklonjenom zemljištu", navodi izvor lista Pres.

U septembru 2008, premijer Mirko Cvetković je rekao da delegacija Ikee sredinom oktobra dolazi na razgovor o uslovima za otvaranje fabrike u Beogradu i da je kompanija zainteresovana da uloži u proizvodnju u našoj zemlji oko 1,1 milijardu evra, što bi omogućilo otvaranje 9.000 radnih mesta.

Nakon toga, u oktobru 2009. je Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, rekao da očekuje da će u narednih nekoliko meseci poslovodstvo svetski poznate švedske kompanije Ikea saopštiti javnosti odluku da počinje sa izgradnjom velikog poslovnog centra u Beogradu.

I Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, je u februru 2010. rekao da bi Ikea u 2011. godini mogla da otvori svoj prvi trgovinski centar u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: