Srbija

Ponedeljak, 26.10.2009.

17:42

Kinezi gaje povrće u južnoj Srbiji

U selu Dobrič kod Žitorađe Kinezi su zakupili 6,5 hektara plodnog zemljišta, gde uzgajaju domaće i kinesko egzotičo povrće, kaže nadzornik plastenika Li Vitijan

Izvor: Beta

Default images

Vitijan je rekao da za uzgajanje povrća u plastenicima primenjuju sistem kakav se do sada nije primenjivao na jugu Srbije. "Ovde je zemlja plodnija nego u Kini, a povrće je izuzetnog kvaliteta jer je zemljište kvalitetno", kazao je Vitijan.

Kako je rekao, na ovom području je u proteklih godinu dana podignuto oko pedeset plastenika, u dužini od 15 do 200 metara. Berba povrća traje tokom cele godine, a kako navodi, osim domaćeg povrća, uspevaju kineski kupus, zelene i žute lubenice, ljubičaste paprike, razne salate i začinsko bilje.

Vitijan smatra da se od poljoprivrede može veoma dobro živeti, naročito u ovom delu Srbije, i da nema problema sa plasmanom povrća na tržište. "Proizvedeno povrće se proda na pijacama u centralnoj Srbiji i na Kosovu, a u planu je i proširenje tržišta", naveo je Li Vitijan.

Kinezi su iznajmili zemlju od meštana koji ne mogu da je obrađuju, a za koju moraju redovno da plaćaju porez. Sada je situacija sasvim drugačija jer, kako kažu meštani, od 600 evra za hektar zemlje, na godinu dana, oni imaju da plate porez i da žive od tog novca.

Na imanju u Dobriču je zaposleno oko 20 Kineza, koji žive u selu u iznajmljenim kućama. Zemlju su zakupili na deset godina, a kako navodi Li Vitijan, planiraju da zakupe još veću površinu i produže period zakupa, kao i da zaposle još oko 30 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

9 h

Podeli: