Srbija

Petak, 12.02.2010.

08:36

Lizingom do jeftinijih nekretnina

Mogućnost kupovine stana na lizing trebalo bi da oživi tržište nekretnina, snizi kamate na bankarske kredite i cenu kvadrata za najmanje deset odsto.

Izvor: Danas

Default images

Zakonske uslove kojima će taj posao biti dozvoljen građani mogu da očekuju relativno brzo jer je nacrt izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu već pripremljen.

„Sa predloženim izmenama su se u načelu saglasili i Narodna banka Srbije i Ministartsvo finansija, a i druge institucije su spremne za ovu novinu o kojoj se govori još od 2002. godine. Tu pre svega mislim na Agenciju za privredne registre, koja je još 2004. godine, pripremila softver za evidentiranje lizinga nepokretnosti“, kaže Đorđe Vukotić, rukovodilac pravnog tima Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa.

On dodaje da je čitav koncept realizacije tog posla pripremljen u SRP-u i da je taj predlog prihvatio i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji ga je, inače, kao meru za oživljavanje građevinske industije, najavio pre dva dana, posle sastanka sa građevinarima u Vladi Srbije.

Vukotić priznaje da bi osim već pripremljenih izmena, u drugom koraku tu ponudu trebalo učiniti i atraktivnijom kroz izmene poreskih uslova, pa će i Ministarstvu finansija biti prosleđen predlog o tome kako će, kada i ko plaćati PDV na izgrađene stanove i porez na imovinu, jer od prilagođenosti tih propisa direktno zavise uslovi koje će moći da ponude lizing kompanije.

„Klasičan stambeni kredit otplaćuje se kroz rate, ali ukoliko dođe do kašnjenja, banka će biti prinuđena da aktivira hipoteku, proda stan na tržištu gde vrednost može i da padne, pa da klijent, i pored toga što je već uplatio deo zaduženja, ostane i bez stana i bez neke druge imovine. Prednost lizinga je to što ga mogu koristiti i oni koji, eventualno, ne ispunjavaju uslove za dobijanje bankarskih kredita jer imaju status dugoročnog zakupca stana. Ukoliko se redovno otplaćuje zakup, kroz određeni broj godina stanari postaju vlasnici, a ukoliko više nisu u mogućnosti da plaćaju, oni izlaze iz tog ugovora“, objašnjava on.

Vukotić dodaje i da je „pogodnost i to što kod ove vrste ponude postoji mogućnost zamene predmeta lizinga, pa klijent posle izvesnog vremena, može da pređe u veći ili manji stan, uplaćena zakupnina do tog perioda mu se uračunava, a takva transakcija nije opterećena poreskim obavezama koje inače prate prodaju starog i kupovinu novog stana“.

Ministarstvo finansija: Lizing već moguć

Ministarstvo finasija Srbije je saopštio da je prodaja stanova na lizing na srpskom tržištu već moguća i regulisana Zakonom o obligacijama.

Kako se navodi u saopštenju, ugovori o lizingu nepokretnosti, odnosno operativnom lizingu, mogu se sklapati i bez izmena Zakona o finansijskom lizingu.

"Radi efikasne primene lizinga nepokretnosti, svi zainteresovani, kako iz oblasti građevinske industrije, tako i potencijalni korisnici takvih usluga, mogu se obratiti kompanijama koje se bave operativnim lizingom", navelo je Ministarstvo finansija.

Prema zakonima u Srbiji, finansijski i operativni lizing moraju se obavljati u odvojenim kompanijama.

Asocijacija lizing kompanija:Zadovoljni smo

U Asocijaciji lizing kompanija Srbije zadovoljni su najavom da će kroz izmene Zakona o finasijskom lizingu biti omogućena i kupovina nepokretnosti po tom modelu, a slažu se i u oceni da bi sledeći potez trebalo da povuče Ministarstvo finansija.

„Da bi lizing opcija uticala na proširenje ponude u ovom segmentu i time unela dodatnu konkurentnost bankarskim kreditima, što bi se povoljno odrazilo na uslove finansiranja, neophodno je da lizing naknada, kao finansijska usluga, bude oslobođena PDV-a. Zemlje u okruženju su ovo učinile i ranije, tako da je Hrvatska od 1. januara ove godine ukinula PDV na lizing naknadu, dok je Slovenija to učinila tri godine ranije“, navodi se u saopštenju ALKS.

U tom udruženju dodaju i da su inicijativu za ove zakonske izmene već ranije podneli nadležnim ministarstvima i Vladi kroz projekat SRP i podsećaju da je i Savet stranih investitora u Srbiji u svojoj „Beloj knjizi“ za 2009. godinu, u okviru saveta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, podržao sve inicijative ALKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: