Srbija

Subota, 12.11.2011.

16:29

Auto put za Kosovo i Albaniju /FOTO

U blizini Suve Reke, u centralnom delu Kosova, danas je otvorena prva deonica autoputa "Ibrahim Rugova" od 38 kilometara, koji povezuje Kosovo sa Albanijom.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Presecanje vrpce, na oko 500 metara od granicnog prelaza Morina, na prvoj deonici autoputa obavili su kosovska predsednica Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači uz predsednika vlade Albanije Saljija Berišu i američkog kongresmena Eliota Endžela.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da put predstavlja veliki projekat u istoriji Kosova, te da je strateška investicija za razvoj infrastrukture i ekonomiju i povezivanje Kosova, Albanije i čitavog regiona.

Predsednica Kosova je rekla u govoru da se gradi "delo koje su Albanci i Kosovari oduvek želeli".

"Uklanjaju se poslednje barijere koje su ometale slobodu kretanja, da bismo bili zajedno i da bismo izgradili sve puteve saradnje. Ovaj auto-put je značajan objekat za nasu državu pošto jos više približava dva naroda", rekla je Jahjaga. Albanski premijer Beriša je "put nacije" ocenio kao političko, ekonomsko i socijalno "svanuće" za Kosovo i istakao da put ujedinjava Albance.

"Auto-put povezuje sve Albance u idealu ujedinjenja. Ovaj put ima veliki značaj za Albance jer preko njega Kosovo doprinosi miru, stabilnosti i regionalnim integracijama", kazao je albanski premijer, ukazavši da se "otvaraju granice i ruši barijera prošlosti".

Na svečanosti su govorili i kongresmen Eliot Engel i ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del. Za kongresmena Endžela otvaranje autoputa znači da je Kosovo sada bliže Evropi.

Auto-put dužine 117 kilometara od Vrbnice do Merdara treba da bude izgradjen u roku od 36 meseci i koštaće 700 do 800 miliona evra. Prva deonica od 38 kilometara, zajedno sa eksproprijacijom zemljišta je koštala 310 miliona evra.

U budžetu za 2012. godinu predvidjeno je da se za izgradnju auto-puta i eksproprijaciju potroši 290 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: